Áldatlan állapotok az osztrák vendéglátásban

A hiányzó munkakörök mielőbbi „feltöltése” érdekében Martin Kocher szövetségi munkaügyi miniszter rendelettel kibővítette azon munkakörök listáját, amelyre jelentkezve könnyített eljárással kaphatnak szezonális munkavállalási engedélyt a harmadik országból származó, nem EU-s munkavállalók - írja a GD Consulting.

Az eddig 66 munkakört tartalmazó listára ezentúl a felszolgáló munkakör is felkerült – amely jó lehetőség az akut munkaerőhiány orvoslására – nyilatkozta Harald Mahrer, az osztrák gazdasági kamara (WKO) elnöke. Az ágazati szakszervezet elnöke, Berend Tusch ugyanakkor erősen kritizálta a kormányzati intézkedést, véleményük szerint ugyanis nem a külföldi olcsó munkaerő a megoldás a nehéz helyzetre, hanem a munkakörülmények javítása által a hazai foglalkoztatottság bővítése a turizmus és vendéglátás ágazatban.



Andreas Stangl, a felső-ausztriai munkaügyi kamara (AKOÖ) elnöke szerint riasztó munkavállalási trend figyelhető meg a vendéglátás területen. Bár Felső-Ausztriában az összes foglalkoztatott alig 3 százaléka dolgozik a gasztronómia területén, a kamarához beérkező munkaügyi panaszok 15 százaléka a vendéglátás területén dolgozóktól érkezik. Az ágazatban a legmagasabb a gyakorlati idő megszakításának aránya, az éttermekben dolgozó gyakornokok közel fele, 45 százaléka nem fejezi be a gyakorlatát, azt a nehéz körülmények és a mostoha bánásmód miatt idő előtt megszakítják. Az elnök szerint a rossz benyomások miatt fokozódhat a munkaerőhiány az ágazatban, így a munkakörülményeken mindenképpen javítani szükséges. A jövőben a támogatáspolitika feltételéül kell szabni: csak olyan munkáltató kaphasson támogatást, aki maximálisan teljesíti a megfelelő munkakörülményeket – olvasható az AKOÖ közleményében.


Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett

Ketten Comóról – exkluzív hoteldizájn a felhők felett 

Olasz elegancia, festő ecsetjére kívánkozó háttér, magyar kreativitás és időtlen luxus a hegyek ölelésében – ez a Nuvole Garden hotelprojekt a Comói-tónál.
Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen

Ez történt Linzben egy rendhagyó eseményen 

A jövő nem fenyegetés, hanem lehetőség: felhívás az aktív alakításra.
Spanyolországot brutális hőség éri el

Spanyolországot brutális hőség éri el 

A nyár közepét idéző időjárás várhatóan e hét csütörtöktől vasárnapig tart majd.
Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária

Az idei nyár titkos favoritja: Bulgária 

Feljebb ugrott a Kiwi.com foglalási listáján Portugália és Málta is.
Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére

Válságstáb alakult a parajdi sóbánya turizmusának megmentésére 

Jelenleg a bánya egyik legújabb részét, a Telegdy-szárnyat próbálják megmenteni két szigetelőgát kialakításával.
Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet

Ömlik a víz a parajdi sóbányába, drámai a helyzet 

A hétfő éjszakai és keddi esőzések nyomán a Korond-patak vízhozama másodpercenként 50 köbméterre nőtt.
Turisztikai fejlesztés Afrikában

Turisztikai fejlesztés Afrikában 

A győri székhelyű, nemzetközi médiavállalat, a Flying Media Hungary tovább erősítette pozícióját a globális turizmus- és légiközlekedési szakmában.
Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban?  – itt a toplista

Hová indulnak idén a magyarok Horvátországban? – itt a toplista 

A nyaralók többsége saját autóval kel útra, és a klasszikus, 7 éjszakás vakáció a legjellemzőbb, csaknem minden harmadik foglalás esetén.
Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk

Kevesebben utazunk külföldre, de hosszabb ideig maradunk  

Idén is leginkább Horvátországba utaznak a magyarok.
Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon

Magyar Nemzeti Nap az Oszakai Világkiállításon 

Közel 250 ezer érdeklődő ismerhette már meg hazánkat a pavilon nyújtotta egyedi látogatói élményen, valamint a gazdag kulturális programkínálaton keresztül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.