hirdetés
hirdetés

Optimistán készül a síszezonra a Ski amadé

Ausztria legnagyobb sírégiója nagyszabású fejlesztésekkel, új szolgáltatásokkal készül a 2021/2022-es téli szezonra, és a békeidők vendégforgalmának 80 százalékára számít.

hirdetés

A tavaly 20 éves fennállását ünneplő Ski amadé öt sírégió egyesüléséből jött létre: a Salzburger Sportwelt, a Schladming-Dachstein, a Gastein, a Hochkönig és a Grossarltal területeket vonja egy ernyő alá. Itt a síelők és a snowboardosok összesen 356 lejtőn, 760 kilométernyi sípályán, 270 modern felvonó segítségével élvezhetik a téli sportokat, ráadásul mindezt egyetlen síbérlettel, amely nem kerül többe mint a magukat önmagukban értékesítő síterületeké. A sírégió ügyvezető igazgatója Christoph Eisinger a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, hogy a Ski amadé a legkedveltebb osztrák régió az osztrákok, a hollandok, a dél-németek és a csehek körében, és a magyarok körében is egyre népszerűbb. Részesedésük 16 százalékos az osztrák sírégiók piacán.

Szinte korlátozás nélkül síelhetünk az idén

A Ski amadé a nagyon nehéz tavalyi szezon ellenére optimistán tekint a jövőbe és várja a vendégeket. Az érvényben lévő higiéniai és biztonsági előírások betartása mellett, de mai szemmel nézve túlnyomórészt korlátozások nélkül lehet majd síelni. Tavaly csak az osztrákok használhatták a pályákat Ausztriában, kötelező volt a távolságtartás, a felvonókon a maszkviselés, a síliftek csökkentett, 50 százalékos kapacitással közlekedtek, és zárva tartottak a szállás- és vendéglátóhelyek. Az említett szabályok szigorú betartásával az osztrák kormány egészségügyi szervezete, az Ages szerint egy megbetegedés sem történt a Ski amadé területén. Idén ugyancsak kötelező lesz a távolságtartás, a maszkviselés a felvonók épületében, a sílifteken és a zárt közlekedési eszközökön, nem lesz azonban kapacitáskorlátozás a felvonókon, nyitva tartanak a szállás- és vendéglátóhelyek, amelyeket az érvényes PCR teszttel rendelkezők, az oltottak vagy a gyógyultak vehetnek igénybe, és ugyanezekkel a feltételekkel vehetnek síbérletet is a vendégek. És ami honfitársaink számára a legfontosabb, hogy idén a külföldiek is élvezhetik az osztrák síterepek nyújtotta élményeket.


Új felvonók és hóágyúk
Az elmúlt évben az, hogy csak az osztrákoknak jutott ki mindez, óriási érvágást jelentett a Ski amadé régiónak is. Idén 5 százalékkal emelkednek az árak a 2020/2021-es szezonhoz képest, ez azonban messze nem ellensúlyozza az elmúlt évben elmaradt, és az idén is még alacsonyabb volumenben várható bevételeket – hangsúlyozta Christoph Eisinger. Mindemellett nemcsak a költségei, hanem a kiadásai is emelkedtek a sírégiónak, mivel a drasztikusan lecsökkent forgalom ellenére sem hagytak fel a fejlesztésekkel: a tavalyi és az előttünk álló síszezonban 5 új, rendkívül korszerű felvonóval gazdagodott/gazdagszik a régió 140 millió eurós ráfordítással, és a hóágyúrendszerek területén is komoly bővítés történt.

 


Rengeteg új szolgáltatás
A külföldi hűséges üdülővendégeknek most először elérhető a tavaly bevezetett my Ski amadé Friends Club program, amely egyedülálló ajánlatokkal, vonzó kedvezményekkel és partnerakciókkal kedveskedik a törzsvendégeknek. A Ski amadé a fenntarthatósággal kapcsolatos információival fontos lépést tesz a környezetkímélő, zöld üdülés felé. Az új online platformon, a www.skiamade.com/stay oldalon az üdülővendégek a síelés minden aspektusáról tájékozódhatnak az utazástól kezdve a szálláson és felvonókon át egészen a gasztronómiáig és tippeket is kapnak, hogyan tegyék fenntarthatóbbá a síüdülésüket. Az idei tél újdonságának számítanak a síszövetség ínyenc síútvonalai. Régiónként legalább egy kulináris síútvonal várja a vendégeket. A kiválasztott hütték helyi ételeket kínálnak, amelyek elkészítéséhez a saját gazdaságukból vagy a régióból származó alapanyagokat használnak fel. Vannak olyan gasztronómiai események is, amelyeket kis körben és a szabadban tartanak. Az ínyenc síútvonalakhoz csak síbérletre van szükség. Ezek megtalálhatók a Ski amadé Guide alkalmazásban és a www.skiamade.com/taste oldalon is.

Eldorádó vegánoknak és freeridereknek

A sajtótájékoztatón bemutatkozott a sírégió öt tagja közül Hochkönig és Gastein. Az előbbi nagy vonzereje az egynapos „királyi túra“, amely során 6 hegycsúcsot síelhet meg az ember, és ez az egyetlen tanúsított vegán síterület, ahol a hütték kínálatában számos csak növényi eredetű fogás szerepel. A három falut felölelő Gastein-völgy nemzetközi különlegessége a 18 termálvízforrás, valamint a radonos gyógybarlang, a síterep pedig valóságos paradicsom a freeride szerelmeseinek. A Ski amadé teljes területén az idén is lesznek tematikus hetek, amelyekben a gyerekeké, a szépkorúaké, vagy helyi konyhaművészeté lesz a főszerep.


Jövőre már a régi forgalommal számolnak
A vendégforgalmi várakozásokkal kapcsolatos kérdésünkre Christoph Eisinger elmondta, hogy míg 2018/2019-ben 7 millió sínapot (1 sínap = 1 ember által síeléssel töltött nap) regisztráltak, 2019/2020-ban - amikor a járvány felütötte a fejét - már csak 6,8 millió sínapot, a 2020/2021-es szezonban pedig mindössze 1 millió sínapot rögzítettek a statisztikákban. A legfontosabb küldőpiacokon történt felmérések alapján magas az utazási kedve a síterület rajongóinak, éppen ezért az előttünk álló 2021/2022-es szezonban már a békeidőkbeli volumen 80-85 százalékára számítanak a Ski amadé turisztikai szakemberei egy esetleges negyedik hullám ellenére is, a 2022-2023-as szezonra pedig már a járvány előtti szint keresletét prognosztizálják.

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai