hirdetés
hirdetés

További korlátozásokat oldanak fel Szlovákiában

A tervezettnél korábban - március vége helyett már a jövő héttől - feloldják Szlovákiában a koronavírus-járvány terjedése miatt hozott, még érvényes korlátozások túlnyomó részét - derült ki a Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) által csütörtökön nyilvánosságra hozott információkból.

hirdetés

A korlátozások feloldásának március 14-től életbe lépő második szakaszában megszűnnek a nyitvatartásra, illetőleg a rendezvények résztvevőire vonatkozó szigorítások, és részben módosulnak a védőmaszk viselésével kapcsolatos előírások is. A kötelező maszkviselet az élet legtöbb területén - például a tömegközlekedésben és az üzletekben - egyelőre továbbra is érvényben marad, viszont például a televíziós műsorok szereplői, illetve a sajtótájékoztatók résztvevői számára megszűnik. Hétfőtől megszűnik annak az előírásnak a hatálya, amely szerint a légi úton az országba érkezőknek kötelezően PCR-tesztet kell csináltatniuk. Az illetékes hatóságok már korábban bejelentették azt is, hogy megszűnik az állami támogatással - 5 eurós kedvezményes áron - a kórházakban elvégezhető antigéntesztelés lehetősége is.

Fotó: Depositphotos
Fotó: Depositphotos

A korlátozások feloldásának előrehozatalát a javuló járványügyi adatokkal indokolta az egészségügyi minisztérium. Szlovákiában február végén már megszüntették a legszélesebb körű járványügyi intézkedésnek számító úgynevezett beléptetési rendszert, vagyis azt a megkülönböztetést, hogy egyes helyekre - üzletekbe, szolgáltatói helyekre - kik léphetnek be. Ezek a korlátozások korábban a legtöbb helyre csak az oltottak vagy a betegségen átesettek belépését tették lehetővé.

A Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint február közepétől többé-kevésbé folyamatosan csökken a PCR-teszttel újonnan kimutatott koronavírus-fertőzések napi száma, és a legtöbb kerületben csökken a kórházban ápoltak száma is. Szerdán az újonnan kimutatott fertőzések száma 12 066 volt, ez az elvégzett tesztek kevesebb mint 60 százaléka. Az 5 és fél millió lakosú Szlovákiában az NCZI adatai szerint szerdáig a legalább egy oltást már felvett személyek száma 2 millió 818 ezer volt, közülük 2 millió 755 ezren számítanak teljesen oltottnak.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk