hirdetés
hirdetés

Három évig tanulhatnak a szakácsok, pincérek, cukrászok

Több lesz a gyakorlat

Ősztől számos képzési intézményben visszaáll a szakmunkásképzés hároméves, gyakorlatorientált rendszere, jövőre pedig országszerte mindenhol bevezetik a rendszert. Ezzel sok munkáltató régi vágya válik valóra.

hirdetés

 

Amint arról a közelmúltban az MTI beszámolt, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) áttörést ért el a hazai szakmunkásképzési rendszer átalakításában. 2011. szeptember 1-jétől 46 szakmában a kamara által összeállított, a gyakorlati képzést erősítő új tananyag alapján oktatnak majd – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Elmondta: 46 szakmából 28 fizikai szakma esetében lehetővé válik a nyolc osztályra épülő hároméves szakmunkásképzés bevezetése is, ez a kamarának legalább tízéves kezdeményezése. Jelenleg 9000 cég vesz részt a szakképzésben. A témával kapcsolatban megkerestük az MKIK szakképzésért felelős alelnökét, Bihar Tamást, aki kérdésünkre elmondta, hogy a vendéglátási ágazat szakmái – szakács, pincér, cukrász, vendéglős – is szerepelnek a 28 fizikai szakma között, így ezekben már ősztől indulhat a hároméves szakmunkásképzés. Hozzátette ugyanakkor, hogy az oktató intézményeknek van választási lehetőségük, eldönthetik, ősszel még a régi rend szerint vagy az új, hároméves képzés keretében oktatnak. Bihar Tamás szerint minden megyében lesz olyan intézmény, amely már ősztől átáll az új rendszerre. Jövő ősszel azonban már nem lesz választási lehetőség: minden intézménynek át kell állnia a hároméves szakképzésre. Ennek jogszabályi alapját az ősszel a parlamenti elé kerülő új szakképzési törvény fogja megteremteni. A módosítás célja, hogy alaposabb gyakorlati ismereteket szerezzenek az iskolában a tanulók.

A Borsod-Abaúj Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara munkatársa, Tóth Ádám Zoltán arról számolt be, hogy a megyében végzett felmérésük szerint a képző intézmények kétharmada most még a régi rendszernél marad, de minden harmadik iskola már idén ősztől beindítja a hároméves szakképzést. Így ősztől 1500 diák a régi, 500 pedig az új rendszer szerint kezd szakmát tanulni.

Felvételi 2011

A hazai felsőoktatásban az idén a második legnépszerűbb szak lett a turizmus-vendéglátás. Az idén 141 ezer jelentkezőből 98 ezren nyertek felvételt valamelyik felsőoktatási intézménybe, közülük 53 ezren állami támogatású alapképzésben, 19 600-an mesterképzésben vehetnek részt szeptembertől. A jelentkezők száma alapján a legnépszerűbb szakiránynak a gazdálkodásmenedzsment bizonyult, második helyen a turizmus-vendéglátás végzett.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai