Megmenekül és vendéglő marad a Márványmenyasszony

Néhány nappal ezelőtt futótűzként járta körbe a hír a magyar médiát: eltűnik az 1793-ben borkimérésként alapított, a reformkorban Buda és Pest egyik legnépszerűbb találkozóhelyévé vált Márványmenyasszony épülete, ahol közel kétszáz éven át hírességek adták egymás kezébe a kilincset, sőt, gróf Széchenyi István és báró Wesselényi Miklós is ott tartották a lakodalmaikat.

A Széchenyi és Wesselényi lakodalmainak is otthont adó épületre akárcsak a Wichmann kocsmára részleges bontási engedélyt kértek, de az aktuális trendek szerint ez az eltűnését jelenti - írja a 24.hu. A 2020 novemberében bezárt vendéglátóhely új tulajdonosa, a Recontra Ingatlanhasznosító és Üzemeltető Szolgáltató Kft. részleges bontási engedélykéréssel fordult a Kormányhivatalhoz, ami december 23-án jóvá is hagyta azt. Arról is beszámoltunk, hogy az udvarban lévő idős fákat egy igazságügyi szakértővel alátámasztott vélemény szerint életveszélyesnek nyilvánították, így ki kell őket vágni.

Az ügyben kedd este maga az önkormányzat tett közzé bíztató fejleményeket. A Facebook-poszt szerint a kerület vezetése az építési engedély iránti kérelemről is későn, sőt, csak áttételesen értesült, ettől függetlenül azonban jelezték kifogásaikat a Kormányhivatal felé.



A terveket azóta módosították, sőt, pozitív döntés született: megmarad az épület lényegi, az utca felé néző földszintes része, így a befektető csak a telek további részére kapott bontási engedélyt, sőt, az építési jogköröket 2020. március 1-től gyakorló Kormányhivatal feltételként szabta azt is, hogy a ház túlélő darabját továbbiakban is vendéglőként kell üzemeltetni.

Kérdéses azonban a telken álló legidősebb épületrész, a pinceszakasz sorsa – zárul a rövid bejegyzés, de remélhetőleg nemsokára ezen a téren, sőt, a fakivágásokkal kapcsolatban is megnyugtató eredmény születik majd.

Forrás: 24.hu


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.