hirdetés

Közel 200 fürdő versenyzik az Év Fürdője címért

Közel kétszáz magyar fürdő mérkőzik meg idén nyáron Az Év Fürdője közönségszavazás keretein belül. A verseny egyik elsődleges célja, hogy a fiatalok körében is népszerűsítse a hazai fürdőket és fürdőkultúrát.A közönségszavazás június 4-én kezdődött és szeptember 30-ig tart a www.azevfurdoje.hu oldalon.

hirdetés

Közel 200 hazai fürdő mérközik meg a verseny során

2015 nyarán először, de hagyományteremtő jelleggel, a Magyar Fürdőszövetség támogatásával, közönségszavazást szervez a termalfurdo.hu, melynek keretein belül Magyarország legjobb fürdőit keresi. A verseny során közel kétszáz hazai fürdő – köztük több mint nyolcvan gyógyfürdő – „mérheti össze erejét”. A szavazás célja, hogy ráirányítsa a nagyközönség figyelmét hazánk páratlan termálvízkincsére, az arra épült nagyszerű fürdőkre és magára a fürdőzésre.

A hagyományosabb értelemben vett fürdők mellett számos aquapark, közel négyszáz csúszda és megközelítőleg ezerhatszáz medence várja az ifjabb generációt is. Azonban az impozáns számok és remek lehetőségek ellenére a fiatalok mindennapi életében még nem találta meg a helyét a hazánkban is több ezeréves múltra visszatekintő fürdőkultúra és a fürdőzés. Az Év Fürdője közönségszavazás során minél több fiatallal szeretnék megismertetni és megszerettetni a magyar fürdőket, illetve felhívni a figyelmet a fürdőzés fizikai és mentális egészségünkre gyakorolt pozitív hatásaira.

Annak ellenére, hogy Az Év Fürdője alapvetően egy verseny, a szektor széleskörű összefogását célozza, egy közös ügy – a fürdőkultúra népszerűsítése – érdekében. A fürdők az eddigi visszajelzések alapján pozitívan fogadták a kezdeményezést, szívesen részt vesznek a „megmérettetésben”. A fürdők három kategóriában indulnak - Az Év Fürdője 2015., Az Év Feltörekvő Fürdője 2015. és A Helyiek Kedvenc Fürdője 2015.

A kategóriák kialakítása azért volt szükséges, mert hazánk több mint kétszáz fürdője rendkívül eltérő adottságokkal és lehetőségekkel rendelkezik. A kisebb fürdőknek nem lenne esélye a nagy, ismert vagy nagyvárosokban található fürdőkkel szemben, így azonban a hozzájuk hasonló fürdőkkel mérhetik össze magukat. Ennek a csoportosításnak köszönhetően a nagyközönség megismerheti az új vagy a közelmúltban komoly fejlesztésen átesett, de egyelőre még kevésbé ismert fürdőket is Az Év Feltörekvő Fürdője kategóriában. A besorolás a medencék száma, a település mérete és a fürdő ismertsége alapján készült, azonban a fürdők – megfelelő indoklás esetén – kérhették, hogy másik kategóriában mérkőzhessenek meg.

Sánta Tibor, Az Év Fürdője szavazás projektvezetője kérdésünkre elmondta, hogy a projekt célja, hogy a termalfurdo.hu weboldalon keresztül népszerűsítsék a hazai fürdőket valamint fürdőkultúrát és hasznos tartalmat kínáljanak az érdeklődőknek. A weboldalt most újították és Az Év fürdője szavazással úgy gondolja, hogy a fiatalabb célközönséget is meg tudják majd szólítani. Hozzátette azt is,  hogy a Magyar Fürdőszövetségben kiváló partnerre talált.

Juhász Szabolcs, a Magyar Fürdőszövetség főtitkára a sajtótájékoztatón megemlítette, hogy a tavalyi évben  mintegy 30 millió vendéget fogadtak a magyar fürdők és idén 2-3%-os növekedésre számítanak látogatószámban és a bevételekben egyaránt.  A versennyel kapcsolatban elmondta, hogy ez remek alkalom arra, hogy a fürdők is megmérettessék magukat méghozzá a fogyasztók döntése alapján.

 A díjak nem szakmai jellegűek, mindhárom kategóriában a legtöbb szavazatot begyűjtő fürdő nyer, a szavazás a www.azevfurdoje.hu oldalon történik. A közönségszavazás június 4-én kezdődik és egészen kora őszig, szeptember 30-ig tart, a nyertes fürdők neveit a Magyar Fürdőkultúra napjának előestéjén, október 9-én hirdetik ki.

Magyarország igazi termál nagyhatalom

Magyarország olyan termálvízkinccsel rendelkezik, ami nemcsak mennyiségében, de minőségében is kiemelkedőnek számít világviszonylatban. A hazai vizek hatásukat tekintve is egyedülállóak, sehol máshol nem található ilyen magas hőmérsékletű és egyben ennyi különböző betegség kezelésére, megelőzésére alkalmas kiváló minőségű termál- és gyógyvíz. Magyarországon kétszáznál is több fürdő – köztük több mint nyolcvan gyógyfürdő – található. A hagyományosabb értelemben vett fürdők mellett számos aquapark, közel négyszáz csúszda és megközelítőleg ezerhatszáz medence várja az ifjabb generációt is.

Az utóbbi időszak fürdőfejlesztései

Az Év Fürdője szavazásnak külön aktualitást ad az is, hogy az elmúlt években rengeteg fürdőt újítottak fel. Ha csak 2014 termését nézzük: megújult és egy komplett élményfürdővel és wellness részleggel bővült a Rudas, Zalakaros egy 600 milliós fejlesztés átadásával indította a tavalyi esztendőt, kültéri medencéket és wellness részleget adtak át a Dandárban, a hajdúszoboszlói Hungarospa – egyebek közt – hat új óriáscsúszdával, a harkányi gyógyfürdőkórház pedig új szárnnyal gazdagodott. A lendület 2015-ben is kitart, év elején megnyitott a demjéni barlangfürdő és további fejlesztések várhatóak többek között a Paskál strandon, a mohácsi, a csongrádi és a harkány.

Néhány érdekesség a fürdőinkről

Budapest: a világ „fürdőfővárosa”, mely alatt 118 termálforrás található. Nincs más olyan főváros, ahol hat történelmi gyógyfürdő is működik.

Egerszalók: az egerszalóki sódombhoz hasonló természeti képződmény a világon csak két helyen található, a törökországi Pamukkale-ban és az amerikai Yellowstone Parkban.

Hajdúszoboszló: itt van Európa legnagyobb fürdőkomplexuma és hazánkban itt található a legtöbb medence is. Hévíz: a gyógytó a világ legnagyobb biológiailag is aktív, természetes termáltava.

Miskolctapolca: a barlangfürdő Európában egyedülálló; karsztban ilyen magas hőfokú víz nem található másutt.

Széchenyi és a vízilovak: a Fővárosi Állat-és Növénykert vízilovainak medencéjébe a fürdő afrodiziákumként is ható termálvízét töltik. Ennek eredményeképp az európai állatkertekben élő vízilovak jelentős része magyar felmenőkkel büszkélkedhet.

(forrás: Vendég&Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai