hirdetés
hirdetés

Tart a Bartók Tavasz a Müpában

Péntektől tizenhét napon át várják a közönséget Budapesten, majd több nagyvárosban is a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Heteken. A rendezvénysorozaton egyebek mellett fellép David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, Branford Marsalis, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, Anthony Roth Costanzo, a FrenÁk Társulat, Uri Caine és a Recirquel is. 

hirdetés

A Bartók Tavasz során komolyzenei, dzsessz, világ- és könnyűzenei, táncművészeti, opera és újcirkusz előadások mellett kiállítások is lesznek, és számos ősbemutató várja az érdeklődőket. A rendezvénysorozat része a Budapest Ritmo világzenei fesztivál (április 7-től 10-ig), a programok helyszíne a főváros mellett Debrecen, Győr, Miskolc, Pécs és Szeged. A Bartók Tavaszt először tavaly szervezték meg, akkor a járvány miatt online zajlott. A Budapesten és több nagyvárosban, így Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Szegeden április 1-jétől egészen májusig tartó programsorozat nyitókoncertjét Julia Fischer hegedűművész adja a Rundfunk-Sinfonieorchestre Berlin zenekarral a Müpában. Szintén ott játszik David Fray zongoraművész és a Liszt Ferenc Kamarazenekar 14-jén, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra pedig Bach h-moll miséjével érkezik ide 16-án. A kontratenor világsztár Anthony Roth Costanzo az Orfeo Zenekarral lép fel április 7-én a Müpában, másnap a Zeneakadémián a Collegium Vocale Gent hallható, Uri Caine 10-én a Müpában Bartók-projekt címmel ad dzsesszkoncertet.

fotó: MTI
fotó: MTI

A fesztiválon mutatják be Eötvös Péter Sleepless című új operáját (április 12., Müpa). A programban szerepel a Boban Markovic Orkestar és a Székesfehérvári Balett Színház közös produkciója is. Az amerikai dzsesszóriás, a szaxofonos Branford Marsalis április 2-i koncertjére a Müpa felkérésére írt, népzenei ihletettségű darabját hozza el. Kékszakáll címmel Bartók operájának dzsessz verzióját játssza el a Sárik Péter Trió a Várkert Bazárban, szintén Bartók-programot ad elő Várjon Dénes és a Concerto Budapest a Zeneakadémián (április 7. és 12.). A Bartók 1913-as észak-afrikai gyűjtését feldolgozó magyar-marokkói énekesnő, Guessous Mesi többek között a Győri Balett és a Magyar Állami Népi Együttes tánckarával és zenekarával áll színpadra a Tiszta forrás című előadásban, amely a nagy sikerű dubai világpremiert követően először látható Magyarországon a Müpában április 8-án. Frenák Pál és társulata Secret Off_Man címmel készül premierre, a Recirquel pedig az Ima című cirque danse produkcióját mutatja be. Villányi Dániel zongoraművész április 15-én a Budapest Music Clubban két Bach-szvit mellett egy-egy Bartók- és Prokofjev-szonátát ad elő.

A Bartók Tavasz keretében valósul meg a régió kiemelkedő világzenei eseménysorozata, a Budapest Ritmo, amelyen április 7. és 10. között fellép például az izraeli-perzsa Liraz, a nyugat-afrikai Amadou & Mariam, a portugál fadoénekes, António Zambujo. Győrben, Miskolcon és Debrecenben Ritmo Piknik címmel lesznek világzenei események. Lesznek kiállítások is: Menny és pokol között: Hieronymus Bosch rejtélyes világa címmel április 9-én nyílik meg Közép-Európa valaha volt legnagyobb Bosch-kiállítása a Szépművészeti Múzeumban, április 8-tól Kiterjesztett jelen: Az átmenetiség világállapotai címmel lesz tárlat a Ludwig Múzeumban, a Magyar Nemzeti Galériában pedig április 12-étől a magyar art deco vizuális kultúrája, a plakátművészet és a modern nagyvárosi élet áll a középpontban. Április végén és május elején Debrecen, Győr és Miskolc is várja a fesztiválozókat: érkezik a dzsessz kubai legendája, Arturo Sandoval, a mexikói tenor, Ramón Vargas, Maxim Vengerov hegedűművész, a vertikális tánc amerikai úttörői, a Bandaloop, a zenész-komikus duó, Igudesman & Joo. A debreceni Kodály Filharmonikusokkal lép színpadra Szergej Krilov, és látható lesz mások mellett a Győri Balett, a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes is.

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk