hirdetés

Egyre kevesebb a hazai málna

Jelentősen visszaesett a málnatermesztés Magyarországon, már a hazai igényeket sem fedezi.

hirdetés

Az 1990-es években még 27 ezer tonna málna termett egy évben Magyarországon, ma azonban már alig ezer tonnát szednek le a termelők évente. 

Hunyadi István, a FruitVeb, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója elmondta, a málna hidegebb éghajlatra való gyümölcs, nem szereti a nagyon meleg periódusokat, ami egyre gyakoribb és intenzívebb hazánkban. Emellett nehézséget okoz megtalálni a megfelelő munkást találni a betakarítási feladatok elvégzéséhez. Mindezek ellenére újabb komoly áremelkedésre nem számít a szakember, de az biztosra vehető, hogy ebben az árkategóriában marad ez a bogyós gyümölcs. 

123rf
forrás:123rf

A szakértő nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy még tovább csökken az itthon megtermelt málna mennyisége. Szerinte az új termesztéstechnológiával, a fólia alatt termelt málnával próbálkozó termesztők tarthatják életben a termelést. Mivel a Magyarországon megtermelt málna nem fedezi a hazai igényeket, ezért Chiléből, Peruból, Olaszországból, valamint Spanyolországból érkező málnák kerülnek a magyar boltok polcaira.

(forrás: Inforadio / Store Insider)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Az eddigi foglalási adatok alapján hogy látják az idei évet?

Partnerünk