Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.

A vidék külföldi vendégéjszakáinak közel egyharmadát hét, nemzetközi szinten is népszerű fürdővárosunk tudhatja magáénak. Közülük a gyógyhelyeink zászlóshajójának számító Hévízen a teljes külföldi vidéki szálláshelyi forgalom közel 10%-a valósul meg télen.

Hazai fürdőinket ősztől-tavaszig a gyógyulás, kikapcsolódás és feltöltődés miatt ide utazó hazai és külföldi turisták töltik meg, így a fürdődesztinációkban a téli szezonban jellemzően magasabb a szálláshelyek forgalma. A vidéki fürdővárosokban 2022 novembere és 2023 februárja között a megelőző évhez képest összesen 7%-kal emelkedett a vendégforgalom, Gyulán pedig elérte a 25%-ot is. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint az ebben az időszakban keletkezett közel 5 millió vidéki vendégéjszaka több mint egyötödét Bük, Sárvár, Egerszalók, Gyula, Hajdúszoboszló, Hévíz és Zalakaros adta. A gyógyhelyeken az átlagosnál jóval magasabb a külföldi vendégéjszakák részesedése is. Sárváron például a teljes vendégforgalom 58%-a, Bükön a vendégéjszakák fele, Hévízen a 44%-a, Hajdúszoboszlón pedig a 34%-a köszönhető a nemzetközi turistáknak. Mindez jellemzően magasabb bevételeket is biztosít a fürdővárosok szolgáltatóinak.

Ismertebb gyógyhelyeinket ilyenkor elsősorban Németországból és Ausztriából, valamint a V4-es országokból keresik fel a vendégek. Vidéki fürdővárosaink top küldőpiacai közé rajtuk kívül még Románia és Szlovénia iratkozott fel. Bükön, Sárváron és Zalakaroson a csehek számítanak a leggyakoribb látogatónak, míg Hévíz elsősorban az osztrákok és németek elsőszámú választása a téli hidegben. Egerszalók, Gyula és Hajdúszoboszló gyógyvize pedig leginkább a román turisták körében népszerű.

Az NTAK idei novemberi adatai alapján idén télen is növekedés látható: 2022 novemberéhez képest a fürdővárosokban eltöltött vendégéjszakák száma közel 10%-kal magasabban alakult. A legnagyobb emelkedést Hajdúszoboszlón (+22%) és Egerszalókon (+19%) mérték. A hét fürdőtelepülés összesített szálláshelyi forgalmának részesedése a vidéki Magyarország teljesítményéből pedig elérte az 56%-ot. A legnépszerűbb vidéki fürdőtelepülésnek novemberben Hévíz bizonyult, ahol a legtöbb külföldi vendégéjszakát az Ausztriából érkezők töltötték. A csehek novemberben is Sárvárt és Büköt részesítették előnyben, a románok leginkább Hajdúszoboszlón és Gyulán fürdőztek. A német és osztrák vendégek mellett Hévízen sok cseh vendéget is köszönthettek. Fürdővárosaink közül a hazai vendégek a legtöbb éjszakát viszont Hajdúszoboszlón töltötték.

Az ünnepi időszak várhatóan tovább emeli a fürdővárosok forgalmát, hiszen például a családoknak is kedvelt úti céljai ilyenkor a wellness szállodák és az élményfürdők.

Fürdővárosaink növekvő népszerűségéhez hozzájárult, hogy az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg a gyógyhelyeken a kormány támogatásának köszönhetően. Összesen 14 vidéki gyógyhelyünk újult meg, többek között Bük, Gyula, Hévíz, Zalakaros, Hajdúszoboszló és Sárvár.

Forrás: MTÜ


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.
Vezérváltás a Szallas.hu portálnál

Vezérváltás a Szallas.hu portálnál 

Szigetvári József, a Szallas.hu Zrt. vezérigazgatója 2024 februárjától leköszön, és stratégiai tanácsadóként támogatja tovább a cégcsoportot. Az új vezérigazgató érkezéséig a Szallas Groupot a menedzsment kolozsvári tagja, Rigó Ferenc vezeti.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.