Hat gyártó-tervező páros az MDDÜ inkubációs programjában

Harmadik alkalommal valósul meg a design LAB A Magyar Divat & Design Ügynökség (MDDÜ) 2022-ben is elindította a design LAB inkubációs programját, amely ezúttal is számos hazai tervező és gyártó fantáziáját mozgatta meg.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A támogatásra benyújtott 36 pályamunka közül a szakmai bizottság döntése értelmében hat gyártó-tervező páros került ki győztesen, és kapott esélyt innovatív terméke vagy termékcsaládja sorozatgyártására. A nyertes pályamunkák között szerepelnek a körforgásos gazdaság elveinek megfeleltethető tárgyak, a kontaktmentes eszközmegosztásra épülő bútorzatok, valamint az energiabarát kültéri főzést támogató eszközök is.

 

Az MDDÜ 2020-ban azzal a szándékkal hozta létre a design LAB inkubációs programot, hogy elősegítse a kollaborációk létrejöttét a szektor szereplői között. Valamint célja továbbá, hogy támogassa a hazai tervezők és gyártók fejlődését, az új szereplők piacra lépését, nagy hangsúlyt fektetve a gyártásfejlesztésre, az iparág versenyképességének növelésére és az ágazat exportjának ösztönzésére.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is a Speed Dating esemény keretében mérhették fel a programra pályázni kívánó gyártók és tervezők a közös kollaborációban rejlő lehetőségeket. A 2022-es Speed Datingen 17 gyártó és 12 tervező részvételével összesen közel 50 beszélgetés zajlott le, amelynek eredményeként 36 pályamunkát adtak be a jelentkezők. A beérkezett pályázatokat elismert szakemberekből álló bírálóbizottság értékelte.

A szakmai zsűri mellett Jakab Zsófia, az MDDÜ vezérigazgatója, Forintos-Szűcs Anita vezérigazgató-helyettes, Vági Oszkár szakmai tanácsadó, valamint az Ügynökséggel együttműködő VIA (Valorisation de I’Innovation dans I’Ameublement) francia designintézet részéről pedig Jean-Paul Bath fogalmazott meg véleményt.

A végső döntés értelmében hat pályamű kapott lehetőséget szériaérett terméke sorozatgyártásának megkezdésére. A támogatást nyert projektek augusztus elsejével átléptek a hathónapos megvalósítási fázisba, amelynek végén, 2023 januárjáig elkészülnek a véglegesített, értékesítésre szánt termékek.

„Szeretnénk, hogy a kreatív üzleti megoldások elismerésével és széleskörű népszerűsítésével hozzájáruljunk az igényes kollaborációk számának növekedéséhez. A program során megvalósított alkotások olyan új és formabontó megoldásokkal és szemléletben készülnek, amelynek köszönhetően büszkén képviselhetik a hazai kreatívipart akár a nemzetközi porondon is”, értékelte a kollaborációk nyújtotta lehetőségeket Forintos-Szűcs Anita, az MDDÜ általános vezérigazgató-helyettese.

Forrás: MDDÜ / Turizmus Online


Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet!

Jöhetnek az ötletek, hogy mivel dobjuk fel Budapestet! 

Jó hír a vállalkozó kedvű, városukat szerető budapestieknek: 2024-ben ismét lesz Budapest Tuning ötletpályázat!
Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick

Túrázni hívja a fiatalokat a Valmart és a Pick 

A PICK tavaszi kampánya arra buzdítja az embereket, hogy mozduljanak ki a négy fal közül
Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart gondjait 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.