Nagyban folyik a simlizés

Egy héten keresztül tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési akciója a főváros nagy forgalmú szórakoztató negyedeiben, vendéglátóhelyein, vásárcsarnokaiban. Minden negyedik ellenőrzött vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a hivatal munkatársai. A NAV-ellenőrök és a pénzügyőrök mellett a Rendőrség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felügyelői is megjelentek a budapesti helyszíneken.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A júniusi egyhetes fővárosi ellenőrzéssorozatban a több száz revizor és pénzügyőr összesen több mint 3 ezer ellenőrzést végzett, ami főként az online pénztárgépek adatai alapján kockázatosnak ítélt vállalkozásokat érintette. Nem maradtak ki a vendéglátóegységek, ajándékboltokat, pia¬cokon és vásárcsarnokokban működő vállalkozások és a személyszállítók sem.

Az ellenőrök elsősorban a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgépek üzemeltetését, a foglalkoztatottak bejelentését és a készpénzkészletet, a pénzügyőrök pedig a jövedéki termékek forgalmazását vizsgálták.

A VI. és VII. kerületben ellenőrzött vendéglátóhelyek háromnegyedében súlyos jövedéki szabálytalanságokat tapasztaltak a pénzügyőrök, akiknek mobillaboratórium segített az elemzésben. Sok esetben találtak zárjegy nélküli, „pancsolt”, vagy az előírtnál lényegesen kisebb alkoholfokú szeszes italt. Mintegy 120 liter alkoholos italt le is foglaltak. 

A Nébih szakembereinek minden második ellenőrzése élelmiszerbiztonsági szabálytalanságot tárt fel, ezért több esetben a helyszínen megsemmisítettek lejárt szavatosságú söröket, valamint élelmiszerjelölési, illetve nyomon követési jogsértések miatt zároltak mintegy 100 liter borászati terméket és alkoholos italt. Súlyos élelmiszer-higiéniai jogsértések miatt azonnali hatállyal megtiltották a vendéglátóipari termékek előállítását és forgalomba hozatalát három egységben, és mintegy 130 kilogramm húst és „tenger gyümölcseit” vontak ki a forgalomból jelöletlenség vagy lejárt szavatosság miatt.

A vizsgálatok idején, az ellenőrzések hírére a nyugtaszám és a bevétel is jócskán meghaladta az egyébként megszokottat. A NAV adatai szerint volt több olyan kereskedő, akinek több mint háromszorosára növekedett a bevétele az akció hetében, sőt, volt olyan bár, amely a heti átlagos 1 milliós bevétele ellenére az előre meghirdetett akció hetében 14 millió forint forgalmat rögzített. Mintegy 50 kocsmánál legalább másfélszeres mértékű bevétel-növekedés volt kimutatható, az ellenőrzéssorozat lezárása után azonban az összes gazdálkodónak visszaesett a forgalma a korábbi, vagy még annál is alacsonyabb szintre. Az ilyen vállalkozások számíthatnak a NAV visszatérő ellenőrzéseire. Összesen mintegy 120 millió forint mulasztási bírság kiszabására kell számítaniuk a szabálytalankodóknak.

 
Az ellenőrzések nem értek véget, a mulasztó és a gyanúsan ingadozó bevételű vállalkozások a következő hetekben is számíthatnak az ellenőrök és pénzügyőrök jelentétére.  

A NAV, a teljesség igénye nélkül ellenőrzéseit előre jelzi az Adótraffipaxban, amely a NAV honlapjáról érhető el (www.nav.gov.hu).

A közleményhez tartozó videofelvétel a NAV médiaszerveréről letölthető:
http://media.nav.gov.hu/media. Amely médium először használja a NAV médiaszerverét, a sajto@nav.gov.hu címre írt levélben kérhet jelszót. A filmek, fotók a NAV Facebook oldalán is megtalálhatók: https://www.facebook.com/NAVprofil/

Forrás: Élelmiszer Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.