A repülés, az űrkutatás, a kékfestés és az ibolya városa

Talán nincs még egy olyan sokszínű város, amelynek olyan sok emblémája van, mint a dél-nyugat franciaországi Toulouse-nak. November 3-tól közvetlen járattal is elérhető Budapestről.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Ryanair a pandémia előtt már elindította új járatát Budapestről Toulouse-ba, amely a járványügyi helyzet miatt rövid ideig közlekedett csak. Most azonban tényleg felkerülhet a sokszínű város a magyarok vakációs térképére. November 3-án indult újra a közvetlen járat, amellyel két és fél óra alatt megérkezhetünk a barátságos dél-nyugat franciaországi városba, amely a Pireneusok és a Földközi-tenger között fekszik.

Romantikus reneszánsz hajóról szemlélve

Toulouse vidám hangulatú, dinamikus város, kiemelkedően sok napsütéssel, ahol nemcsak a nyár, de a koraősz is ideális időszak a tartalmas időtöltésre. Gazdag építészeti örökséggel rendelkezik a reneszánsz korból, számos reneszánsz épületét hotellé alakították át. 12 múzeummal és évi több, mint 30 fesztivállal büszkélkedhet. Nagyszámú spanyol lakosságának köszönhetően számos fesztiváljának tematikáját a latin táncok: salsa, tango adják. A város mérete ellenére emberléptékű, gyalogosan vagy akár kerékpárral is könnyen bejárható, és családok számára is minden évszakban ideális desztináció. 130 parkjában és kertjében bőven akad látnivaló. Toulouse-t a vízről is be lehet járni a Canal du Midi-n és a Garonne folyón közlekedő turistahajókkal. Téli úti célként is megállja a helyét a város és környéke, hiszen közvetlen vonattal másfél óra alatt elérhető számos síterep a francia Pireneusokban.

Kékfestés másképp

Toulouse három Unesco világörökséggel is büszkélkedhet, ezek a Canal du Midi csatorna, a Saint-Sernin Bazilika és a Hôtel Dieu egykori kórház épülete. Utóbbi kettő a Compostellába vezető zarándokút két állomása is. Ide látogatva a színek mellett sem mehetünk el szó nélkül. Toulouse-t rózsaszín városnak is nevezik, mert számos épülete korabeli rózsaszínes téglából épült. Lépten nyomon szembenjön az ibolya lila színe is, hiszen a virágból különböző édességeket és kozmetikumokat készítenek városszerte. Végül pedig a kék szín is fontos Toulouse életében, ugyanis még az indigó megjelenése előtt a festőcsülleng növényből nyerték a kék színt. Ma a ruhák kézzel való színezése mellett kozmetikumokba is használják.

Sztratoszférán innen és túl

Toulouse az egyetlen európai város, ahol felfedezhetjük a repülés és az űrutazás világát. A repülés szerelmesei ne hagyják ki az Airbus gyárat,  amelyet izgalmas vezetett túrák során ismerhetnek meg, sem az Aeroscopia repülőparkot, amely mintegy 30 legendás repülőt vonultat fel a múltból a duplafedelű gépektől a Concorde-ig és az „Envol des pionniers” is kötelező táncnak számít,  mely az első pilóták, (pl. Antoine de Saint-Exupéry) világába repít vissza minket. Ha pedig valaki a csillagok közé vágyik, neki találták ki a Cité de l’Espace-t, mely Európa legnagyobb űrmúzeuma kül- és beltéri attrakciókkal. Utóbbi 2022-ben egy új, a Mars világát bemutató részleggel bővül. A város különleges tárlata a La Halle de la Machine, amelyben furcsábbnál furcsább szobrok lépnek működésbe, többek között egy gigantikus méretű Minotaurusz.  

Kacsa, sólet, ibolyás süti

Ami a gasztronómiai élvezeteket illeti, kipróbálhatjuk a helyi ízeket Franciaország legnagyobb fedett piacán, a marché Victor Hugo-n. Érdemes megkóstolni a kacsából készült ételeket, a helyi sóletet (cassoulet), kolbászokat, borokat és sajtokat, valamint a különleges “Paris-Toulouse” ibolyás krémmel töltött mandulás süteményt is. A Garonne partján minden nyáron tobzódhat az ember a jobbnál jobb étkekben, amelyekről a kitelepülő pop up éttermek gondoskodnak. A város borait a közeli Occitanie régió ültetvényei adják, amely az ország második legnagyobb borvidéke, és a teljes francia termelés 33 százalékát biztosítja. Egy angol szaklap szerint pedig itt található a világ legjobb borbárja, az N5 Wine Bar.

 

Olcsóbb, mint a főváros

A szálláshelykínálatban egyaránt jelen vannak az olcsóbb és a felső kategóriás szálláshelyek. Jövőre egy butikhotel és egy hostelt és hotelt egyaránt magában foglaló hibrid szálloda nyitja meg kapuit Toulouse-ban. Marine Esch, a város képviseletében, az Atout France online workshopjának keretében arról tájékoztatta lapunkat, hogy Toulouse Párizsnál jóval olcsóbb úti cél, ráadásul mivel üzleti desztináció, hétvégén alacsonyabb árakkal csábítják a szabadidős turistákat a helyi idegenforgalmi szolgáltatók.

Újdonság: kínai fényszobor fesztivál

2021. december 1. és 2022. február 1. között először kerül megrendezésre Toulouse-ban a “Festival des Lanternes de Blagnac” lámpás- és fényszobor fesztivál. Esténként 18 és 23 óra között a város zöld szívében található Ritouret parkban, mintegy 8 hektáros területen 2500 óriás, színes szobrot csodálhatnak meg az érdeklődők, melyek lámpásokkal vannak megvilágítva. Az installációkban megjelennek a tradícionális kínai kultúra szimbólumai és Toulouse történelmi- és repülési hagyatékai is. Pandák, kínai műemlékek, dinoszauruszok… 80 Zigong-i kínai művész - festők, lakatosok, ruhatervezők… - ősi tudásával pár hónap alatt készülnek el ezek a monumentális szobrok. Kihagyhatatlan esemény, melynek 3 télen keresztül ad majd otthont Toulouse.



További információk a városról a Toulouse-i Idegenforgalmi Hivatal angol nyelvű honlapján: https://www.toulouse-visit.com/  



Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.
Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban

Nem áprilisi tréfa: a gyerekek idén nyáron tényleg ingyen szállnak meg a dubaji szállodákban 

A tavaly meghirdetett és szuper sikeres Kids Go Free promóció idén is elindult és már 56 dubaji szálloda ad lehetőséget a 12 éves kor alatti gyerekkel utazóknak, hogy kedvezményes áron nyaraljanak idén.
Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból

Luxusóra, kerékpár és szemüveg - kávézaccból 

Topdesigner termékek készülnek újrahasznosított kávézaccból.
Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek

Ingyen bort kínál egy étterem a telefonjukat nem használó vendégeknek 

A veronai Al Condominio étterem tulajdonosa azt mondja, hogy a kezdeményezés pozitív fogadtatásra talált.
Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén

Ausztria meghosszabbítja a határellenőrzést Szlovénia és Magyarország esetén 

Május közepétől Ausztria további hat hónappal meghosszabbítja a belső határellenőrzést Szlovéniával és Magyarországgal.
Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben

Három kihagyhatatlan látnivaló Bázelben 

Svájc legrégebbi egyetemvárosa a magyarok körében olyannyira népszerű, hogy a Svájcba irányuló repülős forgalmat a Budapest-Bázel útvonal vezeti.
Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont

Rekordévet zárt az osztrák dizájner bevásárlóközpont 

A számok alapján 2024-re is új látogatói rekordra számítanak.
A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat

A világon először: a görög kormány kártalanítja az erdőtüzek által sújtott turistákat 

Az ingyenes utalványok május 31-ig, illetve az őszi szezonban lesznek érvényesek.
Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják...

Dubajba készül? Ezek a meglepetések és látnivalók várják... 

Idén nyáron 65 napon át tartó kedvezmény-fesztivállal várja Dubaj a magyar látogatókat.
Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért

Összefogás Ausztriában a turizmus jövőjéért 

A Schönbrunni-kastélyban tartott prezentációval debütált Ausztria legnagyobb magánkezdeményezésű szakmai összefogása.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.