hirdetés

Átadták a Bükk-vidék Geopark Központot és Panziót

A bükki szálláshely 35 férőhelyes, és számos kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

hirdetés

A Bükk-vidék Geopark sajátossága, hogy a balatoni és nógrádi geoparkkal ellentétben elsősorban a karsztos jelenségek a meghatározók a területén. A geohelyszínek jelentős része a karsztosodás miatt keletkezett, azonban a térség határain megjelennek a vulkáni működésből fakadó különleges geológiai, valamint az ember által kialakított egyedülálló geológiai értékek is, mint pl. a tufába vájt barlanglakások vagy a kaptárkövek.

Mivel a geoparki cím elsősorban egy térség- és gazdaságfejlesztési fejlesztési eszköz, nagyon fontos a helyi lakosság bevonása. A szakmai dokumentumok elkészítésével párhuzamosan folyik a lakossággal, illetve helyi vállalkozókkal a koncepció egyeztetése, a közös értékek meghatározása és a különféle geoturisztikai programok összeállítása. 

A Geopark Panzió geoturisztikai centrumként és panzióként egyaránt működik. A szálláson két és négyágyas szobákban összesen 28 férőhely található, pótágyakkal 35 embert tudunk elszállásolni. Az épületegyüttesben szauna, illetve konditerem segíti a kikapcsolódásra vágyókat, emellett kerékpárkölcsönzési lehetőség, valamint a téli időszakban szánkók is várják a vendégeket. A létesítmény különlegessége, hogy az egész épület a geopark bemutatását célozza, amely a szobák nevében és dekorációjában, valamint a megjelenített geo- és ökoturisztikai kínálatban is jelentkezik. 

A jól működő geoparkoknak jelentős szerepe van a védett térség gazdaságfejlesztésében is – elsősorban a helyi mezőgazdasági termelők, valamint helyi termék előállító mikro- kis- és közepes vállalkozások piaci pozícióinak erősítésében, a piacra jutásukat segítő programok kidolgozásában. Ezt a feladatot a Geopark a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal (BNPI) szoros együttműködésben szeretné ellátni. A hegyi rétek kezelésében pl. fontos szerepet játszik a legeltetéses állattartás, mint pl. a kárpáti borzderes szarvasmarha fajta tartása, amely egyszerre kiváló hús- és tejmarha, így többféle hasznosítási lehetőségeket kínál. A kárpáti borzderes génmegőrzési mintaprogram keretén belül nemcsak feltérképezi a BNPI az állattartókat, hanem felvállalja a borzderes fajta népszerűsítését is, elsősorban a fajta gasztronómiai hasznosíthatóságának kidolgozását. Mindezek mellett a kézműves, védett területről származó helyi termékek önálló márkává fejlesztésében is részt vesz az igazgatóságot segítve a Bükk-vidék Geopark.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai