Most már biztos: lebontják Buda egyik ikonikus vendéglátóhelyét

A Márványmenyasszonyról van szó: az épületre ugyan tavaly sikerült ideiglenes védelmet szerezni, ám építészeti értékek hiányában műemléki védettséget nem kaphatott, így kiadták rá a bontási kérelmet.

Az épület bontásának hírére 2021-ben komoly sajtóvisszhang kerekedett, múlt év januárjában pedig a Miniszterelnökség végül el is rendelte a műemlékvédelmi eljárás megindítását (a Wichmann kocsma épületére szintén ekkor került ideiglenes védelem), adja hírül az epiteszforum.hu szakportál.

 

Mint arról a 24.hu korábban beszámolt, az évre szóló ideiglenes védettség viszont január 22-én lejárt, így a ház ismét védtelenné vált. Nem is vártak túl sokat, május 24-én már láthatóvá vált az ÉTDR felületén, hogy beadták a bontási kérelmet új lakóépület építéséért.

Bár maga az architektúra természetesen az elmúlt évszázadok múltával teljesen átalakult és eredeti, értékes részleteket már nem is foglalt magában, ám ettől függetlenül - már csak az Alois Riegl-féle értékelést is figyelembe véve - a helynek komoly kultúrtörténeti értéke van, egy épület pedig védetté válhat történeti jelentősége okán is: állítólag Széchenyi István lakodalmát is az itt állt vendéglőben tartották, és sok híresség itt mulatott, a pestiek és a vidékről a fővárosba érkezők egyik kedvelt, ismert kisvendéglőjétől kell hamarosan végleg búcsúznunk.

 

Forrás: 24.hu / epiteszforum.hu / Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.