hirdetés
hirdetés

Brent Savage, Bentley Restaurant & Bar, Sydney, Ausztrália

A járt utat a járatlanért mindenképpen hagyd el!

Zöldségek aprításával kezdődött a mai Ausztrália egyik legsikeresebb szakácsának pályafutása, egy aprócska panzió konyhájának mélyén, a Blue Mountainsben.

hirdetés

Manapság Brent Savage Sydney gasztronómiai vonalának egyik meghatározó alakja, aki szokatlan kulináris alkotásaival tartja izgalomban a gasztronómia elkötelezett híveit, legyen az helyi lakos vagy külföldről, akár távoli földrészekről érkező gasztroturista.

Pontosan kialakított filozófia

„Célom az, hogy egyszerre szolgáljam a fine dining elvárásait, de úgy, hogy sokkal lazább szempontok alapján valósítsam meg, mint ahogy a francia, szerintem túl szigorú előírásokban szerepel” – vallja Savage. Akinek igazán innovatívak, látványosak a műalkotásai, amelyekben meghökkentő aromák és ízek szerepelnek, és szinte kizárólag ausztrál alapanyagok felhasználásával valósulnak meg.

Kirándulás az ismeretlen felé

Savage a konyháján bátran használja a legújabb technikákat és technológiákat, de azt mondja, nem ez a legfontosabb szempont a főzése során – csupán eszköz lehet a cél eléréséhez –, hanem az ízvilágot, ízharmóniát rendeli minden más fölé. E cél elérése érdekében szívesen kalandoz az ismeretlen, sosem járt utak felé.

Topszakácsok kezei közt

Savage Ausztrália legjobb séfjeinek keze alatt tanult: dolgozott Philipp Searlenél a Vulcanban, Blue Mountainsben, utána Sydney-ben Mark Besthez került a Marque Restaurantba, majd Andrew McConnell’s konyhájára jelentkezett sikerrel a Mrs Jonesba, amely Carltonban van, Melbourne közelében. Visszatérve Sydney-be séfhelyettesi pozícióba került a Moog Wine + Foodban, tulajdonképpen itt alapozta meg különféle meghökkentő kreációival a hírnevét, amelyet ettől kezdve ausztrál ultramodern konyhának hívtak, és innen vezetett tovább az útja a Bentley-be, ahová először szakácsként került.

Az édes lehet néha sós

Savage nemcsak főzőkanalat, hanem laptopbillentyűzetet is szívesen ragad, legismertebb munkájának címe Édes és sós. Ezek szerinte nem mondanak ellent egymásnak, sőt. Ahogy a forró és savanyú sem. A lényeg az, magyarázza írásaiban, hogy működjék a kombináció és harmonikus legyen az ízvilág. Például a sült tök fekete rizzsel vagy a tofu fokhagymás mártással szerinte tökéletes párosítás. Ahogy a kacsamell is céklával tálalva vagy egy véres hurka fehérrépával szervírozva. A kulináris élmény Savage szerint meghökkentő ízvilágok keveredése, művészien kivitelezve.

A hagyma héjától a csillagokig

Savage konyhaművészetét nemcsak az ételeit kóstoló vendégei, hanem az elmúlt hét év során szakértők sora is díjazta: a Bentley hat egymás utáni évben nyerte el a Sydney Morning Herald legrangosabb kitüntetését, és az éttermet minden alkalommal szerepeltetik a Good Food Guide-ban. Szintén hatszor nyerte el a kreatív ausztrál a Gourmet Traveller két csillagát. 2011-ben Savage-t kérték fel a szingapúri gourmet-világtalálkozó műsorvezetőjének, valamint eddig megjelent két könyve is óriási siker. Tulajdonképpen ő testesíti meg az ausztrál álmot, azt, miképpen lehet eljutni a zöldségpucolástól a sztárséfszintig…

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai