hirdetés
hirdetés

Szökőkutak, hegyi bringa, Cézanne

Aix en Provence és a Belleville-völgy turisztikai marketingszervezetei a jó légiösszeköttetésre való tekintettel lát fantáziát a magyar utasokban is. Képviselőik bemutatták mit kínálnak a turistáknak.


hirdetés
Kapcsolódó cikkek

Geraldine Fridrici, az Aix-en-Provencei Idegenforgalmi Hivatal sajtóképviselője elmondta, hogy a város Provence egykori fővárosa, és a művészetek, a szökőkutak és a platánok fellegvára. 1000 méteres tengerszint feletti magasságban a Saint Victoire-hegy által védett helyen, Marseille-től 30 kilométerre északra fekszik. Közvetlen Ryanair járattal elérhető Budapestről. A járat a Marseille-Provence reptérre repül, amely fél órára található Aix-en-Provence-tól és shuttle buszjárattal megközelíthető a légikikötőből. Aix Franciaország harmadik legfontosabb barokk városa. Kényelmesen felfedezhető gyalogosan. 150 000 lakosának harmadát diákok teszik ki. Különleges hangulatát a díszes épületeken kívül az adja, hogy 100 szökőkút díszíti a város tereit.

Bor, művészet, levendula

A híres posztimpresszionista festő, Paul Cézanne szülővárosa is egyben. Az Aix en Provence-tól 10 perce fekvő Saint-Victoire-hegyet 87 alkalommal vitte vászonra a világhírű művész. A város mintegy 30 helyszínnel büszkélkedhet, amely Cezanne-hoz köthető, ezek – egyebek között a műhelye, amely máig őrzi a használati tárgyait is - tematikus útvonalon bejárhatók. 2022-ben újranyit a Bastide du Jas de Bouffan Cézanne központ és kert: a birtok még Cézanne családjáé volt. A kultúrájáról ismert város számos színvonalas programot kínál a látogatóknak. Nemzetközileg is ismert Opera és Klasszikus zenei Fesztiválja június 30-tól július 21-ig tart az idén. A Caumont művészeti központban Zao Wou-Ki kínai-francia festőművész gigantikusan nagy képekből álló kiállítása május 19-től október 10-ig látható. A Granet múzeum időszakos tárlatát az ókori Egyiptomból származó kincsekkel szeptember 26-ig lehet megtekinteni.

Cezanne képeinek örök témája a Sainte Victoire-hegy
Cezanne képeinek örök témája a Sainte Victoire-hegy


80 pincészetre és festői szőlőültetvényekre épülő borturizmus is van a környéken. Idén a kínálat egy különleges borászattal és szállodával gyarapszik: a Chateau La Coste épülete és kertje a borokon kívül kortárs képzőművészeti alkotásoknak is otthont ad. A Chateaux de Bonisson is újdonság a palettán, a borászat szintén bor- és művészeti központ egyben. Aktív időtöltésre is kiválóan alkalmasak a várost körülvevő helyszínek: lehet kerékpározni, túrázni, hegyet mászni, sőt siklóernyőzni is. Két tipikus provence-i piac is működik a város szívében: naponta nyitva a környékbeli élelmiszereket árusító kisebb piac és heti háromszor az egyéb termékeket is kínáló nagyobb. Provence jellegzetes terméke, a levendula és az abból készült illatszerek a városhoz közeli Terre Ugo-n várják a lelkes turistákat, ahol a három hektáros biodinamikus termesztésű levendulaültetvényen 30 000 levendulatő nő. 2021 újdonsága a Bastide du Laval, ahol ugyancsak biodinamikusan állítják elő az olívaolajat, és kóstolásokra várják a vendégeket. Bővebb információ: ITT

Három falu kéz a kézben

Marjorie Demarliére a Belleville-völgy (Les Trois Vallées) képviseletében tájékoztatta szerkesztőségünket. A völgy három települést (Les Ménuires, Val Thorens, St Martin de Belleville) ölel fel gazdag turisztikai kínálattal, és idén ez a három falu először kezdett intenzív közös munkába, hogy minél több turista érkezzen hozzájuk nyáron is. Hiszen télen a völgy már hagyományosan kedvence a téli sportok szerelmeseinek. Ez a világ legnagyobb, mintegy 600 kilométernyi sípályarendszere. Hóbiztos is, ugyanis a pályák 85%-a 1800 méter felett található. Minden síelő talál a tudásának megfelelő terepet. Decembertől április végéig a síelésen kívül számos szolgáltatás várja az odalátogatókat: szánkópálya, bobpálya, kutyaszános kirándulás, wellness, stb.
Nyáron is jó választás a hegyvidék. A genfi vagy lyoni közvetlen budapesti repülőjáratról autóra vagy buszra váltva könnyen megközelíthető. A Belleville-völgy hármasa külön-külön egyedi kínálattal is büszkélkedhet. St Martin de Belleville autentikus szavojai falu hagyományőrző múlttal és programokkal, Les Ménuires az aktív, családbarát időtöltés ideális helyszíne, Val Thorens a hegyi túrázók, siklóernyősök paradicsoma. Kristálytiszta tavak, patakok, zöldellő völgyek jellemzik Belleville-t, tökéletes slow turisztikai helyszín a lelassuláshoz. A luxus kategórájú szálláshelyek és a hegyi faházak, a chalet-k egyaránt megtalálhatók itt.

Magaslati Michelin-élmény

A környék híres gasztronómiai kínálatáról, a helyi termelők és farmok termékeit (sajtot, mézet, joghurtot, stb.) az éttermek is felveszik. A Chez Pépé Nicolas Val Thorens-ban található, és üzemeltetőinek célja, hogy két éven belül 100 százalékban csak helyi termelők által előállított alapanyagokból főzzenek. Idén kialakítottak ki egy saját gombafarmot is. Híres a környéken készített hegyi sajt, a Beaufort, amelyet minimum 1500 méteres magasságban kell termelni június és október között. Helyi specialitás a pormonier is, a helyi hurka, amelyet minden család saját receptje szerint készít. A La Bouitte étterem három Michelin csillaggal büszkélkedhet, melyet apa és fia, René és Maxime Meilleur üzemeltetnek, és nagyon keresett a francia és külföldi ínyencek körében. A környék olyan aktív kikapcsolódási lehetőségeket kínál mint a hegyi kerékpáros- és gyalogtúrák, a siklóernyőzés, via ferrata, elektromos kerékpár és roller, zipline pálya, canyoning és rafting, meditáció és jóga pazar kilátással a Mont-Blanc-ra. A környék a kulturális és vallási örökséget kedvelők számára is tartogat meglepetéseket. A St Martin de Belleville-ben található Notre Dame de la Vie kápolnán kívül a térség másik 22 kis szentélyét és kápolnáját is felfedezhetik.

Júliusban és augusztusban minden héten tematikus, ingyenes programokkal várják a látogatókat a völgy három településén: wellness és aktív hegyi programok, kerékpárostúrák, a környék hagyományai és örökségei, folklór programok lesznek a középpontban. Újdonság idén a 11 állomásos pecsétgyűjtő füzet. Ez egy igényesen kialakított könyvecske, mely tartalmazza Belleville-völgy kihagyhatatlan látnivalóit, helyszíneit, ahol pecsétet lehet gyűjteni a látogatás folyamán. És egy igazán különleges program zárásként: csillagváró esték valamelyik magaslati menedékházban 1600-2000 méteren naplementével, ottalvással, éjszakai égbámulással.

Bővebb információ ITT.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

kapcsolódó cikkek

Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk