hirdetés
hirdetés

Hallott már La Nuciáról?

Ha nem, ideje megismernie, mert ennél fenntarthatóbb szemléletű városvezetés már nem is lehet.

hirdetés

A fenntartható fejlődés és a gazdasági jólét példája egy hangulatos spanyol kisváros. La Nucíában már húsz éve szigorú fenntarthatósági szabályokat vezettek be, aminek mára meglett az eredménye, számol be a hírről a euronews.com portál.

Jó példája a helyi építkezésnek egy Lab Núcia nevű közösségi iroda, amely az építészek Oscar-díjának számító Architizert is elnyerte. "Az volt a megközelítésünk, hogy felvonultassuk ennek a területnek a fenntartható jellemzőit. Hogy megmutassuk, hogyan is építkeztek itt a múltban. A nagy, masszív főfalakat, a színek használatát, az irányított fényeket a komplexumon belül. Végül pedig nagy hőtehetetlenségű épületeket kapunk. Elsőre persze ezt egy kicsit drágább megépíteni, de idővel sokkal gazdaságosabb", magyarázta José Luis Campos építész.

Fotó: spain.info
Fotó: spain.info
 

La Nucíában megéri újrahasznosítani, így ugyanis kevesebb az adó. A városban emellett olyan intézkedéseket is bevezettek, hogy az elektromos autók tulajdonosai ingyen tölthetik fel a járműveiket.

- Első lépésként kitiltottuk a forgalmat az óvárosból. Ezutáúj zöld területeket hoztunk létre az összes parkosított terület helyreállításával, őshonos fenyőkkel. Ezzel párhuzamosan pedig a családi házas építkezést részesítettük előnyben a lakótömbökkel szemben  mondta a polgármester, Bernabé Cano.

A településen egy 400 ezer négyzetméteres fenntartható sportváros is épült, ahol olimpikonok mellett például az angol futballválogatott is edzett.

A város húsz év alatt megtriplázta lakóinak számát. A 18 ezer itt élőnek pedig nagyjából a fele külföldi, a világ több mint 100 országából, főként az Európai Unió tagállamaiból.

(forrás: Euronews)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai