hirdetés

Szállodák téli álomban

A szezonalitásból fakadó törvényszerűségek mellett az általános gazdasági helyzet, valamint bizonyos esetekben a nem megfelelő üzleti tervek is közrejátszanak abban, hogy több vidéki panzió és szálloda január elejétől márciusig téli álmát alussza Magyarországon.

Munkatársunktól

hirdetés

A turizmus az egész világon, nem csak Magyarországon szezonális jellegű, emiatt a szállodák egy része - elsősorban a nyári üdülőhelyeken, a Balatonon, a Dunakanyarban - a téli időszakban bezár – mondta el kérdésünkre Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség főtitkára. Így van ez a mediterrán térségben is.

Majd nyáron, ha felébred
Kovács István utalt arra is, hogy sűrűn előfordul, hogy rosszul kalkulált a menedzsment, nem volt alapos a megvalósíthatósági tanulmány, nem volt átgondolt az üzleti stratégia, vagy a profilt választották ki rosszul. Az elmúlt években a wellness szállodák esetében például olyan kapacitásbővülés volt megfigyelhető Magyarországon, amit sem keresleti, sem egyéb befektetői indokok nem támasztanak alá. Ráadásul úgy nőtt nagymértékben az ilyen jellegű szállodák száma, hogy üzemeltetésük értelemszerűen költségesebb, mint a wellness részleggel nem rendelkezőké.

Budapest túlzásba vitte

Budapesten is túl sok szálloda épült az elmúlt időszakban, és az tapasztalható, hogy – a wellness vállalkozásokhoz hasonlóan – az érintett cégek árversenybe kezdtek egymással – húzta alá a főtitkár. Az elmúlt években sok olyan befektető is megjelent a szállodaiparban, akik kellő ismeret hiányában kezdtek beruházásokat, főleg mivel 2008 előtt viszonylag könnyű volt hitelhez jutni is.

Kovács István szerint nem szabad elfeledkezni a gazdasági világválságról sem, amelyből egyes országok már kezdenek kikecmeregni, ám a közép-európai államok lassabban lábalnak ki a nehéz helyzetből.

Néha fel is kell újítani

Akad olyan is a jelenleg zárva tartó szállodák között, amely a gyengébb téli hónapokat használja ki felújításra, átalakításra, a szabadságolásokra, a személyzet képzésére. Megkeresésünkre Angelus Barbara, a kutas-kozmapusztai Hertelendy Kastélyszálló Kft. kommunikációs vezetője elmondta: a létesítményhez hasonló magas színvonalú szállodákban időről-időre szükségessé válik az átalakítás, a felújítás. Nem klasszikus wellness szállodaként működnek, a főszezon tavasztól késő őszig van. Ezek figyelembevételével döntött úgy a svájci tulajdonos, hogy a felújításokat a téli hónapokban végzik el. A szabadságolások rendjét is ennek megfelelően alakították, és akad, aki jelenleg Svájcban vesz részt továbbképzésen. A Hertelendy Kastélyszálló tehát március tizenegyedikén különleges programokkal, látványkonyhával és más meglepetésekkel ismét várja a látogatóit.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Ön szerint az éttermesek/szállodások felkészültek a GDPR-ra?

Kiadónk társoldalai