Be kell rúgni az ajtót!

Be kell rúgni az ajtót! 

A kétes hírű Varga-féle borok immmár a múltté.  Profilt váltottak a tulajdonosok, prémiumboraikat külföldi nagyversenyeneken indítják, és velük jelentős győzelmet zsebeltek be.

A bornak lehet saját évszaka 

Augusztus közepétől egészen novemberig ünneplik a Borőszt Alsó-Ausztriában, mely során a helyiek több ezer turistával közösen élvezik a helyi borokat és gasztronómiát. Ez az időszak a nyárutó, vagy vénasszonyok nyara, amikor a legszebb arcukat mutatják és aranysárga, gesztenyebarna színben pompáznak a szőlőskertek. 
Itt az Országos Borverseny győztesei

Itt az Országos Borverseny győztesei 

Idén 40. alkalommal adták át az Országos Borverseny díjait, íme a győztesek.
Egy teljes magyar borvidék áttér ökológiai művelésre

Egy teljes magyar borvidék áttér ökológiai művelésre 

A Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége döntött: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre. 

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség szakmai díjait 

Öt kategóriában ítélte oda Par Excellence szakmai díjait a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely immár ötödik éve díjazza a legjobb magyarországi pincészetet, borkereskedőt, boros éttermet, szakírót, valamint oktatót.
Neszmély 25

Neszmély 25 

Negyedévszázadnyi tapasztalat érett szakmai díjjá Neszmélyen, a Hilltopnál.

Beteg szőlő Pécsett! 

A szőlő aranyszínű sárgaság fertőzése miatt növény-egészségügyi zárlatot rendelt el a Baranya Megyei Kormányhivatal (BAMKH) Pécs déli városrészeiben és több szomszédos településen - közölte a megyeszékhely önkormányzata kedden 

Borászat: jó befektetés vagy inkább szerelem? 

A borászat továbbra is tipikusan az a vállalkozás, amelyet szerelemből hoz létre az ember. A befektetés megtérülési ideje ugyanis minimum 8-10 év, és folyamatosan számolni kell olyan váratlan külső tényezőkkel, amelyek negatívan befolyásolhatják az adott év termelését, így például a szőlőtermés minősége, a jogszabályi vagy a piaci környezet változásai – mondta el Báró Twickel György, a Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa a szüreti időszak lezárása kapcsán. 
Kóstolj, lazulj, és nem mellesleg itt a Balaton!

Kóstolj, lazulj, és nem mellesleg itt a Balaton! 

Vakkóstolás gasztrobloggerekkel, újságírókkal a zánkai Fészekben.
Bor, Vár, borászok, nők, különleges borcímkék

Bor, Vár, borászok, nők, különleges borcímkék 

Még egy hét, és nyit a 27! Európa egyik legszebb borfesztiválja szeptember 6-9. között várja a bort szeretőket a Budai Várban.

Mi történik Enikő és Melitta napján? 

Somlói Juhfark Ünnep szeptember 15-én, szombaton.

Melyik az idei első bor? 

Megérkezett 2018 első primőr bora, amely Pécsen készült.

Villányi szüret, korai kezdéssel 

A szokásosnál öt-hat nappal korábban kezdték Villányban a kékoportó szüretelését.

Random NÉBIH ellenőrzés a VinAgora versenyen 

A NÉBIH, a Borászati és Alkoholos Italok Igazgatóságával együttműködve, idén először ellenőrizte a VinAgora Nemzetközi Borversenyre benevezett borokat.

Mesterkurzusok a szüret kezdetén 

A második Vino Kóstoló Ünnepen, amelyet augusztus 24-én és 25-én rendeznek meg a város legkedveltebb sétálóutcáján található egri Érseki Palota udvarán, bor- és gasztronómiai kiállítók, valamint kultúrprogramok és koncertek várják az érdeklődőket. A programmal egyben a szüret kezdetét is ünnepli a borvidék. Idén az egriek mellett a Tokajból érkező vendégpincészetek borai is várják az érdeklődőket. 

Felszállt a füst a bezárt szerencsi cukorgyárban 

A magyar építészhallgatók másodszor pezsdítették fel különleges installációikkal a Tokaji borvidéket.

Faramuci, Bíbor meg a többiek... 

Fogadjuk meg elődeink tanácsát: cipőt a cipőboltból, csopaki bort csakis Csopak környékéről!

Tízezreket vonzott a bor Egerbe 

A XXII. Egri Bikavér Ünnep a város legnagyobb rendezvénye ebben az évben is tízezreket vonzott. 

Vajon mit isznak idén az angolok? 

Itt és most megtudhatja. A Wine Intelligence kutatása alapján.

Megvan Magyarország legjobb vörösbora 

Koch Csaba 2012-es villányi Csanád cuvée-je Magyarország legjobb vörösbora a magyar borszakírók szerint.

Közeleg a karácsony... 

Ennek egyik legbiztosabb jele, hogy sorra jelennek meg a különféle gasztrokiadványok. Itt van mindjárt közülük kettő.

Kézműves italokkal erősít a ProWein 

6600 kiállító, 9 vásárcsarnokban 60 ország képviselői, köztük a legtöbb kiállító Franciaországból és Olaszországból érkezett. Ezek a tavalyi impozáns számok. A düsseldorfi borszakkiállítás, a ProWein vásárok igazgatója szerint jövőre még nagyobb lesz a borvásár.

Csapj a hónod alá egy Prantner rozét, és te leszel a bulikirály! 

Szekszárd egyik, már csak rozéja miatt is ikonikus családi pincészetével, a Prantner Pincével összehangolt borvacsorára invitálta vendégeit november 3-án az Ízlelő családbarát étterem csapata. Az eddig sosem látott számú vendégsereg, a borokhoz párosított ételsor, és maga a helyszín is - több minden miatt ezen az estén emlékezetessé vált...

Különc séf különleges koncepcióval a Kristinusban 

Sok séfet láttunk már munka közben, de Klaus Deutschmann, a Kristinus Gasztro Műhely főszakácsa valamiben alaposan kiemelkedik közülük. Főzéstudásban is nagyot alkot, de alapvetően olyan különleges a személyisége, annyira szórakoztató, ahogy egyszerre beszél németül, angolul, magyarul, miközben jár a keze, mint a motolla, hogy ámulva figyeltük alkotás közben a kéthelyi éttermi konyhán, ahová gasztrotúrára invitálták a hazai média képviselőit.

Szűztermés szedéssel indul a szüret Neszmélyen 

Három éve telepített Irsai Olivér szőlő szedésével indul a szüret a neszmélyi Hilltopnál.

Szőlősben töltőállomás? Hol máshol?! 

A Tornai Pincészet és az MVM a Somló hegyi pincészetnél augusztus 16-án szupergyorsan töltő elektromos töltőállomást helyezett üzembe.

Kezdődik a szüret, szép borok várhatók 

Az Irsai Olivér és a Csabagyöngye fajtákkal az egész országban megkezdődött a szüret

Indul a szüret - itt az idei árak 

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közreadta idei szőlőár-prognózisát. Az árlista folyamatosan frissul, elmondjuk, hol található, és mit tartalmaz.

Új turisztikai látványosságok a Tokaji borvidéken 

Véget ért a Hello Wood Építész Mustra 2017, amely során kiderül, mit jelent 150 fiatal tervezőnek ma a Tokaji borvidék? 11 projekt született - 7 borrégiós településen, az Y generációtól. Nem is akármilyenek...

Nyár, Érsekkert, Egri Bikavér Ünnep 

Idén - július 7-9-ig - is tízezrek ünnepelték Eger legújabb hungarikumát: a XXI. Egri Bikavér Ünnepre ismét megtelt az egri csodálatos adottságú Érseki Palota kertje.

2012-es merlot lett a legjobb vörösbor Szekszárdon 

A tavalyi eredményekhez hasonlóan idén is egy 2012-es évjáratú merlot lett a legjobb vörösbor a szekszárdi borvidéki borversenyen, ezúttal a Vesztergombi pince Bodzási merlot válogatása nyerte el a díjat.

Muzeális badacsonyi borok 

Harminc pincészet mutatkozik be a frissebb évjáratok mellett idén muzeális tételekkel is a Badacsony New Yorkban elnevezésű kóstolón április 5-én a budapesti New York-palotában.

Bock- és Koch-sikerek a Syngentán 

Az idén 16. alkalommal megrendezett Országos Syngenta Borverseny díjait március 9-én adják át Siófokon. A Quadris elnevezésű fődíjat ezúttal – egy kéknyelű és egy ötputtonyos aszú mellett – a Bock Pince 2011-es Capella-cuvée-je nyerte el, míg a legeredményesebb versenyző hét aranyéremmel és egy nagyarannyal a Koch Borászat lett.

Trump bora és társai 

Tíz kategóriában ismerték el a magyarországi borvilág kimagasló teljesítményeit a VinCE magazin által két éve alapított VinCE Awards-díjjal, amelyet pénteken adtak át a 8. VinCE Budapest Wine Show szakmai nyitónapján.

A Heimann fiú vihette haza az Aranygyűrűt 

Lezárult a pályázat, március 9-én hirdettek nyertest ünnepélyes gálavacsora keretében a Pannónia Női Borrend tagjai, ahol átadták a 14 karátos Pannónia Aranygyűrűt az idei fiatal borász győztesnek, ifj. Heimann Zoltánnak, Szekszárdról.

Borászok, figyelem: keresik az Országház Borát 

Borkiválasztást hirdetett az "Országház Bora 2017" cím elnyerésére az Országgyűlés elnöke, Kövér László.

A bortermelőknek március 10-ig nyilatkozniuk kell 

Minden bortermelőnek kötelező bejelentenie március 10-éig, hogy április 1-jétől egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként kíván tovább tevékenykedni, a változás a termelők több mint 90 százalékának jelenthet könnyítést - hívta fel a figyelmet a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) csütörtökön.

Csökkenhet az idei szőlőtermés 

Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) által végzett előzetes felmérés szerint a szokatlanul kemény januári fagy miatt az idei szőlőtermés is jelentősen csökkenhet.

Visszatér a Millenáris parkba a Borjour Magnum 

Ismét a Millenáris park B csarnokában rendezik meg a Borjour Magnumot: az ország legnagyobb borkóstolóján 200 pincészet mutatja be több mint 600 borát szombaton.

Mészáros Pál átvette az Év Bortermelője díjat 

Mészáros Pál borász átvette a 2016-os Év Bortermelője Magyarországon címet vasárnap Budapesten.

Milyen desszertbort tegyünk a karácsonyi asztalra? 

Szinte elképzelhetetlen az ünnepi asztal valamilyen természetes édes bor nélkül, legyen az aszú, szamorodni, késői szüret vagy jégbor. A Pince Művek válogatása nagyszerűre sikeredett. A felsorolt desszertborok ugyanis különbözőképpen készülnek, de ami biztosan közös bennük: természetesen édesek, s ha jól sikerülnek, koncentráltan gyümölcsösek, illatosak, gazdagok.

Az év legtrendibb hazai pezsgői 

Sokszor az utolsó pillanatokra marad az ünnepi pezsgővásárlás, holott, ha időben ébredünk, és nem a sarki boltban vesszük meg a koccintanivaló bubis italt, a kellemes együttlétet megalapozó különlegességekkel lephetjük meg barátainkat a Pince Művek szerint.

Csókod megrészegít 

Mintha csak a smink része volna, egy pohár bor alkalomadtán mélyen vörös tónust kölcsönözhet fogyasztója ajkának. Egy koreai cég ezen a tényen felbuzdulva létre is hozta a borrúzst.

Most együtt bálozhat Ördög Nórával 

Az ország hét kiváló borászata és négy étterme, köztük egy Michelin-csillagos dolgozik azon, hogy a 12. Magyar Borok Bálja minden korábbinál fényűzőbb legyen. Legdinamikusabban fejlődő borvidékeinknek 2017-ben sztárséfek jelentik a kísérőzenekart, az ország egyik legszebb bálterme a színpadot, a karmester pedig Ördög Nóra.

Először került be mátrai borász a Juniborba 

A decemberi évi közgyűlésen a Junibor / Fiatal Borászok Egyesülete ismét szavazott az új tagokkal kapcsolatban: a nyári Zöldszüreten bemutatkozott fiatal borászok közül idén egy mátrai borász, Babiczki László került be a Juniborba. Az eredménynek másodlagos üzenete is van: fontos, hogy Lacival egy új borvidék is bekerült az Egyesületbe, ahol a tapasztalatcsere és az együttgondolkodás az egyik legfontosabb összetartó erő.

Ha boldog a szőlő, többet terem 

A Koch család hosszú nemzedékek óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel Hajós környékén, egyik ősük, Koch József tíz generációval korábban, 1748-ban Császártöltés egyik alapítója volt, kereskedelemmel, szőlő- és bortermeléssel foglalkozott.

Megválasztották az Év Bortermelője idei győztesét 

2016. december 2-án 12 órakor, sajtótájékoztató keretében kihirdették a Magyar Bor Akadémia által gondozott „Év Bortermelője 2016” cím nyertesét. A díj nem egy bor kiváló minőségének elismerését jelenti, hanem a nyertes bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért, a borszakmáért tett erőfeszítéseiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés.

Ki lesz a Borászok Borásza? Itt a 2017-es jelöltlista 

Tokaj-hegyaljai termelők kaptak jelölést a legnagyobb számban a Borászok Borásza díj szerdán nyilvánosságra hozott, 2017-es jelöltlistáján.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!