Szegeden is indul turizmus-vendéglátás szak

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara hosszas előkészületek után a 2020/21-es tanévben elindítja a turizmus-vendéglátás közgazdász alapszakot, amelyet a Magyar Akkreditációs Bizottság jóváhagyott. Az újonnan induló szakra 2020. február 15-ig jelentkezhetnek a továbbtanulni vágyó fiatalok. A képzés magyar és angol nyelven is elérhető lesz mindazok számára, akik a turizmus iránt érdeklődnek.

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar legfőbb célja, hogy a képzés során a hallgatók a munkaerőpiacon is elismert szakmai ismereteket sajátítsanak el, továbbá kiszolgálja a régióban működő turisztikai és vendéglátóipari szervezeteket magasan képzett, kiváló kommunikációs képességgel és idegen nyelvtudással rendelkező diplomásokkal. Az utóbbi években számos fiatal hagyta el a dél-alföldi régiót és választotta az ország más városaiban található felsőoktatási intézményeket annak érdekében, hogy Turizmus-vendéglátás alapképzésben vehessen részt. A képzés indításának köszönhetően a régió jobb perspektívát tud nyújtani a fiatalok számára, valamint a turizmus fejlesztése a gazdasági fejlődés egyik fő kitörési pontja is lehet. Ennek érdekében több mint 30 szervezet – köztük a régió meghatározó szállodái, éttermei, utazási irodái, valamint országos és helyi szervezetei – fejezték ki korábban támogatásukat a szak egyetemi alapképzésben való indításával kapcsolatban.

Szeged az elmúlt években dinamikus fejlődésen ment keresztül idegenforgalom területén, amely a vendégéjszakák növekvő számában is tetten érhető. A hazai nagyvárosok közül Szeged az egyik legvonzóbb turisztikai desztinációnak tekinthető, a szegedi szálláshelyek gyakran rekordbevételről és teltházas időszakokról számolnak be. Nemcsak a belföldi turisták száma nő, egyre több külföldi vendég is ellátogat a napfény városába. Mindehhez nagymértékben hozzájárul, hogy Szeged hírneve a rengeteg szabadidős és gasztronómiai rendezvény és fesztivál miatt széles körben elterjedt. Az ágazatban elért sikerek és az intenzív növekedés a régió turisztikai látványosságai iránt egyértelműen megköveteli a megfelelő szakmai tudással rendelkező munkaerő utánpótlását, amellyel kapcsolatban egyelőre hiány mutatkozik.

Az elsőhelyes jelentkezési statisztikákat tekintve elmondható, hogy a korábbi években a turizmus-vendéglátás alapszak a legnépszerűbb (gazdasági) képzések között helyezkedik el. Az alapszak bevezetése nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy Szeged pozíciója az ágazatban tovább erősödjön. A képzés többek között az aktuális turizmusipari trendekre és a turisztika korszerű, digitális és online eszközeinek megismerésére, vezetési készségek fejlesztésére, régió- és településmarketingre, valamint országimázs és márkaépítésre fókuszál. A gyakorlatorientált képzés megvalósítását az SZTE egyéb karain dolgozó turizmuskutatók mellett, a dél-alföldi turisztikai szakma olyan meghatározó szereplői segítik, akik releváns tapasztalattal rendelkeznek az utazásszervezés és vendéglátóipar területén, valamint számos turisztikai szervezetben szakmai feladatokat látnak el. A képzés során kiemelt hangsúlyt kap a piacorientáltság is, amely többek között olyan speciális területek megjelenésében nyilvánul meg, mint például az online és e-turizmus, a szállodai menedzsment, az utazási irodai marketing, az egészségturisztikai ismeretek, a településmarketing, vagy akár a márkaépítés és a gasztronómia kapcsolata.

A többi gazdaságtudományi alapszaktól eltérően a képzési idő 8 félév, amelyből az utolsó két félévet kötelező szakmai gyakorlattal fogják eltölteni a hallgatók. Ez elősegíti a frissdiplomások gyakorlati ismereteinek és szakmai kapcsolatainak bővítését. A Turizmus-vendéglátás szakon tanuló hallgatóknak a képzés végére két nyelvvizsgát is meg kell szerezniük, amelyhez segítséget nyújtanak az egyetemen működő Idegennyelvi és Kommunikációs Intézet munkatársai által oktatott nyelvi órák, továbbá a képzésben választható idegennyelvi kurzusok. A szakon tanulók ezen idegennyelvi kurzusokat külföldi hallgatókkal közösen teljesíthetik, amely további lehetőséget biztosít a nyelvi készségek fejlesztésére és interkulturális kapcsolatok kialakítására.

Forrás: Szeged Ma


Országos madárszámlálásra hívják a lakosságot

Országos madárszámlálásra hívják a lakosságot 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nagy téli madárles címmel országos madárszámlálásra hívja a lakosságot február 28-ig.
Már az eplényi síarénában is lehet síelni

Már az eplényi síarénában is lehet síelni 

Az 1-es pálya mellett a kölcsönző és a síoktatás is működik...
Egy természetes tó, ahol biztonságos a korcsolyázás

Egy természetes tó, ahol biztonságos a korcsolyázás 

Szerencsére az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően immár arra is van lehetőség, hogy természetes körülmények között, vagyis egy befagyott tavon korcsolyázzunk.
Minden ötödik szilveszteri foglalás az észak-alföldi turisztikai régióba szólt

Minden ötödik szilveszteri foglalás az észak-alföldi turisztikai régióba szólt 

Eger, Gyula és Szeged volt a legvonzóbb úti cél az óév-búcsúztató vendégek körében.
Változás a MABEUSZ elnökségében

Változás a MABEUSZ elnökségében 

2025. január 1-től Lázár Judit átadja a MABEUSZ elnökségi feladatokat. 
Minden, ami a 2025-ben nyíló HoReCa Design kiállításról tudható

Minden, ami a 2025-ben nyíló HoReCa Design kiállításról tudható 

A februárban debütáló kiállítás szervezőjét és egyik kiállítóját kérdezzük.
Tucatnyi helyen köszöntik jeges vizes fürdéssel az újévet

Tucatnyi helyen köszöntik jeges vizes fürdéssel az újévet 

A Balatonnál, a Tisza-tónál, a Ráckevei-Dunánál és például Orfűn is szerveznek jeges vizes csobbanást január elsején, illetve 2025 első hétvégéjén.
Kolodko-rajongók figyelmébe: új szoborkompozíció némi politikai fricskával

Kolodko-rajongók figyelmébe: új szoborkompozíció némi politikai fricskával 

A gerillaszobrász szenteste helyezte el legújabb alkotását, ami ezúttal nem is egy, hanem két szeretni való mesehőst formál meg.
NGM: 2025-ben erősen csökkentik a vendégmunkások számát

NGM: 2025-ben erősen csökkentik a vendégmunkások számát 

A nemzetgazdasági miniszter 35 ezerre csökkenti a vendégmunkás-kvóta maximumát 2025-ben.
God jul! – svédül „Boldog karácsonyt!” jelent

God jul! – svédül „Boldog karácsonyt!” jelent 

A megszokott formulától kissé eltérő ünnepi üdvözlet Olvasóinknak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.