Hévízi hotelben lazulós főzés, Bíró Lajossal

A Rib Eye steak húzós ára, húsok szellőztetése, hússzelet kalapja, vegáknak indiai és ázsiai konyha,  zöldségek profi elkészítésének titka, petrezselymes rafinéria - minderről hallhattunk Bíró Lajostól, a hazai gasztronómia meghatározó alakjától, akivel január 22-én  találkozhattunk a hévízi Hotel Európa Fit****superior újonnan átadott FitKitchen gasztrobirodalmában.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Öles méretű, amerikai Rib Eye steak szeletek hevernek az előkészítő tálcán ("na gyerekek, ez olyan drága cucc, hogy nem ronthatjuk el az elkészítését, ezért magam sütöm meg a ház séfjével, Gumhert Andrással közösen"), utána rántott haltejet készítünk ("ez lesz ám az igazi meglepetés, mert sosem találnátok ki, hogy valójában haltejből készül, nem pedig velőt rántottunk ki, ahogy mindenki tippeli"), bemelegítésként pedig közösen goyarát, azaz japán raviolit készítünk ("mert ezt még egy szuperamatőr kétbalkezes szakács sem ronthatja el", fűzi hozzá Bíró). 

Nem főzni, sütni kell

A goyarát mindenki el tudja készíteni, halljuk ismét, miközben hússal töltögetjük a kis tésztakorongokat, amiknek aztán bevizezve a szélét, be is hajtogatjuk cikkcakkosra mintázva. Elégedetten nézünk egymásra alkalmi főzőtársammal, akit pár percre magára hagyok a közös placcon, máris megtörténik a baj: nem olajban kezdi kisütni a korongokat, hanem az általánosan megszokott módon inkább vízben kezdi főzni. Azonban máris ott terem a hotel konyhájának főnöke, és korrigálja a bajt: nem főzni, sütni!, mondja, miközben a vizet olajra cserélve áthuppantja a korongokat egy másik edénybe, hogy ott iruljanak-piruljanak.

Ez haltej? Ne már!

Közben már rotyog egy másik fogás is: ez a rántott velőnek hitt haltej, ami Bíró Lajos egyik titkos favoritja, és mikor arról kérdezem, miért pont erre esett a választása, tőle szokatlan módon szűkszavúan csak ennyit válaszol: "csak". Szó mi szó, kóstolva a rántott haltejet, még a legkényesebb ízlésűek is csak elismerően csettintenek.

Rib Eye királyság, hollandi álommártással

A Rib Eye steakhez szerencsére nem nyúlunk, csak figyeljük, hogyan bánik vele a sztárséf: akár egy hímes tojással. Megtudjuk, ez a húsféle méregdrága alapanyag, és Lajos félangolosra szereti mindig kisütni, akármilyenre is kérik tőle. Előtte több napon át szellőzteti, mert egy vákuumban érlelt hússal így ildomos, mondja. Majd megmutatja, hogyan kell megválni a hússzeletnek a kalapjától, és miképp kanyarítja ki a kövér részt belőle - aki ért hozzá. Közben zöldséget aprít (nem tudom melyik kezével, olyan, mintha lenne neki még kettő), és arról mesél, manapság, amikor a vegán-lét előretör, milyen trükkökkel lehet igazán jó zöldségféléket készíteni. Például úgy, mondja Lajos, hogy nem mi készítjük el a zöldségféléket, hanem elballagunk egy indiai vagy ázsiai étterembe vagy bisztróba, mert ott mindig elsőrangúan adják elő a konyháról. 

A hússzeletek is sülnek közben a rácson, egyik oldaluk pirul, aztán fordulnak egyet, és jön a másik felük. Ezalatt Gumhert András, a ház séfje, ördögi gyorsasággal a hollandi mártást turmixolja, Lajostól közben arról hallunk, bár a hollandi mártás elkészítése nem könnyű, azonban van egy titka: a megadott recepttől tilos eltérni, mert ha mindenki ahhoz tartja magát, nem változtatva a hozzávalókon és az arányokon - akkor ugyanilyen hollandi mártást kap, mint amit most András kever.

A zöldségek is közben elkészülnek, a hollandi mártás is már bevetésre vár, Lajos az elkészült hússzeleteket vágja fel, és kezdődhet a tálalás. És miért van petrezselyem mindig a konyhán?, kérdi tőlünk, aztán sajátmaga válaszolja meg egy viccel elütve a kérdést. "Azért, mert ha elrontja a szakács, amit készített, azt a petrezselyem rászórásával takarhatja el".  Erre azonban persze most nem kerül sor, hiszen mennyei ebéd vár minket a FitKichen tálalórészén, mellé sztori sztori hátán érkezik Lajostól, aki rögvest odaül mellénk, és amit (ő főzött, mi meg ámultan néztük), azt jó ízűen, közösen fogyasztjuk el.

Mi az a FitKichen? És miképp született?

Mint a ház vezetőségétől megtudjuk, a hévízi Hotel Európa Fit****superiorban az elmúlt időszakot a megújulás jellemezte, számos helyszín került modernizálásra: apartszobák, lakosztályok, wellness részleg, kültéri Acapulco élménymedence és a hozzá kapcsolódó grillkert, lobby, szállodai főbejárat és kert. Mindezek mellett legjobb szolgáltatásaikat is továbbfejlesztették, és a legújabb igényekhez igyekeztek igazítani.

Ezt tették a főzőiskolájukkal is, amely, mint kifejtik, évről-évre a családi programkínálat szerves részévé vált, számos felnőtt és gyermek ismerte meg a ház receptjeit, leshetett el hasznos tippeket, és főzött együtt meghívott hírességekkel. 

Ezt a tradíciót szeretnék most magasabb szintre emelni, és újdonságokkal kiegészíteni. Így jött létre a FitKitchen, ahol profi gasztrohelyszínt alakítottak ki. 

A jövőben havi állandó program keretében szeretnének az érdeklődőknek főzéshez valódi tudást adni Gumhert András séf vezetésével. András a minőségi alapanyagok híve, az általa készített fogásokra mindig maximális figyelmet fordít. A havonta megrendezendő esemény tematikájában szerepelnek majd zalai finomságok, szárnyasok, édességek és sok más különlegesség.

A FitKitchen nyitva áll céges csapatépítő tréningek, valamint főzni tudó és fejlődni kívánó baráti társaságok, szállóvendégek és környékbeliek számára is. Kínálatukban megtalálható a sous-vide technológia, a mentes ételek főzése, a halak készítésének fortélyai, az amerikai konyha rejtelmei, és egyéni elképzeléseknek is helyet adnak. 

A terem 6-18 fő számára nyújt gasztronómiai élményt és tudást. 

Az eszközök prémium minőségűek, munkaállomásonként indukciós főzőlap van hozzá illeszkedő edényekkel, teljes körű konyhai eszközkészlet, fűszerek, központi nagy méretű gőzpárolós sütő, vizes kiállás, komplett programvezetői főzőpult, megfelelő hűtőberendezések. Vagyis minden, ami egy jó főzéshez szükséges. 

 

Forrás: Hotel Európa Fit / Turizmus Online


A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.
Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye

Moderonak indult, Meleaként nyílt meg Sárvár új ötcsillagos, tóparti szálláshelye 

Amelyet egy meghívásnak köszönhetően mi is kipróbálhattunk.
KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest

KSH: a vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt 2023 februárjához képest 

A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 14, a külföldi vendégéjszakáké 24 százalékkal emelkedett.
Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá

Sajátos akciót hirdetett a leégett hotel - saját vendégei építhetik újjá 

Adománygyűjtő akciót hirdetett a visegrádi hotel vezetősége.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.