Minden, ami a 2025-ben nyíló HoReCa Design kiállításról tudható

Érdemes feljegyezni a naptárba: 2025. február 28. és március 2. között a legjobb döntés kilátogatni a BOK Csarnokba azoknak, akik kisebb-nagyobb szálláshely vagy étterem kialakítást/átalakítást terveznek. Hiszen a legújabb ötletekből, trendekből meríthetnek, méghozzá úgy, hogy a kiállítási standokon találkozhatnak a tervezővel, a belsőépítésszel is, aki segít abban, mi lenne számukra a legjobb választás.

A HoReCa Design kiállítás fő szervezőjével, Dévényi Tamással, és a februárban debütáló design koncepciójú rendezvény egyik kitalálójával, Varró Zoltán tervező-designerrel beszélgetünk a három napos programról.


Fotó: HOMEINFO

A szervezők oldaláról bemutatná, tulajdonképpen mit rejt ez az elnevezés: HOMEINFO HoReCa Design Kiállítás?

Dévényi Tamás: Hat éve szervezünk tematikus kiállításokat a HOMEINFO brandünk alatt. Mind a Fürdőszoba és Otthoni Wellness Kiállításunk, mind a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállításunk nagy számú szakmai és lakossági érdeklődőt vonz évről évre. A szakmai közönséget vizsgálva tapasztaltuk, hogy egyre több szálloda, panzió, vendégház és étterem tulajdonos vagy épp azok megbízott tervezői látogatják partnereink standjait. Részben ez volt az oka annak, hogy Varró Zoltán szakmai támogatásával megrendezzünk 2025-ben egy hiánypótló, kimondottan a vendéglátó egységek vendégtereire, azok magas színvonalú megvalósítására irányuló HoReCa Design kiállítást és szakmai konferenciasorozatot. Nyilvánvalóan a szervezést egy igényfelmérés is megelőzte szállodai üzemeltetők, szállodafejlesztők és étteremtulajdonosok körében, akik nagy örömmel fogadták ennek a most debütáló kiállításnak az ötletét, illetve Zoltán szakmai tapasztalataira is támaszkodtunk a megvalósítás terén.

A kiállítás témájában érintett közönség egy része – a tervezők, belsőépítészek, lakberendezők, illetve a HoReCa-szektorban tevékenykedő döntéshozók – már a korábbiakban is rendszeres látogatói voltak kiállításainknak, azonban mindenképp igyekszünk a teljes magyar szállodaipart megszólítani saját eszközeinkkel, a szaksajtó és a szakmai szervezetek bevonásával is.

Miért csatlakozott ehhez a nagyközönségi/szakmai kombó fókuszú kiállításhoz? Mi volt az a hívószó, amely alapján eldöntötte, hogy a VARRODESIGN megjelenik a 2024. évi, majd a 2025-ben újra megrendezésre kerülő HOMEINFO-rendezvényen, méghozzá nem is akármekkora méretű kiállítási területen?

Varró Zoltán: Nagyon fontosnak tartom, hogy egy tervezőnek, egy kreatív koncepció alkotójának legyen élő kapcsolata a közönséggel. Hiszen aki saját kollekciót hoz létre, annak meghatározó, hogy kapjon elsődleges információt, visszajelzést a közönségtől, a végfelhasználótól. Tavaly a HOMEINFO-rendezvényen debütált az első, általam tervezett tapétakollekció, idén pedig már egy jóval kibővített témájú kiállításon veszünk részt – ezért nem is kérdés, hogy ismét meghatározó méretű területen találnak meg minket a látogatók.


Fotó: VARRODESIGN
Olyan három nap során kerül megrendezésre ez a program, amikor nincs versenytársa sem Budapesten, sem másutt az ország területén. Miért pont ezt az intervallumot választották ki az év 365 napja közül?

D. T.: A szálloda- és vendéglátóiparban, mint tudjuk, nincs megállás, azonban úgy véltük, hogy a februári, év elejei időszak mégis csak a legjobb lehetőség a beszerzésekre, felújításokra való felkészülésre, és az ezzel kapcsolatos információgyűjtésre. A február, a termékbörzén felül, pedig mindenképp jó alkalom lehet a szakma képviselőinek találkozására, tapasztalatcserére is.

Mivel elsősorban a belsőépítészeti és lakberendezési megoldások szerepelnek a rendezvény fókuszaként, ezért az időponttól függetlenül minden ingatlannal rendelkező vendéglátó- és turisztikai egység számára érdekes lehet a téma akár rövid, vagy akár hosszú távon is.

A tervező számára milyen volt a saját tervezésű tapétái fogadtatása a múltkori rendezvény közönségének körében, milyenek voltak a visszajelzések? És idén milyen saját tervezésű újdonsággal várja a közönséget?

V. Z.: Jó érzéssel töltött el, hogy bejött, amit előzőleg reméltem, hiszen igazi, személyes módon történő visszaigazolásokat vártam, és ez meg is történt. Jó volt az is, hogy széles kört lehetett elérni – a nyugdíjas nénitől kezdve a vidéki gazdag milliárdosig sok mindenki ellátogatott a standunkra. Széles volt a megrendelők spektruma is: volt, aki apró panellakásába rendelt a tapétából, és volt, aki az épülő szállodáinak összes vendégszobájához kért tőlünk ajánlatot.


Fotó: VARRODESIGN

A 2025. évi kiállítás alkalmával azt a bútorkollekciót állítjuk ki, amelyet a Dublinóval közösen készítettünk, és egy szűkebb szakmai közönségnek már bemutattuk ősszel – igencsak exkluzív körülmények közt, a Magyar Állami Operaházban. Emellett saját tervezésű tapétákkal, textilekkel is készülünk – lesz bőven meglepetésben része annak, aki ellátogat hozzánk.

Hallhatnánk az idei kiállítókról, trendekről, előadásokról? Milyen újdonságok várhatók a 2025. évi kiállítási napok során?

D. T.: A nagy létszámban használt terek berendezései a szokásosnál gyorsabban amortizálódnak, elavulnak. Ezért minden szálláshely vagy étterem tulajdonosnak elemi érdeke, hogy versenyképességének megtartása érdekében költséghatékonyan, tartósan és a legújabb trendeket követve tudja belső tereit felújítani, kialakítani. A kiállítás elsősorban azokat a termékkategóriákat hivatott bemutatni, amelyekkel egy szálloda vagy étterem a vendégélményt, a vendégek kényelmét és elégedettségét tudja maximalizálni.

Ilyenformán nagy hangsúlyt kapnak a bútorok, a világítás és a dekorációs termékek, és több olyan stand is lesz, ahol elsősorban funkcionális, gyorsan cserélődő fogyóeszközök vagy gyakran felújításra szoruló termékek jelennek meg, mint például éttermi eszközök, textíliák, matracok, tárolók, wellness termékek.


Fotó: HOMEINFO

Megjelennek egyedi gyártású bútorzatok, belsőépítészeti megoldások és a költséghatékony felújításhoz kapcsolódó kárpitozási lehetőségekkel is.

A szervezés során törekedtünk rá, hogy olyan cégek és termékek is bemutatkozhassanak a HoReCa-szektor képviselőinek, amelyek esetleg kevésbé ismertek vagy épp újak a piacon. Emellett a közönség által már jól ismert nagynevű cégek is bemutatják legújabb megoldásaikat.

Most először nyitottak a szervezők a HoReCa-piac irányába. Miért próbálják elérni a szakmai közönséget a korábban már jelen lévő nagyközönségi mellett?

V.Z.: Szerintem ez a legfontosabb üzenete a 2025-ben debütáló három napos rendezvénynek. Hiszen nincs ma Magyarországon egy olyan platform, ahol a tervezők, a HoReCa-szektorban dolgozók, és tervezők egy helyen találkozhatnának. Jó 20-30 éve még megszokott volt, hogy a vendéglátósok a családon belül oldották meg a vendégterek design-megoldásait, de szerencsére ma már közülük a legtöbben – a legkisebb helyektől kezdve a nagyobbakig – tervezőt bíznak meg ezzel a feladattal. Tisztában vannak azzal, hogy megtérül, ha szakemberre bízzák ezt a munkát. Emiatt felértékelődött az ilyen fókuszú kiállítás – ahol a tervezők, a HoReCa-szektorban dolgozók és a befektetők, beszállítók találkozhatnak egymással.


Fotó: VARRODESIGN
A kiállítási standok mellett milyen más programokkal várják a látogatókat?

V. Z.: A három nap során a szervezők nem csak a kiállítással készülnek, hanem szakmai előadások váltják majd egymás a pódiumon: lesz például a housekeeping területet érintő konferencia, hasznos ötletek beszállítóknak, a legfrissebb trendek bemutatása, az F&B területet érintő szakmai kérdések – a HoReCa-iparág teljes területét körbejárják a szakmai programok, méghozzá úgy, hogy mindegyik területről neves szakértőket hívtak meg – sztárséfeket, nagyberuházókat, ismert tervezőket, vezető designereket. Átfogó képet, az új trendek megismerését és javaslatokat, konkrét példákat ismerhetnek meg azok, aki a kiállítási standok látogatása mellett a szakmai programokon is részt vesznek.

 


Érkezik az évkezdet leglátványosabb csillagászati eseménye

Érkezik az évkezdet leglátványosabb csillagászati eseménye 

Látványos csillaghullással kezdődik az év.
Országos madárszámlálásra hívják a lakosságot

Országos madárszámlálásra hívják a lakosságot 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Nagy téli madárles címmel országos madárszámlálásra hívja a lakosságot február 28-ig.
Már az eplényi síarénában is lehet síelni

Már az eplényi síarénában is lehet síelni 

Az 1-es pálya mellett a kölcsönző és a síoktatás is működik...
Egy természetes tó, ahol biztonságos a korcsolyázás

Egy természetes tó, ahol biztonságos a korcsolyázás 

Szerencsére az elmúlt napok hideg időjárásának köszönhetően immár arra is van lehetőség, hogy természetes körülmények között, vagyis egy befagyott tavon korcsolyázzunk.
Minden ötödik szilveszteri foglalás az észak-alföldi turisztikai régióba szólt

Minden ötödik szilveszteri foglalás az észak-alföldi turisztikai régióba szólt 

Eger, Gyula és Szeged volt a legvonzóbb úti cél az óév-búcsúztató vendégek körében.
Változás a MABEUSZ elnökségében

Változás a MABEUSZ elnökségében 

2025. január 1-től Lázár Judit átadja a MABEUSZ elnökségi feladatokat. 
Tucatnyi helyen köszöntik jeges vizes fürdéssel az újévet

Tucatnyi helyen köszöntik jeges vizes fürdéssel az újévet 

A Balatonnál, a Tisza-tónál, a Ráckevei-Dunánál és például Orfűn is szerveznek jeges vizes csobbanást január elsején, illetve 2025 első hétvégéjén.
Kolodko-rajongók figyelmébe: új szoborkompozíció némi politikai fricskával

Kolodko-rajongók figyelmébe: új szoborkompozíció némi politikai fricskával 

A gerillaszobrász szenteste helyezte el legújabb alkotását, ami ezúttal nem is egy, hanem két szeretni való mesehőst formál meg.
NGM: 2025-ben erősen csökkentik a vendégmunkások számát

NGM: 2025-ben erősen csökkentik a vendégmunkások számát 

A nemzetgazdasági miniszter 35 ezerre csökkenti a vendégmunkás-kvóta maximumát 2025-ben.
God jul! – svédül „Boldog karácsonyt!” jelent

God jul! – svédül „Boldog karácsonyt!” jelent 

A megszokott formulától kissé eltérő ünnepi üdvözlet Olvasóinknak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.