Ciprus télen is hívogat, az Aegean Airlines pedig odarepít

Ciprus télen is egyre népszerűbb a turisták körében, ahova akár egy hétvégi városlátogatás vagy egy pár napos aktív kikapcsolódás erejéig is kiruccanhatunk a görög Aegean Airlines-nak is köszönhetően, Budapestről athéni átszállással repülve.

Október 13-án közös bemutatót tartott az Aegean Airlines és a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal a budapesti Smúz Caféban. Az eseményen Detlev Geiser, az Aegean Airlines regionális értékesítési vezetője köszöntötte a megjelenteket és elmondta, hogy a görög légitársaság utasainak száma folyamatosan növekszik, így a vállalat nyereséggel zárja az évet, valamint a Budapest-Athén járat is rendkívül jól teljesít.

Buzás Andrea, az Aegean Airlines magyarországi értékesítési vezetője előadásában elmondta, hogy 2015. január és október között a politikai nehézségek és a versenytársak ellenére 19%-kal nőtt a görög légitársasággal utazók száma, 2014-ben pedig 10,1 millió utasuk volt. Az Aegean Airlines repülőgépflottája meglehetősen fiatal, a gépek átlagéletkora mindössze 4,5 év, összesen 58 repülőgéppel rendelkeznek: ebből 44 darab Airbus A320, míg 14 darab Bombardier típusú. Idén hét Airbus A320ceo típusú gépet vásároltak, ami a korábbi típusoknál 4%-kal kevesebb kerozint fogyaszt. Az első ilyen gép az Aegean színeiben idén júniusban repült az Athén-Brüsszel útvonalon. A légitársaság összesen 134 desztinációba repül, ebből 100 nemzetközi, 34 pedig belföldi, gyakorlatilag az összes görögországi belföldi repülőtérre közlekedtetnek járatokat. Az Aegeannek nyolc bázisa van.

Buzás Andrea kiemelte, hogy mivel az – egyébként Star Alliance-tag – Aegean Airlines hagyományos légitársaság, ezért mindenki számára ingyenes fedélzeti ellátást biztosítanak, a járatokon pedig görög borok és sörök közül is lehet választani. A check-in mobileszközön és a repülőtéren is lehetséges, az athéni reptéren self chek-in rendszerben, míg a budapestin a hagyományos becsekkolásra is lehetőség van díjmentesen. Az Aegean népszerűsége is elég magas az utasok körében, a Skytrax adatai szerint ugyanis már hatszor választották a legjobb regionális légitársaságnak Európában. Nemrég a légiutas-kísérők egyenruhája is megújult, a dizájnt egy görög származású divattervező készítette számukra.

Egy másik lényeges fejlesztés, hogy az athéni repülőtéren egy közösségi lounge-ot hoztak létre még a tranzitzónán kívül, ahol az utasok megpihenhetnek, internetezhetnek, becsekkolhatnak és akár nyomtathatnak is. Ezen kívül a kisgyermekkel utazók számára egy külön, speciális check-in pultot is felállítottak, ami megkönnyíti a haladást.

A téli menetrend szerint Budapest és Athén között heti háromszor közlekednek az Aegean Airlines járatai: hétfőnként, péntekenként és vasárnaponként délelőtt 10:40-es budapesti és délelőtt 9:00 órás athéni indulással. Az ünnepek idején, pontosabban december 20. és január 4. között minden nap közlekednek majd a légitársaság járatai a két város között, jövő nyáron pedig heti négy járat fog indulni hétfői, szerdai, szombati és vasárnapi napokon.

Ciprusra, azon belül is Larnakára Athénon keresztül lehet eljutni az Aegean Airlines-szal. A görög fővárosból minden nap indulnak járatok Larnakába, az utazás hossza mindössze 1 óra 40 perc.

Afrodité szigete télen is csábít

Az Aegean Airlines után Ciprust ismerhették meg jobban a jelenlévők Ács Viktória, a Ciprusi Idegenforgalmi Hivatal munkatársának előadásában. Az Afrodité szigetének aposztrofált Cipruson eleinte aggódtak az orosz turistaszám visszaesésének következményei miatt, azonban augusztus végére minden kételyt eloszlattak a számok: ebben az időszakban a turistaérkezések száma 16%-kal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a magyar utazók száma pedig 15%-kal emelkedett.

Ács Viktória elmondta, hogy az Aegean téli menetrendje lehetővé teszi a rövid, hétvégi városlátogatásokat is a szigeten, amely könnyen bejárható, és ahol akár november végéig is lehet fürdeni a tengerben. A sziget legnépszerűbb úti célja Agia Napa, a Ciprusra utazó magyar turisták 70%-a is ezt az üdülőközpontot választja, ahol éjjel-nappal pezseg az élet, hiszen szórakozóhelyek, tavernák sokasága várja a kikapcsolódni vágyókat. A bulizáson kívül azonban számos természeti és kulturális csodával vár a sziget, nem beszélve az aktív időtöltésről. 160 ezer lakosával Ciprus második legnagyobb városa Limassol, ahonnan csillagtúraszerűen lehet bejárni a környéket, ráadásul 25 kilométeres sétányával is hívogat a település. Pissouri a mountain bike-osok paradicsoma, a Troodos-hegység három sípálya büszke tulajdonosa, Pafosz – a sziget egykori fővárosa és egyik legszebb gyöngyszeme – pedig az UNESCO világörökség része, hogy csak néhány érdekességet említsünk. Pafosz egyébként 2017-ben megkapja az Európa kulturális fővárosa címet, ennek kapcsán pedig számos fejlesztést fognak megvalósítani a városban, többek között felújítják a helyi amfiteátrumot.



Aktív időtöltés a szigeten

Télen Ciprus kimondottan az aktív turisták körében számít népszerűnek, és nem csupán a vízisportok iránt érdeklődők látogatnak ide: számos kerékpáros ide jár edzeni és versenyekre készülni, sokan jönnek gyalogtúrázni, amit 220 kilométer hosszú turistaút tesz lehetővé a Troodos-hegységből kiindulva egyenesen a tengerpartig. A golfosok is szívesen járnak ide ilyenkor, a szigeten ugyanis négy darab 18 lyukú versenypálya található. A búvárkodás szerelmesei szintén számos lehetőséget találnak Cipruson, ahol a roncsmerülés az egyik legfelkapottabb tevékenység. A falusi turizmust is egyre többen preferálják, amit Cipruson eredeti formájukban felújított parasztházakkal tesznek még színesebbé.

A ciprusi sztenderd igen magas a szállodákban, a gasztronómia pedig sokak kedvence a szigeten: a konyha körülbelül 90%-a a görög hagyományokat követi, azonban török és arab ízek is felfedezhetők benne.


Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója

Ha Londont már látta, íme a vidéki Anglia 5 ikonikus és ritkábban látott látnivalója 

London kiváló vasúti összeköttetésekkel rendelkezik a környező városokba, ahol számtalan csábító egynapos kirándulási helyszín található.
Osztrák paradigmaváltás a turizmusban

Osztrák paradigmaváltás a turizmusban 

A turizmussal kapcsolatos fontos kérdésekre adhat választ Ausztria több kezdeményezése és kiállítása.
Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban

Magyar tervezők alkotásai az olasz múzeumban 

Olaszország legkiválóbb múzeuma adott otthont a magyar alkotásoknak a Milan Design Week alatt.
Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében

Amszterdam betiltja az új szállodák építését a tömegturizmus visszaszorítása érdekében 

A holland város a turisták által eltöltött éjszakák számát is korlátozza.
Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban

Horvátországot idén is elözönlik honfitársaink a főszezonban 

Az előzetes foglalások alapján biztosra vehető: idén is sok magyar vakációzik az Adrián.
Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról

Friss számok a németországi beutazó turizmus alakulásáról 

DZT: év kezdetétől február végéig az előző év ugyanezen időszakához képest 7,8 százalékos a növekedés.
Aquapark nyitás Šibenikben

Aquapark nyitás Šibenikben 

Június elején új, egész évben nyitva tartó attrakcióval gazdagodik a horvátországi Šibenik.
Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon?

Biztos, hogy jó ötlet elefánton utazgatni az egzotikus úti célokon? 

Él egy Suju Kali nevű 50 éves elefánt Nepálban, aki több mint 30 éve szállít turistákat, és sok elefánthoz hasonlóan ő is szorong, sőt, néha agresszív az idegenekkel. A következőkből kiderül, miért.
A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába

A Heineken is beszállt a világ első unalmas telefonjának létrehozásába 

A The Boring Phone elnevezésű, valóban nem sokat tudó készülék e héten, a Milano Design Weeken debütált.
Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell

Új kiállítások Ausztriában, amelyeket látni kell 

Három új kiállítás, ahol átélhetjük az osztrák életérzést.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.