hirdetés
hirdetés

A lappföldi karácsonynak is keresztbe tesz a járvány

Közeleg a karácsony, az ünnepi időszakban pedig turisták özönlenek, hogy láthassák az „igazi” Mikulást az észak-finnországi Rovaniemiben. A járvány azonban ennek a szokásnak idén könnyen keresztbe tehet – írja a Reuters.

hirdetés

Finnországban az alacsony fertőzöttség ellenére Európa egyik legszigorúbb beutazási korlátozása van életben, a legtöbb nem finn állampolgár nem léphet be az országba. A tilalmat Finnország észak részén érzik meg leginkább, ahol sok vállalkozás támaszkodik a turistákra, akik az sarki fényért, a Mikulásért, vagy épp szánhúzó túrákért utaznak a területre. A járvány miatt jelentősen zuhant az idelátogatók száma - írja a világgazdaság.hu.

A Business Finland utazási ágazatának adatai szerint 2020 augusztusában a külföldi turisták száma 78 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. Finnország tavasszal megúszta a pandémia legsúlyosabb következményeit, mégis a szigorú határzár mellett döntött, amely a főváros, Helsinki elszigetelését is magában foglalja. Azonban mint Európa nagy részén, a finneknél is növekszik a fertőzöttek száma, október elején rekordot döntött a napi fertőzésszám, ezért a kormány új lépéseket fontolgat a járvány visszaszorítása érdekében. Az öt és félmillió lakosú országban eddig közel 13 ezer COVID-19 fertőzésről számoltak be, a halálos áldozatok száma 346. A járvány miatt a Mikulás egy plexiüveg mögött, segítői pedig maszkban várják a gyerekeket, ami igencsak megcsapolja a karácsonyi hangulatot. 

A többi között szánhúzó túrákat és jeges fürdést kínáló Safarctica túravállalat szerint a foglalások ebben az évben 50-80 százalékkal esnek vissza. Azt hiszem, ez közelebb van a 80 százalékhoz – mondta Antti Antikainen értékesítési igazgató. A régió lakosságának 8 százaléka a turizmusban dolgozik, a járvány miatt azonban elkezdődtek az elbocsátások. Kevés esélyt látnak arra, hogy meg lehet menteni az ünnepi szezont, amennyiben a kormány nem enyhít a beutazási korlátozásokon. 

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai