hirdetés
hirdetés

Az ETC 2011/4. negyedéves jelentése

Visszaesés várható idén az európai turizmusban

2011 rekordév volt az európai turizmus szempontjából, bár a növekedés az év második felében lelassult. Az idei évre csökkenést várnak az ETC szakértoi.

hirdetés

Az európai országokba történo utazások száma 2011-ben meghaladta a korábbi, 2008-as csúcsot. A vizsgált európai országok többsége a nemzetközi turistaérkezések számának növekedésérol és a szállodai foglaltság emelkedésérol számolt be a múlt évben.

A vendégéjszakák számának alakulása

Európában 2011 második felében a növekedés lassult, 2012-re pedig kismértéku csökkenést valószínusítenek az ETC által felkért szakértok – derül ki abból az összefoglalóból, amelyet a Magyar Turizmus Zrt. készített a kutatásról. Az ETC szerint 2011 minden valószínuség szerint rekordévnek bizonyul majd az európai országokba történo utazásokat tekintve, amelyek száma az elozetes adatok szerint 6,0%-kal növekedett 2010- hez képest, és így meghaladta a 2008. évi csúcsot. A szállodák is jó eredményeket értek el: az STR Global European Hotel Review adatai szerint 2011. január– novemberben az átlagos foglaltság 3,2%-kal, a Revpar 6,0%-kal nott az elozo év azonos idoszakához képest. A foglaltság lassabb ütemu növekedése ugyanakkor azt jelzi, hogy a belföldi kereslet alakulása elmaradt a nemzetközi mögött.

Az európai légi forgalom szintén megélénkült: 2011. január–november között az európai légitársaságok 5,0%-kal több utast szállítottak, mint 2010 azonos idoszakában, és kapacitásaikat növelve javították a desztinációk elérhetoségét. A kedvezo folyamatok 2011-ben szinte valamennyi desztinációban éreztették hatásukat, az év utolsó hónapjaiban – a várakozásoknak megfeleloen – azonban lassult a növekedés. Ennek oka kettos: egyrészt a viszonylag magas bázisérték miatt lehet lassabb az ütem (hiszen 2010 második fele már kedvezobben alakult), másrészt a költségvetési megszorítások és az eurózónában tapasztalható bizonytalanság érezteti hatását a szabadidos és az üzleti turizmusban egyaránt. 2011 második felében Európa legfontosabb régión belüli küldopiacain is csökkent a kereslet növekedési üteme. Ennek ellenére például Németországból és Hollandiából a vizsgált országok 80%-a a vendégszám növekedését jelezte. A francia és olasz vendégforgalmat illetoen már kevésbé egységes a kép. A brit vendégek száma az adatszolgáltató desztinációk 60%-ában emelkedett, tartózkodási idejük csökkenését jelzi ugyanakkor, hogy a vendégéjszakák száma csak a desztinációk felében nott. Oroszország továbbra is a legjobb mutatókkal rendelkezo küldoország, csaknem minden európai desztináció az orosz vendégforgalom növekedését tapasztalta. A legnagyobb tengerentúli küldopiacok közül az Amerikai Egyesült Államokból érkezo vendégek száma – hasonlóan a németekéhez – a desztinációk 80%-ban növekedett. A japán kereslet szintén erosödni látszik az országot ért katasztrófák után.

A makrogazdasági folyamatok következtében mind a régión belüli, mind a régiók közötti turizmusban komoly „ellenszéllel” kell megküzdeni az elkövetkezendo két évben. Ha az eurózóna felbomlik, a Tourism Economics rövid távon a GDP akár 10%-os csökkenését is elképzelhetonek tartja a kilépo országokban. Emellett a nagy fejlodo küldopiacokon tapasztalható lassuló keresletnövekedés sem kedvez a nemzetközi turizmusnak. E folyamatok a turizmus területén a globális recesszió kockázatát rejtik magukban. A Tourism Economics elorejelzése szerint az Európába irányuló nemzetközi turistaérkezések száma 2012-ben 1,1%- kal csökkeni fog, 2013-ban pedig mindössze 0,8%-kal növekszik. Különösen a nyugat- és dél-európai desztinációkat fenyegeti a visszaesés, míg Észak-Európában mérsékelt növekedést, a Magyarországot is magába foglaló Közép- és Kelet-Európában pedig 2012-re stagnálást, 2013-ra 2,2%-os növekedést valószínusítenek. A legközvetlenebb versenytársakat jelento közép-európai és balti országok csoportjában (Csehország, Bulgária, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Románia és Szlovákia) 2012-re 0,5%-os csökkenést, 2013-ra pedig 0,8%-os növekedés vár a kutatóintézet.

A Tourism Economicsnak a kiutazások éves növekedési ütemére vonatkozó elorejelzése a következoképpen alakul a világ régióiban:

Az ETC kutatói munkacsoportjának (Market Intelligence Group, amelyben a Magyar Turizmus Zrt. Kutatási Irodája is képviselteti magát) megbízásából a Tourism Economics (az Oxford Economics leányvállalata) készítette el a 2011. évi negyedik negyedéves elemzését az európai turizmus helyzetérol és kilátásairól. A tanulmány a kutatói munkacsoport adatai mellett számos egyéb forrásra is támaszkodik, így a Turisztikai Világszervezet (UNWTO), az STR Global, a Nemzetközi Valutaalap (IMF), a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA), az Association of European Airlines (AEA), az Eurostat, illetve a Tourism Economics Tourism Decision Metrics (TDM) adataira, továbbá az ETC saját statisztikáit is tartalmazó adatbázisra, a TourMIS-ra (www.tourmis.info). A független elemzés nem szükségszeruen azonos az ETC és tagsága álláspontjaival, várakozásaival.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai