hirdetés
hirdetés

A taxisok most a Bolt nevű alkalmazásra haragszanak

Tüntetés szervezését is kilátásba helyezték egyes taxisok arra az esetre, ha a Bolt (korábbi Taxify) autói tovább folytathatják a személyszállítást - közölte Csertek István, az Európai Taxis Egyesület elnöke.

hirdetés

"Mivel a Taxify/Bolt szabadjelzői nem felelnek meg a követelményeknek, ezért kérjük, hogy a cég minősítését haladéktalanul vonják vissza. Itt szeretném közölni Önnel,hogy demonstráció szervezésébe kezdtünk. Ez először a Városháza környékét fogja érinteni. Utána jönnek újra a hidak" -  jelentette be Csertek István, az Európai Taxis Egyesület elnöke. Az elnök szerint a Bolt az Uberhez hasonló módszerrel dolgozik, és mint elmondta, ez nem tetszik a többi taxitársaságnak.

 Az Uber távozását követően jelent meg itthon a Taxify Hungary Fuvarszervező és Szolgáltató Kft., amelyet 2016 júliusában hoztak létre taxis személyszállításra. Tavaly nettó 462 millió folyt be a kasszába, a vállalkozás adózott eredménye pedig 163,4 millió forint lett. Idén tavasszal az észt utazásmegosztó alkalmazás márkanevet váltott, ekkor lett Bolt.

"A taxikat ugyan átnevezték, de a Bolt szabadjelzőit és oldalmatricáit nem minősítették le, így szolgáltatniuk sem lehetne" - állítja Csertek István. Az elnök bejelentésére a Budapest Közút Zrt. Közlekedési Igazgatósága azt válaszolta, hogy "a Taxify/Bolt szabadjelzője a közlekedéshatósági vizsgálaton nem felelt meg a közúti járművek forgalomba helyezésének és forgalomban tartásának műszaki feltételeiről szóló 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet 67. § (1) bekezdésében foglaltaknak." Továbbá jelezték azt is, hogy "a Budapest Közút Zrt. járműminősítő vizsgálatán a Taxify Hungary Kft.-vel szerződésben álló járművek az idézett jogszabályra és a fent írt hatósági vizsgálat eredményére is figyelemmel jelenleg csak a Taxify eredeti (Bolt feliratot nem tartalmazó) szabadjelzővel felelnek meg."

Az Európai Taxis Egyesület elnöke elmondta, hogy éppen ezért a Boltosokat a közlekedési hatóságnál nem vizsgáztatják le. Mivel nem felelnek meg a követelményeknek azt a trükköt vetik be, hogy a minősítő telepre úgy mennek be, hogy a matricát letakarják, a szabadjelzőt pedig lecserélik a Taxifyra vagy másra, majd amikor kijönnek a minősítésről, visszateszik a Bolt jelzést. Ez már több hónapja így működik és az illetékes hatóságok, bár tudnak a szabálytalanságokról, semmit nem tesznek ellene. Csertek István szerint jelenleg a fővárosban mintegy ezer boltos taxi minősítés nélkül jár.

A Budapesti Fuvarszervezők, az egyéni vagy társas taxitársaságok és maguk a taxik ellenőrzésére jogosult BKK szerint "a Taxify Hungary Kft. szerződés (szoftverhasználati megállapodás) alapján jogosult az észtországi Taxify ÖÜ saját fejlesztésű diszpécseralkalmazás-szoftverének használatára." Hozzátették: ezáltal "a Taxify Hungary Kft. saját vállalkozásában tart fenn folyamatosan diszpécserszolgáltatást. A Taxify Hungary Kft. által üzemeltetett taxitársaság működése megfelel a magyarországi szabályozásnak. A diszpécserszolgáltatás működését a BKK a Taxify Hungary Kft. székhelyén rendszeresen ellenőrzi."

képünk illusztráció, fotó:123rf

Bolt szerint a működésük megfelel a jogszabályoknak

A Bolt működése mindenben megfelel a vonatkozó jogszabályoknak - írta a cég válaszában. "A sofőrjeink minden olyan engedéllyel rendelkeznek, melyeket a hatóság előír, és ezeket az illetékes hatóság folyamatosan ellenőrzi is. A márkanév használatához az illetékes, állásfoglalásra jogosult fővárosi intézmény hozzájárult."

Arra a kérdésre, hogy mi az oka annak, hogy az előírásoknak nem megfelelő Bolt szabadjelzővel közlekednek az autók, a cég részéről azt válaszolták, hogy a szóban forgó nem jogerős döntést megfellebbezték, és remélik, hogy másodfokon nekik adnak majd igazat. "Tekintettel a folyamatban lévő jogi eljárásra, annak tartalmára vonatkozóan nem szeretnénk nyilatkozni" - tették hozzá. Ugyancsak erre hivatkozva nem válaszoltak arra, hogy miért nem Bolt szabadjelzővel mennek el a taxisaik a közlekedési hatóságnál történő minősítésre. Megjegyzésünkre, hogy ezt többen trükközésnek tartják azt felelték, hogy minden ilyen állítást a leghatározottabban visszautasítanak.

Hangsúlyozták, hogy a Bolt a jogszabályoknak megfelelően működik. "A Bolt dinamikus fejlődése az elmúlt három évben azt bizonyítja, hogy utasaink megkedvelték szolgáltatásainkat. Ez érthető módon zavarja a piac egyes szereplőit. Az egyes versenytársaink által terjesztett valótlanságokkal nem kívánunk foglalkozni."

Kiemelték a tájékoztatásban a következőket is. "A Bolt partnerei a jogszabályoknak megfelelően kötelesek végezni a személyszállítást, erre szerződés kötelezi őket, melyet társaságunk igen szigorúan vesz, és melynek megsértése különböző jogkövetkezményekkel járhat. Előzetesen természetesen igyekszünk úgy megválogatni partnereinket, hogy ilyen utólagos szankció alkalmazására ne legyen szükség. A Bolt és partnereinek tevékenységét az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező hatóságok folyamatosan ellenőrzik."

A Napi.hu által megkérdezett taxisok közül volt, aki azt javasolta a taxitársaságoknak, hogy a Bolt ügyei helyett inkább a hiénák kiszűrésével törődjenek.

 

(forrás: Napi.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!