Szaporodnak a közösségi kertek

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében újabb közösségi kertekkel gazdagodik a főváros a IX., X., XI. és a XX. kerületek vonzásában, valamint egyeztetés alatt van további kertek nyitásának lehetősége a VII. és az V. kerületben is - mondta el Kertész Monika, a Közösségi Kertek programvezetője az MTI-nek.

Kertész Monika csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában arról beszélt, hogy ezek a városi környezetben található kertek nem fedezik ugyan egy négyfős család zöldség és gyümölcs szükségletét, de alkalmasak arra, hogy a városlakók kertészkedhessenek, zöldséget, gyümölcsöt, virágokat termelhessenek, és új kapcsolatokat alakíthassanak ki.

„Azért kezdtünk el ezzel a témával foglalkozni, hogy elhagyott, szabadon hagyott területeket visszakapcsoljunk a városi szövetbe, élhetőbb városi tereket hozzunk létre, hiszen ez egy nagyon jó alternatívája a városi térhasználatnak mind a környezettudatosság kialakítása, mind a közösségfejlesztés szempontjából" - hangsúlyozta a műsorban a koordinátor.

Kertész Monika az MTI-nek elmondta, hogy a Magyar Telekom tavaly ajánlotta fel a saját tulajdonában álló telkeket arra, hogy több új kertet hozhasson létre a városlakók javára a KÉK. A most induló kertek parcelláira, beleértve a soroksári kert 2600 négyzetméteres területén lévő, megművelésre váró területeket is, még mindig fogadják a jelentkezéseket. 

„Ezekre a parcellákra gyakorlatilag bárki pályázhat, bár javasolt környékbeli lakosnak, vagy ottani munkahellyel rendelkezőknek jelentkezni" - tette hozzá.

Mindent helyben biztosítanak

A közösségi kertek parcellái általában 6-8 négyzetméteresek, amelyek művelésére hosszú távú szerződést köt a KÉK a használókkal, ezt megújítani és felmondani minden terményidőszak végén vagy elején lehet. A szervezet biztosítja a föld és víz használatot, minden szükséges alap kerti eszközt közös használatra, zárható tárolókat, komposztálókat és elektromos komposztaprítót, esővízgyűjtőket, kerítést, kerti bútorokat, továbbá folyamatos kertészeti szaktanácsadást, több alkalommal növényeket, magokat, termőföldet, és bio tápszereket, valamint nyilvános szakmai és közösségi programokat.

A városi kertészkedés különböző korú és hátterű embereket szervez közösségbe, akik a közös kertészkedés során elsajátított szemléletet az élet más területein is gyakorolják: környezettudatos, egymás munkáját megbecsülő lakói a városnak, akik egymás felé bizalommal fordulnak, ezzel is erősítve a támogató kapcsolatok kialakulását, megerősödését.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.