Ha boldog a szőlő, többet terem

A Koch család hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Hajós környékén, egyik ősük, Koch József tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Koch Csaba érettségi után, nagyapjától kapta első, néhány soros szőlőjét 25 évvel ezelőtt. A szegedi József Attila Tudományegyetemen biológiát hallgatott, majd agrármérnöki diplomát szerzett, később a Kecskeméti Főiskolán szőlész-borász szakmérnökként diplomázott. A kezdeti néhány soros ültetvényhez minden évben további területeket vásárolt: megkereste a környék elhanyagolt szőlőinek gazdáit, és megvette az ültetvényeket. Az első időszakban évente megduplázta a birtok termelését. Mivel a rajnai rizling volt a környéken a legkevésbé bőtermő fajta, főként ezeket a szőlőket hagyták el a gazdák, úgyhogy a Koch Birtok eleinte sok kis rajnairizling-ültetvénnyel gyarapodott.

A Koch Borászathoz ma már közel 140 hektáros birtok tartozik, amely mintegy 70 embernek ad munkát. Koch Csaba hajósi hegyközségi elnök, a Hajós-Bajai borvidék elnöke, tagja a Magyar Bor Akadémiának, elnökségi tagja a Hegyközségek Országos Tanácsának, munkáját pedig 2014-ben az Év Pincészete-díjjal is elismerték.

Borota

A borotai vidék jellemzője a magas mész-, humusz- és tápanyagtartalmú csernozjom talaj, amit a régiek csak a legendás bácskai zsíros feketeföldként emlegettek. A szőlő kifejezetten kedveli ezt a terroirt, különösen, hogy az egész országban ezen a borvidéken a legmagasabb az éves napsütéses órák száma. A Koch Borászat hajós-bajai birtokán jellemzően gazdag íz- és illatanyagokkal, szép savakkal rendelkező könnyed, gyümölcsös fehérek, rozék és akár fajsúlyos vörösborok is születnek.

Villány

Koch Csaba tíz évvel ezelőtt a nagy vörösborok készítéséhez kedvezőbb adottságú Villányi borvidéken, a diósviszlói Imre-völgyben is vásárolt területeket, és Nagyharsány központtal megalapította a jelenleg 10 hektáros VinArt Pincészetet, amely a Koch Borászat komoly vörösborainak bölcsője lett. Koch Csaba villányi borkészítési filozófiája a gondos szőlőművelés, a szigorú terméskorlátozás és a kisfahordós – majd hosszú, palackos – érlelés.

Borok

Koch Csaba széles fajtaválasztékkal dolgozik, és borai a jó minőségű alapboroktól a felsőkategóriás prémiumborokig minden szegmensben megtalálhatók. Hitvallása szerint a borkészítésben harmóniára törekszik, keresi az egészséges középutat, miközben az egyedit, a sajátosat is szeretné megmutatni. Borai külföldi és hazai versenyeken is rendre kiemelkedő eredményekkel szerepelnek. http://www.kochboraszat.hu/borverseny-eredmenyeink A Koch-borok közül elsősorban a Kékfrankos és a Cserszegi Fűszeres külföldön is jelen vannak (pl. Franciaországban, Romániában, Japánban, Dél-Koreában, Brazíliában, az USA-ban stb.). Az export azért is fontos Koch Csaba számára, mert fokozott igényességet vár el a borászattól, és ezzel előmozdítja a folyamatos fejlődést.

Szőlőművelés

Koch Csaba a természetes irányzatot követi a szőlőben. Innovatív növénytermesztési filozófiája szerint a szokásosnál nagyobb lombozattal hagyja fejlődni a szőlőt, amelynek megnő a fotoszintetizáló képessége – így több napfény kerül a bogyókba, majd a palackokba. A művelésmódra irányuló kutatások jelenleg is zajlanak, a drónos fotoszintézisvizsgálatok során pl. jól látszik, hogy az általa „boldog szőlő”-nek nevezett növény intenzívebben fotoszintetizál, mint a csonkázott, azaz „boldogtalan” szőlő, és az is bebizonyosodott, hogy a „boldog szőlő” 10 százalékkal többet terem.

Emellett Koch Csaba évek óta nem használ rovarölőszert az ültetvényeken, és gombaölőkből is csak az Agrár Környezetgazdálkodási programban engedélyezett, környezetkímélő szereket alkalmazza. Ezt az irányt erősíti, hogy a borászat a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével együttműködve évek óta részt vesz a rezisztens szőlőfajtákkal folyó hazai kísérletekben. A program a betegségeknek ellenálló, vegyszermentesen művelhető, nagy termésbiztonságot adó minőségi szőlőfajták nemesítésére irányul. A Koch Borászat ma már 30 hektáron, kémiai növényvédelem nélkül termeszt két rezisztens fajtát, a Bácskát és a Pannoniát, s emellett közel húsz kísérleti szőlőfajta tesztelésében és szaporításában is együttműködik a pécsi kutatóintézettel.

Bioborászat

Mivel Koch Csaba meggyőződése, hogy a vegyszermentes boroké a jövő, megkezdte a rezisztens fajtákkal betelepített 30 hektáros terület bioültetvénnyé történő átállítását. Rövidtávú tervei között pedig egy bio borászati üzem felépítése is szerepel, a rezisztens szőlőkből készülő borait ugyanis a jövőben bioborként szeretné értékesíteni. Gyümölcsléüzem, élelmiszerüzem A további portfolióbővítés jegyében Koch Csaba a közeljövőben egy olyan üzem létesítését is tervezi, ahol jó minőségű natúr gyümölcslevek készülhetnek.

A 25 év számokban:

  • 1991: 0,2 ha szőlő Hajóson, kezdet. Saját bor, első siker Jánoshalmi Gyümölcsköri borverseny: aranyérem
  • 1991–1996: Folyamatos terület- és bormennyiség növekedés; főleg lokális értékesítések, MDF-piac stb. Termelésnövekedés 27 hl/évről 600 hl/évre, területnövekedés 0,2 hektárról 20 hektárra
  • 1996: A borászat jelenlegi központjaként szolgáló borotai tanya megvásárlása 1997: Az első pinceág megépítése
  • 2001: A második pinceág megépítése; palackos minőségi borok forgalmazása, főleg Mátra-aljáról származó szőlőkből; Hajós-Baján 25 ha Cabernet Sauvignon és Cabernet Franc telepítése
  • 2003: Bekerülés a CBA üzletláncba
  • 2005–2006: Borkóstoló-épület megépítése; minőségi szortiment folyamatos bővítése, minőségi szőlőfajták telepítése
  • 2006: A villányi szőlőbirtok alapításának kezdeti lépései
  • 2007: A villányi birtok megvásárlása, első szüret Villányban. Borotán új borászati üzemrész megépítése, minőségi bortermelés és palackos borkészítés technológiai feltételeinek megteremtése
  • 2008–2009: Borotán érlelőtér építése palackos vörösborok számára; folyamatos termékfejlesztés, telepítések
  • 2010–2012: Panzióépítés, Kádármúzeum megépítése; az együttműködés megkezdése a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetével
  • 2013: Nagyütemű szőlőtelepítések, az ültetvényszerkezet teljes átalakítása; saját termesztéstechnológia végső kifejlesztése
  • 2014: Év Pincészete-díj. Corvinus Egyetemmel termesztéstechnológiai kutatások megindítása. Tájborok forgalmazásának befejezése
  • 2015–2016: Régi pinceágak technológiai korszerűsítése; saját kiskereskedelmi hálózat kiépítése: Szeged, Kecskemét, Baja, Pécs A borászat saját kecskeméti üzletében a régió összes bortermelőjének és minden további hazai borvidékről egy-két borásznak a termékei is helyet kaptak. A több mint 300-féle palackos borválasztékból heti borkóstoltatást tartanak (Bock, Polgár, Mészáros, Gálné, Frittmann, Szentpéteri, Taschner, Schieber, Borbély, Gál Lajos stb.) Visszaváltható palackos borok forgalmazásának megszüntetése; arculatváltás és további fejlesztési elképzelések alapjainak lerakása: gyümölcsléüzem; bio borászati üzem; régiós minőségi termékek boltja; új, korszerű készáruraktár-épületek, meglévő üzem korszerűsítése

Eddigi eredmények számokban:

  • 0,2 ha-ról 140 ha saját telepítésű minőségi szőlőültetvény
  • 27 hl-ről évi 15 000 hl termelés, melyből jelentős lédig export
  • évi 800 000 palack OEM minőségi bor készítése és értékesítése, 90% Magyarország, 10% export: Brazília, USA, Franciaország, Németország, Szlovákia, Lettország, Románia, Kína, Dél-Korea, Japán és alkalmanként egyéb országok

versenyeredmények:

  • világversenyek: 5 arany, 5 ezüst
  • nemzetközi versenyek: 53 arany, 19 ezüst
  • országos borversenyek: 104 arany, 18 ezüst
  • régiós borversenyek: 98 arany, 13 ezüst

Forrás: Vendég&Hotel Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.