Neszmélyi borvidék: királyi múlt, innovatív jelen

Újraéledő borvidékeink néven indított tanulmányút-sorozatot a Magyar Turisztikai Ügynökség, amelynek legutóbbi alkalmával a Neszmélyi borvidékre kalauzoltak el újságírókat.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

"A Neszmélyi borvidék borait már az 1300-as években is itták. Az ottani borok savszerkezete bírta a szállítást, így eljutott királyaink asztalára is. Luxemburgi Zsigmond volt nagy rajongója az itteni bornak. A filoxéra ezt a területet sen kímélte, az ültetvényeket újratelepítés után sikerült talpra állítani. 1977-től önálló borvidékként működik a terület. amely két körzetre bontható, az ászárira és a neszmélyire. Magterülete a dolomitos, mészköves alapkőzetű Gerecsében húzódik. Tavaly 1077 hektáron gazdálkodtak a borvidéken" - mesélte Ercsey Dániel borszakíró, oktató, a WineSofa főszerkesztője.

"A neszmélyi borút Agostyán, Baj, Dunaalmás, Dunaszentmiklós, Kocs, Neszmély, Tata, Kesztölc településeket öleli fel. A borvidék hátránya, hogy erőteljesen szétszabdalt, kerékpárral nehezebben bejárható. A Neszmélyi Borút Egyesület idén először nyert támogatást, borászati technológiai korszerűsítésekre és a vendéglátóipari infrastruktúra fejlesztésére egyaránt. A 2,2 milliárd forintból jut egyebek között a tatai Hotel Kristály 10 hektáros borászati feldolgozójának kialakítására, a tatai Hotel Gottwald épít látványkóstolót. Tata csúcsgasztronómiai helyszínei szerencsére mind megbecsülik és tartják a borvidék legjobb borászatainak tételeit. Három éve az önkormányzat megkapta az Öreg-tó halászati jogát, amelynek köszönhetően a várárokban is tenyésztenek majd halat, mellette pedig meg is sütik a fogást a vendégeknek, a legjobb neszmélyi borokat kínálva hozzá. Tata hamarosan további turisztikai attrakciókkal bővülhet, kialakítanak majd egy malmot, ahol kicsik és nagyok kipróbálhatják miként őrölték a lisztet őseink" - tudtuk meg Bencsik Jánostól, a Neszmély Hegyközségi Tanács elnökétől.

A borvidékkel való ismerkedést, az egyik zászlóshajónál, a 2002 óta működő családi vállalkozásnál, a Turay Pincészetnél kezdtük. A Turay család története a 17. századig nyúlik vissza, már 12 generáció óta művelnek szőlőt. Tavaly készítették első pezsgőjüket Generosa fajtából. Idén 3000 palackot terveznek a pezsgőből. Két hektár saját szőlősük mellé idén még 5 hektárnyi területet béreltek, és két éve kezdtek biotermelésbe. A bor iránti elhivatottságuk tereli őket ebbe az irányba, illetve az, hogy a minél kevesebb beavatkozást igénylő, szűzies borokban hisznek.

A nemzetközi trendek is azt mutatják, hogy érdemes bio-ra váltani. "A terméskorlátozott szőlőből manufakturális eljárással készült magyar borok New York-ban is megállják a helyüket" - véli a fiatal generációt képviselő Turay Kamill, aki édesapjával, Turay Istvánnal közösen viszi a pincészetet. Kénnel és narancsolajjal permeteznek kézi eljárással, és vegyszer helyett bárányokkal küzdenek a gyom ellen. Spontán erjesztéssel is megpróbálkoznak majd a jövőben. Innovatív feladatokat is ellátnak a borvidéken, olyan rezisztens fajtákat igyekeznek meghonosítani, mint például a kártevőkre kevésbé érzékeny Borsmenta vagy a Solaris. Előbbire oltották rá a borvidéken honos Irsai Olivért, amelyről idén szüretelnek először. Tavalyi vert jus-jükre, vagyis a még zöld, éretlen szőlőből készített borukra a Costes csapott le.

A dunaszentmiklósi Kősziklás dűlőről elnevezett Kősziklás Borászatot ketten jegyzik, Emmer Szabolcs szőlészként és Béger Ákos borászként. A pincészetben mindössze ők ketten , a szőlőben csúcsidőben 8 emberük dolgozik. Az újhullámos, magukat kísérletező borászatnak leíró cég 75 hektáron gazdálkodik és az utóbbi időben igyekeznek birtokot építeni: szelektálnak a fajták között és sok fajtát visszatelepítenek. A kísérletezés abban is megnyilvánul, hogy háromszor kóstolnak egy nap. Régóta foglalkoznak borászattal, de a nagyközönség elé csak 2009-ben léptek, egyre növekvő sikerrel. A Vinagóráról az utóbbi 3 évben évente több aranyérmet is hazahoznak. 2017-es rajnali rizlingjüket Magyarország TOP 10-es borai közé válogatta a Winelovers.

Főleg fehér borokat készítenek, 15 százalékban vöröset csinálnak és számos rosé tételük is van. Vörösből az északi fajták a pinot noir és a kékfrankos jobban érzik náluk magukat, fehérből sok Irsait és sárga muskotályt termelnek és kedvencük a rizlingszilváni. Még az idén elkészül részlegesen már üzemelő pincéjük. Jelenleg lábon kel el készletük túlnyomó része. 50-60 kilométeres körzetben rengeteg végfogyasztó törzsvásárlójuk és a közeli szálláshelyek, éttermek viszik el a bor legnagyobb részét. 2018-as szürkebarátjukból 100 ezer palackkal értékesítettek tavaly, idén 400 000 ezer palack a terv. A pezsgőkészítés ötletével is kacérkodnak, amit pivot blanc-ból vagy királyleánykából készítetének.

A Kamocsay Ákos fémjelezte legnagyobb borvidéki borászat 1993 óta működik, tavaly egyszerre ünnepelték a 25 éves fennállásukat és azt, hogy elnyerték a Magyarország legszebb borvidéke címet. A tulajdonos fogadta csoportunkat és elmondta, úgy véli korszerű borászatot hoztak létre és emellett jó minőségű szőlőt is termesztenek, amiért mindig nagy harc volt a piacon. 400 hektárnyi saját termőterületük van, nagy része a nevének megfelelően melegebb klímájáról elhíresült Meleges-hegyen. Főfajtájuk az olaszrizling, birtokboruk a chardonnay. Idén először chardonnay dűlőválogatást is készítettek, külön-külön palackozva a tételeket. Egy-két fajtát pótolnak csak vásárlással, köztük az Irsai Olivért és az angol piac - amelyre a kezdetek óta termelnek - kedvencét, a pinot grist.

A szakember elmondta, nyolc szobás borhotelük nem jelent komoly volument, de sosem mertek nagyban belevágni a szálláshelyszolgáltatásba és vendéglátásba, elvégre ez egy teljesen más szakma. A környéken vannak szerencsére minőségi szálláshelyek, egyebek között a holland üdülőfaluként emlegetett szálláshelykomplexum. Kamocsay Ákos büszkén mutatta be a sajtóút résztvevőinek az ottjártunkkor éppen beüzemelés alatt álló új palackozó gépsorukat, amely talán jelenleg a legkorszerűbb hazánkban, egy ellennyomásos töltőgép szárítóalagúttal is felszerelve. Utóbbi nagyon hasznos. A frissen palackozott pincehideg borokon ugyanis kicsapódik a pára, így nem lehet őket azonnal felcímkézni. Ennek elkerülésére melegítettek a boron, ami azonban nem tesz annyira jót az italnak. A szárítóalagút viszont megoldja a nedves falú üvegek problémáját, így azok rögtön címkézhetők. Az új gépsor 4-6 ezer palackot tölt meg óránként. A sztárborász egy 1999-es manufakturális módon készített pezsgővel vendégelt meg bennünket és esküszik arra, hogy nemcsak a vörösek, hanem a fehér borok is sokáig eltarthatók, ő gond nélkül 20-25 évet szavatol jó beltartalmú boraik számára.

A Kesztölcön borászkodó Szivek fivérek édesapjuktól örökölték a borkészítés hagyományát. Péter a borokért, György a pénzügyi háttérért felelős. 3,5 hektáron már átálltak a biotermelésre, de a fennmaradó 18 hektáron is hasonló szellemiségben gazdálkodnak. A borkóstolóhoz kínált mennyei füstölt szalonna és kolbász saját vágásból származik. 30 000 palacknyi éves bortermelésük lábon elkel.

A Szivek fivérek kalauzolásában megismerhettük az első magyar alapítású szerzetesrend, a Pálos kolostor romjait, valamint az ő gondozásuk alatt is álló Pálos Gyógynövény- és Fűszerkertet. A napra a koronát a szőlőjükben tett látogatás tette fel, ahonnan a legszebb kilátás nyílik Kesztölcre és környékére és ahol mesebeli helyszínt alakított ki a Szivek család függőágyakkal, hintákkal, piknikező asztalokkal. Itt rendezik meg borkóstolóval egybekötött tavaszi és őszi szűk körű happeningjeiket is, ahol dézsában gyógynövényes vízben fürdőzve bámulhatjuk a csillagos eget, nappal pedig szőlőkaróval lehet nordic walkingozni.

Forrás: Turizmus Online


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.