Mit sütött ki a Felelős Gasztrohős 2018-ban?

Három lakossági kampány, ovisprogram a kicsiknek, csapatépítő program a nagyoknak. Műanyagmentes Piknik, Zöldülők Vására, egy Gasztro Randi, sok izgalmas, környezetbarát tevékenység is belefért az tavalyi évükbe.

A Felelős Gasztrohős Alapítvány tevékenysége kétirányú: egyrészről szemléletformáló kampányokat, programokat tartanak a lakosságnak, másrészt szakmai tevékenységükkel segítik a vendéglátóhelyek környezetbarát törekvéseit. Fenntartható vendéglátóhely-hálózatuk évről évre bővül - 2018-ban tizenkét új hely csatlakozott -, melyre az ősszel végzett piackutatásuk szerint egyre nagyobb igény mutatkozik: a megkérdezettek több mint fele választaná a környezettudatosabban működő éttermeket.A kutatásokból kiderült, hogy a válaszadók fele nem csak az étterem kiválasztásánál, de életük egyéb területein sem hoznak felelősségteljes, a fenntarthatóság szempontjából fontos döntéseket. Ezen a hozzáálláson minden évben igyekszik változtatni az Alapítvány; már egészen az óvodás korosztálytól kezdik a szemléletformálást.

Tavaly indult Gasztrohős Palánták Ovisprogramjukkal játékos formában ismertetik meg a gyerekekkel a fenntartható étkezés fontosságát. Természetesen a felnőttekről sem feledkeznek meg a Gasztrohősök, az online felületeken indított kampányaikkal - mint például a Pálmaolaj böjt vagy a Szívószálmentes Augusztus-, egy-egy aktuális környezeti problémát járnak körbe és adnak tippeket arra vonatkozóan hogyan tehetünk mi is a probléma megoldásáért. Kampányaikhoz minden évben csatlakoznak a Fenntartható Vendéglátóhelyek is. A 2018-as Szívószálmentes augusztushoz a huszonhét fenntartható hely mellett további harminchat vendéglátó-, és szórakozóhely is csatlakozott a Night Mayornek köszönhetően. A hatvanhárom hely pedig azzal, hogy ebben az egy hónapban csak kérésre adott szívószálat 50 000 db műanyag “szalmaszál” szemétbe kerülését előzte meg. Idén januártól pedig az összes Fenntartható Vendéglátóhely véglegesen szívószálmentessé válik, csak annak adnak, aki valamilyen okból mégis kifejezetten kéri.

A kampányok mellett az óévben is összehozták a termelőket és éttermeseket egy Gasztro Randira. Több mint harminc kiállító és harminc vendéglátóhely találkozott egymással, cseréltek tapasztalatot, kezdték meg a közös munkát. A szakmai esemény mellett egy újdonsággal is előrukkoltak a hősök; összegyűjtötték és kiléptették a környezetbarát termékek gyártóit, forgalmazóit az online térből. A Zöldülők Vásárán a zöld életmód iránt érdeklődő több száz látogató beszélgethetett a gyártókkal, megfoghatta, jobban megismerhette a környezetbarát termékeket. Az esemény nem várt érdeklődést hozott: nyitástól zárásig tömve volt a Fenntartható Vendéglátóhely címet elnyert BB’z Bar.

“A nagy érdeklődésre való tekintettel idén is tervezünk Zöldülők Vásárát tartani, természetesen nagyobb helyszínen, a visszajelzések figyelembevételével. Nagy Rékával, az Ökoanyu blog szerzőjével is folytatjuk az együttműködést, így a következő vásárokon sem a fogyasztás ösztönzésén lesz a hangsúly, hanem a szemléletformáláson, informálódáson. A vásáron kívül is rengeteg ötletünk, tervünk van 2019-re. Elkészült például a PróbatÉtel névre keresztelt céges csapatépítő játékunk is, amivel szeretnénk minél több helyre eljutni és megmutatni, hogy a környezetbarát étkezés sokkal izgalmasabb és kalandosabb, mint azt sokan gondolnák. A kampányok sem maradnak el, már februárban jövünk egy izgalmas kezdeményezéssel. Addig is mindenkit arra biztatunk, hogy hősködjön velünk!”- mondta el Szabó Eszter, az Alapítvány projekt koordinátora.


Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka

Újra magyar lesz a Boci csoki és a Melba kocka 

Megvásárolja a Boci, a Melba és a Párizsi kocka védjegyeit a Cerbona a Nestlétől.
Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón

Több mint száz nemzetközi borszakértő a hazai boros csúcstalálkozón 

Több mint száz külföldi szakember ismerkedhet a magyar borral az idei Hungarian Wine Summit nemzetközi szakmai csúcstalálkozón.
Siemens-innováció:  ételmaradékból meleg víz

Siemens-innováció: ételmaradékból meleg víz 

A cég támogatásával valósul meg a hulladékból energiát előállító zöld megoldás.
Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában

Délutánba nyúló reggeli egy luxusszállodában 

A Matild Palace-ban jellegzetes helyi finomságokat és a nemzetközi villásreggeli-klasszikusokat kóstolhatunk.
Borok a húsvéti sonka mellé

Borok a húsvéti sonka mellé 

A legmeghatározóbb fogás az ünnep során a húsvéti sonka, de megválasztani mellé a megfelelő bort.
Két magyar pezsgő a világelitben

Két magyar pezsgő a világelitben 

Az egyik exkluzív termék, kizárólag a Michelin-csillagos Babel Budapest étterem számára készült.
Ünnepel a Balatoni Kör

Ünnepel a Balatoni Kör 

Tíz éves születésnapját ünnepli a Balaton közepén, egy hajón megalakult társaság.
Sakura ünnep a fedélzeten

Sakura ünnep a fedélzeten 

Az Emirates különleges tradicionális japán fogásokkal idézi meg a szigetország cseresznyefa virágzásához kapcsolódó hagyományait.
Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA

Vasárnap megnyílik a SÜTIUTCA 

A Csányi utcában 12 kültéri installációban mutatják be a kortárs zsidó kulturális és gasztronómiai életet.
Törzshely a Pesti Broadway-n

Törzshely a Pesti Broadway-n 

Március 23-a este, egyetlen karszalag megvásárlásával részt vehetünk a Színházak Éjszakája összes eseményén.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.