Bemutatták a Villa Sandahl 2019-es rajnai rizlingjeit

Ezúttal a szőlők fölött kőröző, éhes seregélyek ihlették a pincészetnek szinte már védjegyévé vált, különlegesen kreatív címkéket. A bemutatót szerdán a budai Fióka Étteremben tartották.

Budapesten Christer Sandahl tulajdonos, Palkó Zsolt borász és Crab Maria Antoanett sommelier mutatták be a Villa Sandahl legújabb, 2019-es rizling tételeit. A délután folyamán a sommelier szakma és a sajtó képviselői kóstolhattak, este a nagyközönség, akik több mint százan jelentkeztek a programra.

Mindig várjuk a Villa Sandahl új címkéit és borainak nevét

A Sandahl borok humoros, nem szokványos címkesorozatának ihletői a késő őszig a Sandahl birtokokon tanyázó seregélyek lettek.

A délutáni szakmai kóstolón Christer Sandahl részletes prezentációjában mutatta be a 2019-es tételeket, majd 15 tételt kóstolva hasonlították össze az évjárat négy új borát a korábbi évjáratokkal.

Christer elmondta, hogy sorozatban ez a harmadik év, amikor szélsőséges volt az időjárás, de ez kedvező hatással volt a Sandahl borokra. A tavasz meglehetősen hűvös volt és sok csapadékkal járt, a nyár nem volt túl meleg, ugyanakkor viszonylag száraz, de még elegendő csapadékkal, melyet csodálatos ősz követetett minimális esővel. Az ültetvénygondozás terén indított fejlesztések, projektek is egyre sikeresebbek, így a lehető legkésőbbre sikerült kitolni a szüret időpontját és teljes fenolos érettségi állapotában szedni a szőlőt.

Ezen az őszön a megszokottnál jóval nagyobb seregélycsapatok gyűltek össze a Balaton-parti nádasokban, és kiváló táplálékforrásra leltek a szeptemberi napos, száraz dűlőkön. A fürtzónát védő hálózás ellenére a madarak bombázóként támadtak a szőlőültetvényekre, és az utolsó pillanatot is kihasználták az afrikai vonulás előtti megerősődésre.

Köztudott, hogy a Sandahl borok formabontó címkéit és neveit az eredetileg mérnök végzettségű Christer találja ki, inspirációul pedig mindig az adott év aktualitásai, eseményei és tapasztalatai szolgálnak, így lettek a 2019-es borok címadói a seregélyek.

Mi volt 2019-ben? 

A tartályokban az erjesztés menetét folyamatosan elemezve a következő mustfrakció házasítások születtek:

1. A 4-es és a 8-as tartály, azaz a Püspökudvar és Magány legjobb mustfrakció, valamint a Kezdet felső része és átoltott tőkék, legjobb mustfrakció – 2019 Birdie Num Num Rajnai Rizling (RARE PEAK PLUS)

 2. A 6-os,5-ös és 9-es tartályok, azaz a Kezdet alsó része, legjobb mustfrakció, Püspökudvar és Magány második préselés, valamint a Kezdet felső része és átoltott tőkék, második számú mustfrakció – 2019 Brave Birds Rajnai Rizling (RARE PEAK PLAIN)

3. Az 1-es, 2-es és 7-es tartályok, azaz a Püspökkert és a Kezdet alsó része legjobb mustfrakció, Püspökkert és a Kezdet alsó része második préselés, valamint a Kezdet alsó része, második számú mustfrakció – 2019 Starling Village Rajnai Rizling (MID RANGE)

4. 3-as tartály: Püspökkert és a Kezdet alsó része, Püspökudvar és Magány, Kezdet alsó része, Kezdet felső része és átoltott tőkék, harmadik számú mustfrakció – 2019 Air Dive Rajnai Rizling (SOLID GROUND)

Díjak, elismerések 

A Villa Sandahl 2021-ben két szakmai elismerést is kapott: a Magyar Sommelier Szövetség termelő kategóriában ítélte oda a pincészetnek a Par Excellence díjat, míg a Magyar Borszakírók Köre fehérbor kategóriában a Magyar Bor Nagydíjjal tüntette ki a pincészet 2017-es Rabbit Periscope Rajnai Rizlingjét.

A szakmai elismerések mellett nagy öröm, hogy a 2021-ben megnyílt, rijekai Hilton Hotel Nebo Restaurant & Lounge sztárséfje, Deni Srdoč és az étterem sommelier-je, Tomislav Mikinac hét másik magyar bor mellett a Villa Sandahl 2017-es Rabbit Periscope tételét is belistázták. Srdoč Instagramon kereste meg Crab Mária Antoanettet, azaz Babette-tet a BoReTT-től, aki a Villa Sandahl értékesítéséért is felel. Összesen 62 magyar tételt kóstoltak, ebből választották ki a borlapra kerülő nyolc tételt.

Egy kis info a pincészetről  

A Villa Sandahl pincészet 2004 óta foglalkozik borkészítéssel a Balaton északi partján elterülő legmagasabb tanúhegyen, a Badacsonyon. Svéd tulajdonban van a pincészet: Gunnel, Christer és Thord Sandahl a tulajdonosok.

A kezdeti 3 hektáros birtok mára 10 hektárra nőtte ki magát – a Kezdet, a Magány, a Püspökudvar, az Ekkő, a Püspökkert valamint a Gróf-domb elnevezésű dűlőkön – alacsony terméskorlátozást alkalmazva, és nagyon szigorú minőségi követelményeknek megfelelve, számokban kifejezve 4-5 tonna/hektár gazdálkodnak, évente 10-15 ezer bort palackoznak.

 

 

Forrás: Villa Sandahl / Turizmus Online


Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.