hirdetés
hirdetés

Természetvédelmi célú helyreállítás az egykori honvédségi lő- és gyakorlóterületeken

Kiemelkedő eredményeket hozott az Európai Unió LIFE+ programja keretében tavaly elindult kisalföldi meszes homokpuszta katonai használatú területeinek természetvédelmi célú helyreállítása, valamint az élőhelyek és fajok megőrzését célzó projekt első szakasza. A Kisalföldi Homokpuszta Projekt (LIFE08 NAT/H/000289) sikerét a rehabilitált katonai gyakorló területeken megjelent fokozottan védett réti fülesbagoly, vagy a világon először azonosított ritka pókfaj felbukkanása és a már 100 hektárt is meghaladó, sikeres gyepvédelmet biztosító szürkemarha-legeltetés igazolja leginkább.

hirdetés

Az összesen 1,73 millió eurós Európai Uniós támogatásból 2015-ig megvalósuló Kisalföldi Homokpuszta Projektben (LIFE08 NAT/H/000289) a HM Védelemgazdasági Hivatal, a Budapesti Erdőgazdasági Zrt., a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és az Aquaprofit Zrt. konzorcium egymással szorosan együttműködve valósítja meg a természetvédelmi célkitűzéseket. A konzorcium partnerei sajtótájékoztató és lakossági fórum keretében ismertették a 2012 áprilisában kezdődött projekt legfontosabb köztes eredményeit. A program egyik célja a homoki gyepek állapotának megőrzése és javítása, amelyet a legtermészetközelibb módon, magyar szürke szarvasmarhák legeltetésével valósítanak meg a térségben.

Bővül a legeltetési terület

Mostanra már mintegy 100 hektár területen történik legeltetés, amelynek eredményességet jól példázza, hogy a Fertő-Hanság Nemzeti Park és természetvédelmi hatóság teljes körű támogatását fejezte ki a gyepfenntartó tevékenység folytatása és területének bővítésével kapcsolatban, így várhatóan hamarosan újabb 55 hektárral bővül a legeltetés alá vont területek nagysága.

A projekt egyik kimagasló eredménye, hogy a katonai gyakorlóterületeken megjelent a fokozottan védett réti fülesbagoly, valamint idén, a világon először, azonosítottak egy ritka pókfajt a területen. Takács Gábor, Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság főtanácsosa A projekt az Európai Unió LIFE+ programjának támogatásával valósul meg. hozzátette: „A réti fülesbagolyból a számlálások alapján az ország területén körülbelül 200 pár él, eszmei értéke 250 000 Ft. Az, hogy a madár megjelent a területen váratlan és rendkívül örömteli esemény. A ritka búvópók, a Zodarion zorba Bossmans hímpéldányát tavaly találtunk meg, idén azonban - a világon elsőként - a faj nőstény egyedét is felfedeztük.”

Tanösvény a környezettudatos nevelésért

Példaértékű együttműködés keretében a győri Móricz Zsigmond Általános Iskola és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. közösen hozták létre a Szentiváni Tanösvényt, amelynek kialakítását Győr megyei jogú városönkormányzata is támogatta. A Tanösvény a jövőben a környezettudatos életre nevelés egyik hatékony eszközeként segíti a gyerekek szemlélet formálását, amelyet nemcsak az iskola diákjai, hanem a győrszentiváni lakosok is látogathatnak sportolás, pihenés vagy akár túrázás céljából is.

Természetvédelmi oktatás a katonáknak

 

Gyovai-Balogh Rita, a Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal Infrastrukturális Igazgatóság Ingatlanfejlesztési és Környezetvédelmi Osztály osztályvezető helyettese rávilágított arra, hogy Magyar Honvédség kiemelt feladatának tekinti a természeti értékek megőrzését és a korábban mellőzött területek állapotának javítását. Ennek érdekében folytatódott a területet használó 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred állományának természetvédelmi oktatása. Az oktatás során 100 fő kapott kétnapos képzést a terület természeti, zoológiai sokszínűségéről és védett értékeiről. Hozzátette: „A környezetvédelem és a honvédelem feladatainak ilyen szintű összehangolása és a két szervezet szoros együttműködése Európában is példamutató.”

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai