hirdetés
hirdetés

Ünnepi hangulat a közlekedésben is

A karácsony közeledtét az is észreveszi, akit még nem kapott el a vásárlási láz, hiszen a népszerűbb tereken vásárokat tartanak, ahol a jól ismert ünnepi melódiák felcsendülése mellett ínycsiklandó forraltbor- és kürtőskalácsillat tölti be a levegőt. 

hirdetés

A bevásárlóközpontok is ünnepi díszbe öltöznek, és a megnövekedett vásárlási kedv generálta nagyobb forgalom bizony azt is jelenti, hogy megfontolandó, mivel közlekedünk az ünnepi előkészületek idején.

Rengeteg bosszúságtól kíméli meg magát az, aki autó helyett a közösségi közlekedést választja, hiszen az üzletek mellett a BKK is készül a megnövekedett forgalomra.

Az adventi hétvégéken a BKK sűrűbben indítja a város főbb útjain közlekedő villamosok mellett azokat a járatokat is, amelyek útvonala bevásárlóközpontokat érint. A járatbővítés mellett arra is figyelnek, hogy az üzletek meghosszabbított nyitvatartással működnek; ehhez igazodva a járművek is kibővített üzemidővel szolgálják ki az utasokat.

Ezek a változások azokat is meggyőzhetik a közösségi közlekedés használatának észszerűségéről, akik a mindennapjaikban nem így utaznak. A BKK és a BKV az évek óta megszokott és minden évben várva várt feldíszített járművekkel is igyekszik ünnepi hangulatot teremteni.

Mikulás-troli

Idén is közlekedik a nagy népszerűségnek örvendő, fényfüzérekkel díszített Mikulás-troli, amelynek utasai találkozhatnak a Mikulással, akinek csakúgy, mint tavaly, cipősdobozokba csomagolt ajándékokat lehet átadni, melyek a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója jóvoltából rászoruló családokhoz kerülnek. A Mikulást-roli meghitt hangulatról gondoskodó fényeit körülbelül 10 000 darab, alacsony fogyasztású LED-izzóból összeállított fényfüzér biztosítja, emellett különleges, egyedi belső dekoráció is díszíti.

A trolibusszal várhatóan hétfőn és kedden a 83-as, szerdánként a 80A, csütörtökön a 70-es, pénteken a 72-es, hétvégén pedig a 75-ös trolibusz vonalán lehet találkozni. A Mikulás-troli minden alkalommal és minden vonalon meghosszabbított úton közlekedik, ezért ne csodálkozzunk, ha a Deák Ferenc vagy a Blaha Lujza téren csillogó-villogó trolibuszba futunk.

Fényvillamos

Az adventi időszak egyik leglátványosabb és legkedveltebb attrakciója minden bizonnyal a Fényvillamos. A korábbi évekhez hasonlóan idén sem maradnak karácsonyi kivilágításban pompázó villamos nélkül a budapestiek, hiszen a BKV idén is közlekedteti az egyedi kivitelezésű járatot. A fényfüzérekkel díszített, UV típusú nosztalgiavillamos november végétől január elejéig – december 24. és 31. kivételével – mindennap közlekedik jellemzően 16 órától este 21 óráig. A járat vasárnap, hétfő és keddi napokon várhatóan a 2-es villamos, szerda és csütörtöki napokon a 19-es villamos, péntekenként pedig váltakozva a 47-es és 49-es villamos vonalán próbálható ki. A szombati napokon a Fényvillamos mindig más, elsősorban külső lakóterületeket kiszolgáló vonalon jár. A járat menetrendjét a BKK munkatársai igyekeztek úgy kialakítani, hogy az egész város területén a lehető legtöbben tudjanak gyönyörködni benne.

Mikulás-busz

Szintén hagyományosnak tekinthető a BKV által indított Mikulás-busz, amely elsősorban a gyerekek nagy kedvence, és idén az egyik leghosszabb fővárosi buszjárat, a 105-ös útvonalán közlekedik. A Hegyvidékről indulva a Belvároson át az angyalföldi Gyöngyösi utcáig összesen 30 megállón keresztül segíti az utasokat az ünnepre hangolódásban. A Mikuláshoz és karácsonyhoz kapcsolódó motívumokkal díszített járművön nem csak a belső kialakításra helyezték a hangsúlyt. A busz apró érdekessége, hogy összeolvasva a rendszámát éppen a Mikulás érkezésének napját kapjuk, ugyanis az átalakításra kiválasztott Ikarus 260-as típusú jármű a BPI206-os rendszámmal közlekedik.

Mindhárom különleges járatot normál díjszabás szerint lehet igénybe venni, a pontos menetrend pedig megtalálható a BKK honlapján.

Éjszaka sem gond a hazajutás

Az ünnepi elcsendesedés idején is közlekednek a BKK-járatok: szenteste a szokásoknak megfelelően kora délutánig közlekednek a felszíni járatok, ezt követően a megerősített közlekedési rend szerint járó éjszakai buszokkal lehet utazni a fővárosban. Minden esetben érdemes a BKK FUTÁR applikációban megtervezni az ünnepnapokon történő utazásokat, így biztosan mindenki időben odaér a szeretteihez.

Karácsonyt magunk mögött hagyva újra felpezsdül a város. Ennek részeként egyre több, késő estébe nyúló előszilveszteri esemény lesz Budapest belvárosában, ezért az év vége előtt az éjszakai közlekedésben tapasztalható megnövekvő forgalomra tekintettel a metrók meghosszabbított üzemidőben, az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es buszok pedig egész éjszaka közlekednek.

Az év utolsó éjszakáján a metrójáratok – kivéve az M1-es metrót – egész éjszaka közlekednek, a megszokott éjszakai autóbuszok pedig sokkal sűrűbben indulnak, míg az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz szintén egész éjszaka jár.

Cikkünk a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával készült. További információ: www.bkk.hu  

A cikk az Indulj! magazin téli lapszámában jelent meg, a magazin elérhető országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

 

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai