hirdetés
hirdetés

Sokba kerül a Thomas Cook csődje

Néhány nappal a 178 éves Thomas Cook utazási iroda csődje előtt egy bizalmas jelentés felfedte, milyen hatással lenne az idegenforgalmi szektorra a brit vállalat bedőlése - írja a Daily Telegraph. Az elemzés szerint a szállodák és más üzletfelek azzal néznének szembe, hogy minden befektetett fontjukra csak 3,4 pennyt kapnának vissza, azaz a pénzük több mint 95 százalékát elbuknák.

hirdetés

A vállalat több mint egymilliárd font értékű kötvényeinek tulajdonosai csak befektetésük alig több mint két százalékát remélhették vissza a jelentés szerint. A Thomas Cook márkanevet egyébként 1,3 milliárd fontra értékelte a cég felszámolását végző AlixPartners tanácsadó cég. A brit lap birtokába került elemzés további becslése úgy szólt, hogy az európai adófizetőknek (a német, spanyol, brit stb. kormány kiadásai miatt) összesen egymilliárd fontjukba kerül a Thomas Cook összeomlása.

Irtózatos költségek

Ebből eddig 900 millió font kiadás teljesült: a német, a spanyol és a portugál kormány 740 millió fontnak megfelelő összeget fizetett ki hiteltörlesztések átvállalására és más költségekre a Thomas Cook leányvállalatainál, hogy elejét vegye a csődhullám tovagyűrűzésének. Az Egyesült Királyság a külföldön rekedt turisták hazautaztatására és más esedékes kiadásokra 160 millió fontot költött. Több mint 150 ezer brit nyaralót kellett hazavinniük.

A Daily Teregrap birtokába került jelentés a kapcsolati láncokat figyelembe véve összesen 3,1 milliárd fontra becsülte az utazási ágazatban keletkező adóssághegyet. Ezzel szemben nem állt igazán jelentős vagyon: a készpénzen kívül mindössze 59 millió font értékű eszközt találtak annak ellenére, hogy az utazási iroda tőzsdei értéke egy hónapja még kétmilliárd font volt.

(forrás: napi.hu)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai