hirdetés
hirdetés

Kína lép a védelme érdekében

Átmenetileg felfüggesztik a külföldiek beutazását három országból.

hirdetés

Kína átmenetileg felfüggeszti a külföldiek beutazását az Egyesült Királyságból, Belgiumból, valamint a Fülöp-szigetekről az ezekben az országokban súlyossá vált koronavírus-járvány miatt, adta hírül a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna. 

Mint elmondták, a jelenlegi járványhelyzetre adott válaszlépés átmeneti intézkedés Kína részéről, amely összhangban áll a nemzetközi gyakorlattal. 

A három országban állomásozó kínai külképviseletek átmenetileg nem adnak ki a Kínába utazáshoz szükséges, az egészséges állapotot igazoló dokumentumot. Az intézkedés mindazonáltal nem érinti a diplomatákat és a Kínában szolgálatot teljesítő más személyzetet, és az ezekben az országokban tartózkodó külföldiek továbbra is igényelhetnek kínai vízumot, amennyiben beutazásuknak sürgősségi célja van. 

pixabay.com
pixabay.com

A beutazási korlátozásról szóló döntést a helyzet alakulásával felülbírálhatják - húzták alá a nagykövetségek közleményében. A korlátozás a hazatérő kínai állampolgárokra nem vonatkozik. 

A Kínában november 6-ától érvénybe lépő, legújabb beutazási feltételek szerint az országban életvitelszerűen élő külföldiek akkor térhetnek vissza, ha az utazásukat megelőző 48 órán belül elvégzett nukleinsavas teszt, illetve antitest-vérvizsgálat negatív eredményt hozott, és a helyi kínai külképviselet ezek alapján az egészségüket igazoló dokumentumot állít ki a számukra. Amennyiben egy utasnak az útja során át kell szállnia, a tranzitországban is el kell végeztetnie a kétféle vírustesztet, és az ottani kínai külképviselettől is be kell szereznie az igazolást. A kínai fővárosba tartó repülőjáratokat illetően pedig újabb szigorítás lép életbe, miszerint azokra csak az adott járat indulási országának állampolgárai, valamint ott élő kínaiak szállhatnak fel. A Pekingbe tartó járatokat ráadásul - a korábbiakban is alkalmazott intézkedések ismételt bevezetésével - átirányítják környező kínai nagyvárosok repülőtereire, a Kínába lépést követő 14 napos kötelező karantént pedig minden esetben a belépés helyén kijelölt karanténszállásokon kell eltölteni saját költségen. 

Kína március 28-án, a koronavírus-járvány globális elmérgesedése nyomán vezetett be beutazási tilalmat a külföldiekkel szemben, mely a Kínában életvitelszerűen élőkre is vonatkozott, emellett a Kínába közlekedő nemzetközi járatok számát is korlátozta. A beutazási tilalom alól későbbi enyhítéseknek köszönhetően kivételt élveznek a diplomaták, illetve a járvány elleni küzdelem, a gazdaság vagy a tudomány  területén kulcsfontosságúnak ítélt személyek. A korlátozásokat augusztus közepe óta fokozatosan enyhíteni kezdték, lehetőséget adva a beutazásra az érvényes kínai tartózkodási engedéllyel rendelkezőknek, illetve a családegyesítésre jelentkezőknek.

(forrás: MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai