Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél

Kultúra, fenntarthatóság és fociláz - 2024 fő kampánytémái a németeknél 

Tudtuk meg a Német Turisztikai Hivatal (DZT) magyarországi képviseletének vezetőjétől egy minap tartott szakmai tájékoztatón.
Európa első nettó zéró kibocsátású hostellánca

Európa első nettó zéró kibocsátású hostellánca 

Meglévő irodai és kiskereskedelmi ingatlanokat alakít át hostelekké az a&o csoport.
Díjat hozott a zöld befektetés a Wizz Airnek

Díjat hozott a zöld befektetés a Wizz Airnek 

A légitársaság elnyerte Az év európai stratégiai befektetésének járó díjat a 2023-as SAF Investor Awards londoni díjátadóján.
Miről szól az év elején hatályba lépett ESG-törvény?

Miről szól az év elején hatályba lépett ESG-törvény? 

 Az ESG az angol environment, social és governance (környezeti, társadalmi, irányítás) kifejezések kezdőbetűiből jött létre.
A DZT gines program keretében tartotta évzáróját

A DZT gines program keretében tartotta évzáróját 

A Német Turisztikai Hivatal (DZT) december 14-én tartotta évzáró karácsonyi estjét, ahová a velük egész évben együttműködő hazai kiutaztató irodák és média képviselőit hívták el.
Már valóság a cukorral és zsírral hajtott repülőgép

Már valóság a cukorral és zsírral hajtott repülőgép 

Kedden repült Londonból New Yorkba az első kereskedelmi utasszállító, amely tisztán magas zsírtartalmú, alacsony károsanyag-kibocsátású üzemanyaggal kelt át az Atlanti-óceánon.
Változnak a vendégek elvárásai a fenntartható éttermi higiénia terén

Változnak a vendégek elvárásai a fenntartható éttermi higiénia terén 

A világjárvány és a klímaválság hatására ma minden korábbinál szigorúbb elvárásaik vannak a vendégeknek az éttermi higiéniai és a fenntarthatóság terén is. A felmérések szerint 10-ből 6 embernek fontosabb lett a tisztaság a járvány óta, 90%-uk pedig a környezetbarát szemléletet is kulcsfontosságúnak tartja. Ezeknek a kívánalmaknak segít megfelelni a világ vezető higiéniai szolgáltatója, az Essity új, éttermeknek szóló tanácsadó szolgáltatása a Tork WorkflowTM. Mindezt Sipos Norbert séf, a Tork márkanagykövete mutatta be.
A fenntarthatóság a cél a Singapore Airlines-nál

A fenntarthatóság a cél a Singapore Airlines-nál 

A Singapore Airlines és a Scoot célja, hogy 2030-ra a teljes üzemanyagszükségletük 5%-át fenntartható repülési üzemanyagra váltsák át. A fenntartható üzemanyagok kulcsfontosságúak a légiközlekedési iparág káros szén-dioxid kibocsátásának mérséklésében. A SIA csoport célja, hogy 2050-re 0 nettó szén-dioxid kibocsátást érjenek el.
Újrahasznosított táska és kiegészítő kollekció

Újrahasznosított táska és kiegészítő kollekció 

Az Emirates felelős fogyasztás iránti elkötelezettsége és innovatív hozzáállása jelenik meg az egyedülálló, táskákból és kiegészítőkből álló kollekciójában. Minden darab a légitársaság átalakított repülőgépeinek újrahasznosított anyagaiból készül, a bevételt pedig jótékony célokra fordítják.
Ismét a WIZZ a legzöldebb légitársaság

Ismét a WIZZ a legzöldebb légitársaság 

Másodjára nyerték el Az Év Globális Fenntartható Légitársasága címét a CAPA (Centre for Aviation) díjátadóján és ázsiai légi közlekedési csúcstalálkozóján, Kuala Lumpurban.

Trendek, amelyek alaposan átalakíthatják a szállodákat 

Egy felmérés olyan témákat vizsgált, mint a fenntarthatóság, a helyi forrásból származó élelmiszerek és a mesterséges intelligencia használata a szállodaipar tagjainak körében.

Fenntartható üzemanyaggal repül az Emirates 

A légitársaság most bejelentette: megkezdi egy olyan, fenntartható repülőgép-üzemanyag használatát, amely akár 80 százalékkal* csökkentheti a repülők szén-dioxid kibocsátását.

Az orvvadászat ellen kampányol az Emirates és a United for Wildlife 

A United for Wildlife szervezettel együttműködve a légitársaság hosszú távú járatain, a Premium Turistaosztályon és Turistaosztályon utazók számára biztosított ingyenes neszesszereken mostantól a Föld nyolc legveszélyeztetettebb faja jelenik meg.

Zöld megoldások, szélvész iramú növekedés, folyamatos flottacsere 

Több mint 3 ezer alkalmazott, 68 úti cél és 186 db Airbus A320, valamint A321 típusú repülőgépből álló flottájukkal 51,1 millió utas szállítottak járataikkal a 2023. március 31-én záródó pénzügyi évben – ez az eddigi mérleg, amelyet Radó András, a Wizz Air kommunikációs igazgatója von meg azon a reggeli rendezvényen, amelyre a sajtó képviselőit hívták el.

Januárban indul a kötelező üvegvisszaváltási rendszer 

Januárban indul a meghatározott űrtartalmú fém-, üveg- és műanyag palackokra és dobozokra vonatkozó kötelező visszaváltási rendszer - olvastuk az Index.hu-n.

A magyaroknak változtatnia kellene az utazási szokásaikon? 

Fenntarthatóság szempontjából rangsorolták a magyar turisztikai úticélokat - írja laptársunk, az mfor.hu.

Fenntarthatósági nagykövetek a Wizz Airnél 

A Wizz Air, Európa leggyorsabban növekvő légitársasága bejelentette első fenntarthatósági nagykövet programját, mellyel tovább erősíti elköteleződését a zöldebb működés mellett.

Portugál séf nyerte a fenntarthatósági díjat 

Közeledik a S.Pellegrino Young Chef Academy 2022-23-as versenyének várva várt nagydöntője, amelyre 2023. október 4-5-én kerül sor Milánóban.

Németország fenntartható nagyhatalommá válhat 

A DZT nemzetközi Incoming & Brand Summit találkozója megerősíti Németország kiemelkedő pozícióját mint fenntartható úticél.

Romantikus vonatokkal járhatjuk be Itáliát 

Az "FS Treni Turistici Italiani" nevű cég minőségre kalibrált vasúti szolgáltatásokat kínál a fenntartható turizmus és az olasz vidék gazdagságának újrafelfedezése érdekében.

Felforgatja a légi közlekedést a fenntartható üzemanyag 

A fenntartható repülőgép-üzemanyag (SAF) elterjedése számos pozitív hatást gyakorolhat a légi iparra és a környezetre, az átmenet ugyanakkor nem lesz fájdalommentes.

Rendezvényhelyszín a természet ölelésében 

A tervezés során fontos cél volt, hogy az épületek maximálisan kiszolgálják a birtok vendégeit, ugyanakkor mind az építés mind a működés során a lehető legkisebb környezeti lábnyomot hagyják.

Az ország, ahol a fenntarthatóság nem cél, hanem része a mindennapoknak 

Ez Németország, amelynek turisztikai képviseletét a Német Turisztikai Hivatal (DZT) látja el, Magyarországon Czeiszing Miklós vezetésével.  Ezért nem volt véletlen, hogy a május 8-án (a szintén német anyacéggel rendelkező) Kempinski Hotel Corvinus Budapestben tartott tájékoztatóra érkezők mintegy ráhangolódásként BKK-jegyet kaptak ajándékba, újrahasznosított anyagból készült reklámtáskát találtak a székeiken, és a szakmai program zárásaként kínált ebéd alapanyagai sem a földgolyó túloldaláról, hanem - szintén a fenntarthatóság jegyében – Németországból érkeztek: éppúgy a friss spárga, akárcsak a különféle szép bortételek is.

Szezonnyitó kirándulás Ausztriában a fenntarthatóság jegyében 

Nyári szezonindító sajtótájékoztatóján Bécsbe invitálta a résztvevőket az Österreich Werbung. A túra összes eleme kapcsolódott valamiként a fenntartható, környezetbarát szemlélethez, amely az osztrák beutazás élénkítéséért felelős társaság számára most már az egyik legfontosabb szemponttá vált tevékenysége során. 

Falra festett képek az a&o hotelláncnál 

Európa vezető hostelmárkája kísérleti projektet indít Berlinben, Drezdában és Koppenhágában, hogy az UNESCO oktatási kampányához csatlakozva játékos módon hívja fel a figyelmet a fenntarthatóságra.

Wizz Air-felhívás: Úristen, befesthetek egy repülőt! 

Az ultrafapados légitársaság izgalmas pályázatot hirdet, amely során olyan ambiciózus tehetségek jelentkezését várják, akik a fenntarthatóság jegyében megterveznék a flotta egyik repülőgépének külső festését.

Növekedés és fenntarthatóság a lett légitársaságnál 

Az airBaltic immár 70 célállomásra indít járatokat Rigából, Tallinnból és Tamperéből. 2022 decemberében 288 900 utast szállított, 62 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában és 3140 járatot üzemeltetett, ami 12 százalékkal több, mint 2021 decemberében. 

Németország megint bezsebelt egy elismerést fenntarthatóság témában 

Az Anholt Ipsos Nation Brands Index (NBI) 2022-es felmérésében Németország sorban hatodszor és összesen nyolcszor ért el első helyezést a 60 ország között végzett összehasonlításban.

Kiváló séfekkel és színészekkel startol az év fenntarthatósági gasztrokampánya 

Ki Mit Tesz - a konyha körül: zöldügyek, egészség, tudatosság címmel indít edukációs kampányt a Piqniq Budapest és a Mastercard. A kampány célja, hogy az étkezésünket érintő legégetőbb témakörökben - fenntarthatóságról, egészségtudatosságról, gazdaságosságról - adjon hasznos, könnyen érthető és konkrét eszközrendszert azoknak, akik fejlődnének és cselekednének jövőjük érdekében.

Gyűjtőzacskóból ismét a kávégépbe: a kapszula útja a Nespresso-nál 

Különleges meghívás a fenntarthatóság jegyében a Hajdúság fővárosába: előadás egy kávés multicég körforgásos szemléleléről, tökéletes ebéd a helyi csúcsgasztronómia fellegvárában, az IKON-ban, majd üzemlátogatás a visszagyűjtött kapszulák birodalmában. Október 18-án, a mai helyzetben a bolygó túlélése miatt fontos, egy valóban zöld megvalósítás részleteit ismerhettük meg  Debrecenben, a Nespresso meghívására.

Fenntartható desztinációs workshopot szervez az MKI 

A konferencia- és üzleti rendezvény szektor fenntarthatóságának elősegítése a célja a Magyar Kongresszusi Iroda október 26-ai workshopjának. Az eseményen közreműködik a Global Destination Sustainability Movement nemzetközileg elismert vezetője, Guy Bigwood. Az MKI a szektor szereplőit egy nemzetközi kitekintésre, jó gyakorlatok megosztására és közös gondolkodásra várja - tájékoztatta lapunkat az MKI.

Szegedi gimnazisták győzelme a DZT fenntarthatóság jegyében meghirdetett diákversenyén 

Különleges díjátadó eseményen adták át a „Schülerwettbewerb - meine Traumreise nach Deutschland“ (Iskolai verseny - Álomutazásom Németországba) verseny győztesének nyereményét a budapesti Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamarában, ahol a Német Turisztikai Hivatal (Deutsche Zentrale für Tourismus / DZT) is székel, amely egyben a meghirdetett diákverseny házigazdája is volt.  

Hűtésben is zöldít a METRO 

A vállalat fenntarthatósági beruházásainak részeként megvalósuló hűtőrendszer 25 százalékkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, és csaknem négyezerszer kevesebb széndioxiddal terheli a légkört a régi rendszerekhez képest.

Számít sok munkavállalónak, hogy munkahelye fenntartható legyen 

A koronavírus-járvány miatti távmunkából az irodába visszatérő dolgozók elvárásai megváltoztak munkahelyükkel kapcsolatban az elmúlt másfél évben.

Fenntarthatósági pozíciót nyitott a Magyar Kongresszusi Iroda 

A Magyar Kongresszusi Iroda (MKI) szeptembertől  új, dedikált pozíciót nyit meg a fenntarthatósági stratégiaalkotás folyamatainak, illetve a kapcsolódó zöld projektek koordinációjára. 

Egy fontos fenntartható téma, amiben sajnos ismét hátul kullogunk 

Míg Szlovákiában már lassan eltűnik a polcokról a nem betétdíjas PET palack, addig Magyarországon  még csak az egyeztetéseknél tartanak erről az iparág szereplői. A megvalósítás kezdetének éve nálunk jó esetben 2024 lehet.

Zöld járatot tesztelt a Wizz Air 

Bukarest és Lyon között repült részben fenntartható üzemanyag felhasználásával az Európai Unió „Connecting Europe Days 2022" fenntartható mobilitási konferenciájához igazodva. 

Felmérés: a zöldülő vendéglátóiparról 

Bár az elmúlt időszak nem volt könnyű a vendéglátóipari cégek számára, az Indepack Kft. friss kérdőívének válaszai szerint, sokan választottak fenntartható megoldásokat.

Klímabarát repülőgép-üzemanyag a DHL Express-nél 

A bp és a Neste 2026-ig több mint 800 millió liter fenntartható üzemanyaggal látja el a gyors nemzetközi légiszállítási szolgáltatást végző DHL Express-t. Ennek egyik célja, hogy 2030-ra a cég légi közlekedésében felhasznált üzemanyagok teljes mennyiségének 30 százaléka fenntartható legyen.

Már nézhető a Weco Travel legújabb webináriuma 

A Weco-Travel webinárium-sorozatának 13. része a légiközlekedés és a fenntarthatóság kérdéskörét járta körbe.

Létezhet-e szén-dioxid-semleges repülés? 

Többek között erre is keresi a választ a Weco-Travel soron következő webináriumára, amelynek témája a fenntarthatóság és a légiközlekedés.

Alakuló cégeknél prioritás a fenntarthatóság és a digitalizáció 

Esetükben hatalmas szerepet játszik a fenntarthatóság és a digitalizáció, legalább egy fenntarthatósági szempontot figyelembe vesznek működésük során, derül ki a K&H felméréséből. 

Farsangi fánk - egészségtudatosaknak 

Aki végigtolta a januárt vegán módon és nem akarja abbahagyni: íme a legjobb farsangi fánk és gombás batyu recept tejtermékek nélkül!

Új fenntartható turisztikai fejlesztések Máltán 

A Conventions Malta csapata a Global Green Events segítségével hozta létre új, átfogó fenntarthatósági politikáját, amely számos különböző területet lefed - tájékoztatta lapunkat a Máltai Idegenforgalmi Hivatal.

Rangos elismerés a Wizz Air-nek 

Európa legfenntarthatóbb légitársaságának választották. Ez derült ki a Sustainalytics besorolása alapján.

Az utazási irodák jövőjével foglalkozik a legújabb Dunakavicsok 

Megjelent a Dunakavicsok turisztikai podcast legfrissebb adása, amely az utaztatás jövőjével, az utazási irodák és az utazásszervezők küldetésével foglalkozik.

Folytatódik a pálmaolaj mizéria 

Néhány éve alapos botrány kerekedett a pálmaolaj körül: bejárták a világsajtót a kitermeléshez köthető erdőirtások, emiatt kipusztuló állatok képei és a kényszermunkáról szóló jelentések. Világszerte bojkott is indult az alapanyag ellen. 

Dizájnos poharak a Coca-Cola automatáiban 

Lezárult „Az én kávém, a mi bolygónk” pályázat, amit a Coca-Cola HBC Magyarország a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel hirdetett meg. 
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!