Füred Gastro - Fókuszban: a liba ételek!

November második hétvégéjén tizenöt kiváló Balaton-környéki étterem és borászat kínálatával és sokszínű kulturális programmal várja Balatonfüred a vendégeket a Füred Gastro fesztiválra, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában.

A Balatonfüred Város Önkormányzata, a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület, a Balatonfüredi Kulturális Központ és a Pannon Gasztro Akadémia szervezésben második alkalommal rendezi meg Balatonfüred városa a Füred Gastro fesztivált, melynek idén a közeli Szent Márton-napi libahagyomány megidézése, a liba- és libabelsőségekből készülő ételek állnak a fókuszában. Az ételek mellé a balatoni régió fiatal borászait tömörítő Rizling Generáció Egyesület ajánlásával kiválasztott borok is a Szent Márton-nap sajátos magyar gasztronómiai hagyományát, az újbor első kóstolását kínálják az ínyenceknek a kreatív liba-ételek mellé.

 

A fesztiválon közreműködő séfek célja, hogy bemutassák a liba felhasználásának sokszínűségét, ezáltal is népszerűsítsék a fogyasztását. A liba a magyar gasztronómia egyik fő alapanyaga, amely 2012-től hungaricum. „Hatalmas előnye – fogalmaz Csapody Miklós, a Pannon Gasztro Akadémia elnöke –, hogy az állat minden részét fel tudjuk használni és változatosan elkészíteni. Az egyik legízletesebb húsa van, mája pedig igazán kimagasló élményt ad. Minden étel, amely libából készül, más és más kiváló hazai bort kíván maga mellé.”

A kulináris élvezetek mellett látványosságokban sem lesz hiány: a fesztiválon kialakított látványkonyha-színpadon három balatonfüredi étterem főzi-süti majd a liba-különlegességeket, miközben a Vitorlás tér nagyszínpadán egymást váltják a hazai és nemzetközi zenei produkciók. A fesztivál színpadi programjainak sorát szombaton 10 órakor a hazai gyerekközönség újdonsült kedvenceinek játékos produkciója indítja. A Belvárosi Betyárok interaktív gyerekkoncertjét 11.30-tól Hangácsi Márton, majd 13 órától a junior Artisjus-díjas énekesnő és dalszerző, Szeder koncertje követi. A kora esti program 17 órától a toplistás slágereiről ismert brit muzsikus Charlie Winston, 18.15-től pedig az olasz nu-jazz formáció csapata, a Gabin lép fel. 20.15-kor Spanyolország egyik szuper-produkciója, a Che Sudaka érkezik Balatonfüredre. A vasárnapi Füred Gastro program 10 órakor a veszprémi Kabóca Bábszínház produkciójával veszi kezdetét, majd 13 órakor a Random Trip produkciója lesz a nagyszínpadon.

A Füred Gastro szakmai partnere a MOL Nagyon Balaton és a Veszprém EKF2023. Éttermek: A Konyhám/Balatonfenyves, Balaton Borgaléria/Balatonfüred, Bistro Sparhelt/Balatonfüred, Déli Part BBQ/Siófok, Gusto13 Bistro&Delicate/Veszprém, Hableány Bisztró/Badacsonytomaj, Karolina Kávéház/Balatonfüred, Kistücsök Étterem / Balatonszemes, Neked Főztem / Balatonfüred, Zánka, Oliva Étterem/Veszprém, Söptei Étterem / Csopak, Pörc Bisztró és Delikát/Balatonkenese, Szent Donát Borkúria/ Csopak, Vitorlás Étterem/Balatonfüred, Péklány Kézműves Pékség/Balatonfüred;

Forrás: Turizmus Online


Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.