hirdetés

Tömeges elbocsátás a Sofitelben

A ház teljes felújítása előtt csoportos létszámleépítést hajt végre a tulajdonos Indotek Group a budapesti Sofitel luxusszállodában, értesült az Index. A Jellinek Dánielhez köthető ingatlanbefektető cég közben újabb szállodákkal bővítheti portfólióját. 

hirdetés

Elküldik az alkalmazottakat az ötcsillagos Sofitelben, mivel a koronavírus-járvány miatt lényegében megszűnt a vendégforgalom, így a szálloda üzemeltetése a továbbiakban nem tartható fenn a működési költségek drasztikus csökkentése nélkül, közölte a tulajdonos Indotek-csoport a hírportál megkeresésére. A létszámleépítést indokolja továbbá, hogy a kialakult helyzetben a társaság úgy döntött, előre hozza a szálloda felújítási munkálatait, ezalatt az átmenetileg csökkentett munkavállalói létszámmal fog működni.

Kilátás a házból / fotó: tripadvisor.com
Kilátás a házból / fotó: tripadvisor.com

Elküdeni az embereket, de mikor?

 A hírportál értesülése szerint a háznál a kollektív szerződés idén november 16-án érvényét veszti, emiatt egyértelműen arra játszik a vezetőség, hogy a fenti időpont után jóval kevesebb végkielégítést kelljen a dolgozóknak fizetni. A fentieket a társaság határozottan cáfolta és visszautasította. Mint közölték, a Sofitel szállodában dolgozókra az ágazati kollektív szerződés vonatkozik, amelynek értelmében minden olyan munkavállaló, akit a társaság elbocsátani kényszerül, részesül az előírt juttatásokból. A kollektív szerződések felmondására hat hónappal ezelőtt került sor, a mostani elbocsátások, valamint a szerződések között tehát nincs összefüggés. A csoportos létszámleépítést bejelentették a munkaügy felé, az elbocsátások legkorábban november végén kezdődnek el.

Kikből áll majd az új csapat?

Szerintük nincs szó arról, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást a dolgozók, sőt, az Indotek folyamatosan tárgyalásokat folytat a Sofitel  munkavállalóinak érdekeit képviselő üzemi tanáccsal azért, hogy a lehető legkevesebb dolgozót kelljen elbocsátani. Akiket elküldenek, azoknak igyekeznek valamilyen más munkát találni. Ehhez hozzátették még, hogy a megújult Sofitelben a jelenleginél jóval több dolgozó alkalmazására lesz szükség, mivel a felújítások révén a szálloda kapacitásai is nőnek majd. Arra nem tértek ki, hogy kikből áll majd össze az új stáb, tehát, hogy az elküldött embereket vagy azok egy részét visszaveszik-e a szállodába a teljes körű rekonstrukció leteltével.

Küldik el az embereket, de a ház egyelőre még nyitva

Az Index megkérdezte azt is, idáig összesen hány embert kellett elküldeni. Erre azt válaszolták, hogy tavasszal a hotelben dolgozók mintegy 70 százalékát képesek voltak megtartani, a bérüket kifizetni, annak ellenére, hogy a szállodát a pandémiás helyzet következtében egy időre bezárták. Ez egyébként egybecseng és megerősíti azokat a számokat, amelyekről augusztusban szó volt, tehát, hogy a Sofitel dolgozóinak 30 százaléka elvesztette a munkáját abban az időszakban. Azóta a szálloda üzemel, a legnépszerűbb foglalási oldalon utcára néző szobát, két főre, közeli dátummal nagyságrendileg 50 ezer forintért kaphat bárki éjszakánként. 

Mit vesz meg legközelebb az Indotek?

Az Index értesülése szerint az Indotek cégcsoport további szállodákat is megvehet (mint tudjuk, a Hotel Gellért már az övék), és azt közölték, a társaság üzletpolitikájának megfelelően folyamatosan figyeli a lehetőségeket., és nyitott további szállodákkal bővíteni portfólióját. Konkrét nevekről nem beszéltek, de azt elmondták, hogy már vannak célkeresztben további házak.

A teljes cikk elolvasható: itt.

 

A Turizmus Online értesülése szerint szintén magyar befektetők kezébe került immár egy másik ötcsillagos, Duna-parti luxusszálloda. A tranzakció, információink szerint, lezárult.

 

(forrás: Index / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai