hirdetés
hirdetés

Munkaerő megtartást, hitel- és adókedvezményeket, áfa-kulcs csökkentést

Nyolc turisztikai és vendéglátó szakmai szervezet válságkezelő javaslatcsomagot küldött a kormánynak.

hirdetés

A Balatoni Turizmus Szövetség, a Falusi Turizmus Országos Szövetsége, a Magyar Fesztiválszövetség, a Magyar Lovas Turisztikai Közhasznú Szövetség, a Magyar TDM Szövetség, a Magyar Vendéglátók Ipartestülete, a Magyar Vitorlás Szövetség és a Turizmusfejlesztők és Tanácsadók Szövetsége a kormányzat által kialakítandó, a turizmus ágazatot érintő válságkezelési csomaghoz az eddig beérkezett, más szakmai szervezetek által javasolt csomagok mellett a következő javaslatot küldték el:

1. A fenti turisztikai szakmai szövetségek teljes mértékben egyetértenek és támogatják az MSZÉSZ, a MARESZ, a MUISZ, a MABEUSZ és a VIMOSZ által közösen benyújtott, a munkaerő megtartását célzó javaslatcsomagot. Mindazonáltal fontosnak tartják, hogy a döntéshozók megfontolják a Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI)  által javasolt rendkívüli munkajogi státusz jogszabályi szintű bevezetését, amely közös költségvállalást jelent a munkaadói kör, a munkavállalók és a kormányzat között, ezzel is erősítve az ágazaton belüli szolidaritást.

2. Az ágazat újraindulásának az eddigi adatok alapján a vártnál az előrejelzések szerint lassúbb üteme miatt szükségesnek tartják a járulék- és adókedvezmények határidejének meghosszabbítását a "rendkívüli helyzet" feloldását – veszélyhelyzet megszűnését – követő 12 hónapig, de legalább 2020. december 31-ig.

3. Javasolják, hogy ezzel párhuzamosan kerüljön sor a felszolgálási díjhoz kapcsolódó 3,5 százalékos járulékemelés, továbbá a foglalkoztatással összefüggő minimum járulékfizetés július 1-jei bevezetésének elhalasztására is.

4. Javasolják, hogy a helyben fogyasztásra érvényes kedvezményes (5%-os) áfa-kulcs átmenetileg (a veszélyhelyzet megszűnését követő két hónapig) az elvitelre történő értékesítés és a házhoz szállítás esetén is alkalmazható legyen a vendéglátóhelyek számára.

5. Meglátásuk szerint a vállalkozásokat érintő hitelmoratóriumok kiterjesztésére is szükség van a "rendkívüli helyzet" feloldását – veszélyhelyzet megszűnését – követő 12. hónapig, tekintettel a fenti időpont bizonytalan voltára.

6. Javasolják továbbá a 4 százalékos turisztikai hozzájárulás fizetési kötelezettségének eltörlését a "rendkívüli helyzet" feloldását – veszélyhelyzet megszűnését – követő 12 hónapig, de legalább 2020. december 31-ig.

7. Az ágazat újraindulása várhatóan a vidéki turizmus területén, a belföldi turizmus révén fog megkezdődni, ezért a magyarországi turizmus területi és átlagos üzemi méret eloszlására való tekintettel, valamint a szakmai szervezetek által egyöntetűen képviselt szakmai álláspont alapján különösen fontosnak tartják, hogy az intézkedések prioritásként kezeljék a vidéki, illetve a üzemméretüket tekintve kicsi, akár egy személyes turisztikai vállalkozások túlélését is a járvány utáni újrakezdés eredményessége érdekében, amellyel kapcsolatosan az alábbi javaslatokat teszik:

- javasolják a munkahelymegőrző intézkedéseknek (adó- és járulékkedvezményeknek, rendkívüli munkajogi státusznak, stb.) a vállalkozói formától függetlenül (beleértve az önfoglalkoztatók körét is) alkalmazását az alábbi TEÁOR és ÖVTJ főcsoportok alkalmazásával: TEÁOR: 01, 49, 55, 56, 63, 70, 74, 77, 82, 85, 90, 93, 94, 96

- javasolják a magánszálláshelyek esetében a szobánként fizetendő átalányadó eltörlését 2020. dec. 31-ig

 

(forrás: Magyar TDM Szövetség)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai