hirdetés

Pálmaolajpótló kávézaccból

Két skót vállalkozó elmés ötlettel lassítaná le az erdőirtások globális sebességét.

hirdetés

Kávéhulladékból von ki egy bizonyos pálmaolajpótló anyagot két skót vállalkozó. Scott Kennedy és Fergus Moore módszere azért érdemel megkülönböztetett figyelmet, mert ipari mértékű alkalmazása erőteljesen lelassíthatná az erdőirtások globális ütemét.

Moore a BBC Scotlandnak arról számolt be, hogy a kávézókban képződő hulladék mintegy 60 százaléka zacc. Míg Skóciában évente körülbelül 40 000 tonnányi mennyiség keletkezik, az Egyesült Királyságban minden esztendőben már több mint félmillió tonna ez az érték.

„Számunkra az a legérdekesebb az egészben, hogy a [kávézaccnak] ugyanazok az összetevői, mint a pálmának – fogalmazott Moore. – […] Szerintünk nagyon izgalmas, hogy potenciálisan helyi és fenntarthatóbb alternatívát kínálhatunk minden olyan iparág számára, amely jelenleg pálmaolajat használ.”

Forrás: 123rf
Kávézacc (Forrás: 123rf)

A pálmaolaj az afrikainak nevezett, de világszerte rengeteg helyen megtalálható olajpálma gyümölcséből kinyert zsiradék, amelyet az élelmiszerektől kezdve a kozmetikumon keresztül a tisztítószerekig rengeteg fogyasztási cikkhez felhasználnak összetevőként. Az ilyen termékek utáni, összeségében gigantikus kereslet folyamatos kielégítéséhez egyre nagyobb pálmaolaj-ültetvények telepítésére van szükség. A kellő nagyságú területek kialakítása gyakran már csak komplett esőerdők felszámolásán keresztül lehetséges, márpedig ez a helyi biodiverzitás csökkenéséhez, és közvetve állatfajok garmadájának kihalásához vezet.

Kennedy és Moore egy Zero Waste Scotland nevű ügynökségtől 235 000 fontnyi támogatást már elnyert a projekt beindításához, illetve a nagyjából 776 000 font fődíjazású, Chivas Venture elnevezésű megmérettetésen is versenybe küldi majd az ötletét.

(forrás: Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja, ki tudnak tartani a korlátozások feloldásáig, és végre valamennyire magához tér a turisztikai, vendéglátás ágazat?

Kiadónk társoldalai