Ünnepi hangulat a közlekedésben is

A karácsony közeledtét az is észreveszi, akit még nem kapott el a vásárlási láz, hiszen a népszerűbb tereken vásárokat tartanak, ahol a jól ismert ünnepi melódiák felcsendülése mellett ínycsiklandó forraltbor- és kürtőskalácsillat tölti be a levegőt. 

A bevásárlóközpontok is ünnepi díszbe öltöznek, és a megnövekedett vásárlási kedv generálta nagyobb forgalom bizony azt is jelenti, hogy megfontolandó, mivel közlekedünk az ünnepi előkészületek idején.

Rengeteg bosszúságtól kíméli meg magát az, aki autó helyett a közösségi közlekedést választja, hiszen az üzletek mellett a BKK is készül a megnövekedett forgalomra.

Az adventi hétvégéken a BKK sűrűbben indítja a város főbb útjain közlekedő villamosok mellett azokat a járatokat is, amelyek útvonala bevásárlóközpontokat érint. A járatbővítés mellett arra is figyelnek, hogy az üzletek meghosszabbított nyitvatartással működnek; ehhez igazodva a járművek is kibővített üzemidővel szolgálják ki az utasokat.

Ezek a változások azokat is meggyőzhetik a közösségi közlekedés használatának észszerűségéről, akik a mindennapjaikban nem így utaznak. A BKK és a BKV az évek óta megszokott és minden évben várva várt feldíszített járművekkel is igyekszik ünnepi hangulatot teremteni.

Mikulás-troli

Idén is közlekedik a nagy népszerűségnek örvendő, fényfüzérekkel díszített Mikulás-troli, amelynek utasai találkozhatnak a Mikulással, akinek csakúgy, mint tavaly, cipősdobozokba csomagolt ajándékokat lehet átadni, melyek a Baptista Szeretetszolgálat Cipősdoboz akciója jóvoltából rászoruló családokhoz kerülnek. A Mikulást-roli meghitt hangulatról gondoskodó fényeit körülbelül 10 000 darab, alacsony fogyasztású LED-izzóból összeállított fényfüzér biztosítja, emellett különleges, egyedi belső dekoráció is díszíti.

A trolibusszal várhatóan hétfőn és kedden a 83-as, szerdánként a 80A, csütörtökön a 70-es, pénteken a 72-es, hétvégén pedig a 75-ös trolibusz vonalán lehet találkozni. A Mikulás-troli minden alkalommal és minden vonalon meghosszabbított úton közlekedik, ezért ne csodálkozzunk, ha a Deák Ferenc vagy a Blaha Lujza téren csillogó-villogó trolibuszba futunk.

Fényvillamos

Az adventi időszak egyik leglátványosabb és legkedveltebb attrakciója minden bizonnyal a Fényvillamos. A korábbi évekhez hasonlóan idén sem maradnak karácsonyi kivilágításban pompázó villamos nélkül a budapestiek, hiszen a BKV idén is közlekedteti az egyedi kivitelezésű járatot. A fényfüzérekkel díszített, UV típusú nosztalgiavillamos november végétől január elejéig – december 24. és 31. kivételével – mindennap közlekedik jellemzően 16 órától este 21 óráig. A járat vasárnap, hétfő és keddi napokon várhatóan a 2-es villamos, szerda és csütörtöki napokon a 19-es villamos, péntekenként pedig váltakozva a 47-es és 49-es villamos vonalán próbálható ki. A szombati napokon a Fényvillamos mindig más, elsősorban külső lakóterületeket kiszolgáló vonalon jár. A járat menetrendjét a BKK munkatársai igyekeztek úgy kialakítani, hogy az egész város területén a lehető legtöbben tudjanak gyönyörködni benne.

Mikulás-busz

Szintén hagyományosnak tekinthető a BKV által indított Mikulás-busz, amely elsősorban a gyerekek nagy kedvence, és idén az egyik leghosszabb fővárosi buszjárat, a 105-ös útvonalán közlekedik. A Hegyvidékről indulva a Belvároson át az angyalföldi Gyöngyösi utcáig összesen 30 megállón keresztül segíti az utasokat az ünnepre hangolódásban. A Mikuláshoz és karácsonyhoz kapcsolódó motívumokkal díszített járművön nem csak a belső kialakításra helyezték a hangsúlyt. A busz apró érdekessége, hogy összeolvasva a rendszámát éppen a Mikulás érkezésének napját kapjuk, ugyanis az átalakításra kiválasztott Ikarus 260-as típusú jármű a BPI206-os rendszámmal közlekedik.

Mindhárom különleges járatot normál díjszabás szerint lehet igénybe venni, a pontos menetrend pedig megtalálható a BKK honlapján.

Éjszaka sem gond a hazajutás

Az ünnepi elcsendesedés idején is közlekednek a BKK-járatok: szenteste a szokásoknak megfelelően kora délutánig közlekednek a felszíni járatok, ezt követően a megerősített közlekedési rend szerint járó éjszakai buszokkal lehet utazni a fővárosban. Minden esetben érdemes a BKK FUTÁR applikációban megtervezni az ünnepnapokon történő utazásokat, így biztosan mindenki időben odaér a szeretteihez.

Karácsonyt magunk mögött hagyva újra felpezsdül a város. Ennek részeként egyre több, késő estébe nyúló előszilveszteri esemény lesz Budapest belvárosában, ezért az év vége előtt az éjszakai közlekedésben tapasztalható megnövekvő forgalomra tekintettel a metrók meghosszabbított üzemidőben, az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es buszok pedig egész éjszaka közlekednek.

Az év utolsó éjszakáján a metrójáratok – kivéve az M1-es metrót – egész éjszaka közlekednek, a megszokott éjszakai autóbuszok pedig sokkal sűrűbben indulnak, míg az 5-ös, a 7-es, a 8E és a 9-es busz szintén egész éjszaka jár.

Cikkünk a Budapesti Közlekedési Központ támogatásával készült. További információ: www.bkk.hu  

A cikk az Indulj! magazin téli lapszámában jelent meg, a magazin elérhető országszerte az újságárusoknál vagy megrendelhető itt. 

 


Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.
Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről

Új és újrainduló járatok a bécsi reptérről 

Bővül az osztrák légiátrsaság kínálata.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?