IHG-lánc tagjaként nyílt meg újra a Gránit Pólus tulajdonában lévő hotel a Nyugatinál

A Crowne Plaza Budapest a szintén Gránit Pólus tulajdonában lévő Westend bevásárlóközpont oldalában található 230 szobával, 13 rendezvényteremmel, 2 étteremmel, Club Lounge-al és teraszokkal. Május 24-én látványos Grand Opening partival ünnepelték újrapozícionálását, és az átalakítását követő kinyitását.

Május 24-én ünnepség keretében adták át a Váci úton található Crowne Plaza Budapestet. A szálloda tavaly nyár óta úgynevezett soft opening üzemmódban működött, mostanra pedig már a teljes ingatlanfejlesztést - köztük a báltermet, 11 kisebb rendezvénytermet, a Club Lounge teret, a fitness termet, és az emeleti Cult éttermet is - befejezte a tulajdonos Gránit Pólus. A hotel az IHG Hotels & Resorts-hoz csatlakozott, ami egy globális vendéglátóipari vállalat. A 17 szálloda márkából és a világ egyik legnagyobb szállodai hűségprogramjából, az IHG Rewardsból álló családjával az IHG több mint 100 országban közel 6000 szállodával rendelkezik, további 1800 nyitása várható.

 

Az újranyitáshoz Gömböc is csatlakozott

A megnyitó egyik ünnepélyes mozzanata volt, amikor Domokos Gábor a Gömböc feltalálójaként világhírűvé vált magyar kutató átadta a Crowne Plaza Budapestnek saját Gömböcét. "Fontosnak tartjuk, hogy a Budapestre érkező nemzetközi vendégek a világhírű magyar tudományos eredményekkel találkozzanak, ezért ennek az egyik szimbólumát, a Gömböcöt állítottuk ki a hotelben", mondta a "Gömböc-avatás" alkalmával Maurice Janssen igazgató.

A ház rövid története 

A hotel története a 90-es évek végéhez nyúlik vissza. 1999-ben épült meg a Westend, Finta József Kossuth-, kétszeres Ybl Miklós-díjas és Prima Primissima díjas magyar építész iirodájának eredményeként. 20 évvel a nyitás után az akkori és egyben jelenlegi tulajdonos Gránit Pólus úgy döntött, hogy az építészeti alkotást a 21. századi utazók igényei szerint újítja fel, és megbízta ezzel a lengyel Tremend építészirodát. 

Lengyel tervezőiroda nyerte a tendert

A belsőépítészeti koncepcióban a tervezők az 'utazás szépségéből', a környék vibráló, nyüzsgő életéből, valamint a magyar borászatok hagyományából inspirálódtak. A tervek készítése során alapvetés volt, hogy az óriási ablakokkal és teraszokkal rendelkező, nyílt terekkel, zöldtetőkkel és a város nyüzsgő életével körülvett épület belső terének textúriái és színei szoros kapcsolatban állnak majd a kinti környezettel. A lobby és a földszinti Axis Café & Lounge tere élénk, színekben gazdag és eklektikus, mely sok részletében reflektál a Nyugati pályaudvar 19. századi építészetére, amelyet August W. De Serres és a párizsi Eiffel iroda munkatársai jegyeznek. Az Axis, melynek meghatározó design eleme egy plafonra függesztett réz színű 3 dimenziós világító fém installáció, sötétebb és gazdagabb színvilágot kapott mint a lobby, hogy intim és izgalmas atmoszférájával becsalja a környék közönségét és élményben részesítse a térbe belépő vendégeket.

A renováció során a tervezők környezeti szempontokat is figyelembe vettek, megtartva, felújítva minden olyan elemet a korábbi enteriőrből, mely újrahasznosítható volt. 

"A projekt legnagyobb kihívása az volt, hogy élettel teli helyet teremtsünk, melyet nemcsak a szálloda vendégei használnak, hanem a helyi közösség is. Nemcsak szálláshelyet, hanem találkozóhelyet terveztünk, mely egyszerre közlekedési, gasztronómiai és kulturális csomópont, valamint konferencia helyszín", mondta a házbejárás során Magda Boule a Tremend építész-projektvezetője, akit elkísért ikertestvére, Anna is.

A ház belső építésze kiemelte, hogy a szálloda falain kiemelt helyeken a magyar kortárs képzőművészet meghatározó alakjai, Haász István, Horváth Lóczi Judit és Robitz Anikó munkáit láthatják a vendégek.

Mint a ház bejárása során még elhangzott, az első emeleti Cult étterem, a folyosók és a szobák színpalettája megnyugtató, természetes színvilágot jelenít meg - vörös terrakotta, bézs, zöldes árnyalatok idézik meg a Budapest környéki kertek hangulatát. A Cult étterem, mely texturált vakolattal, fával, sötétzöld kárpit felületekkel és drapp színű elemekkel tűnik ki, páratlan kilátást kínál a környék műemlék épületeire. 

A Crown Plaza előírásai befolyásolták a belső tereket
A szállodai szobák és közösségi terek kialakítása a világ több mint 400 pontján hotelt üzemeltető Crowne Plaza víziójában a munka és a szabadidő harmóniáját szolgálja. A budapesti ingatlanban három különböző zónával - munka, pihenés és alvás - rendelkező WorkLifeszobákat alakítottak ki, amely lehetővé teszi a vendégek számára, hogy optimalizálják a teret mind a munka, mind a pihenés szempontjából.

A szobák tervezői speciális anyagokat és olyan design megoldásokat alkalmaztak, amelyek javítják az akusztikát, a sötétséget és az alvás élményét. A szálloda közösségi tereinek gyűjtőneve Plaza Workspace, amelyekre jellemző, hogy a hatékony munkavégzés mellett a pihenést is támogatják, így a vendégek flexibilisen válthatnak munka és a kikapcsolódás között. Ezek a terek magukban foglalnak egy co-working zónát, étel- és italfogyasztási lehetőségekkel, a beszélgetésre alkalmas helyeket és a technológiai támogatással, amelyet más co-working létesítményekkel ellentétben a helyiek és a szálloda vendégei egyaránt ingyenesen használhatnak. 

Tulajdonképpen mi az a Gömböc? És miért vált híressé?

Mint a Grand Opening idején megtudtuk, a világ leghíresebb geometriai formái közé tartozik a Gömböc, amelyet két magyar, Domokos Gábor és Várkonyi Péter talált fel. A tudományos szenzáció az első olyan ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van és bárhogy tesszük le, mindig a stabil egyensúlyi pontjába tér vissza.

A Gömböc megtalálható a világ legkülönlegesebb pontjain, legutóbb az erős magyar matematikai gyökerekkel rendelkező Stanford Egyetemen avattak Gömböcöt, de van Gömböc az oxfordi egyetem matematika tudományi központjában, a Cambridge Egyetem Tudománytörténeti Múzeumában, a Princeton Egyetem matematika tanszékén, sőt, a brit királyi család rezidenciáján is. Karikó Katalinnak is van saját Gömböce, sőt a Gömböc formáját használják az MIT kutatói a lenyelhető mRNS-vakcinák kifejlesztéséhez.

A Gömböcökről egy világtérkép is készült, amelyre most a Crowne Plaza Budapest is felkerül, amely egy különleges 180 mm-es csúcskategóriás plexi kivitelt tudhat magáénak.

 

Forrás: zerocomagency.hu / Turizmus Online

Forrás: Fotók: Jancsó Gergely


Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában

Változás a Mellow Mood Csoport egyik vezetői pozíciójában 

Bayer Bence másfél év kihagyás után visszatért a Mellow Mood Hotels-hez.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában

Páratlan művészeti élmény ebben a pesti szállodában 

Mától látogatható Fischer Judit Mundane Romance c. egyéni kiállítása a Hilton legújabb budapesti szállodájában.
A Marriott-nál  indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként

A Marriott-nál indul a LevelUp! program - a hazai szállodaipar egyedülálló kezdeményezéseként 

A Marriott cégcsoport megelégelte azt a problémát, ami gyakran előtérbe kerül üzemelésük során: ez pedig a vendéglátóipari területen mindenki számára ismerős szakemberhiány.
Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek

Jelentős segítség érkezik állami szintről a bajba jutott visegrádi hotelnek 

A súlyos mértékű tűzkárt szenvedett, több mint 100 főt foglalkoztató, 4 csillagos szálloda Hotel Silvanus helyreállításához az MTÜ 60 millió forinttal járul hozzá.
Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak

Tarcalon találkoztak a magyar kastélyszállodások, hamarosan Olaszországba indulnak 

A kastélyszállodások Tarcalon, az Andrássy Kúriában tartották éves közgyűlésüket április 15-én, hétfőn.
Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand

Bemutatkozott a BOTANIQ Collection prémium turisztikai brand 

Igencsak látványos rendezvény keretében, április 11-én, a Pesti Vigadóban debütált az új brand. Ahol az is kiderült, mit rejtenek a "titkos kertek"?
Díjeső a TRIBE budapesti tagjának

Díjeső a TRIBE budapesti tagjának  

Három kategóriában is díjazták a WING által fejlesztett TRIBE Hotel Budapest Stadiumot a LIV Hospitality Design Awards-on.
Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe

Világszerte szárnyal a hotelipar topszegmens területe 

A nemzetközi tanácsadó cég elemzése szerint kiemelkedő évet zárt a globális hotelpiac.
Indul a Marriott saját képzési programja

Indul a Marriott saját képzési programja 

LevelUp! elnevezéssel innovatív képzés indul a vendéglátóipari szakemberhiány pótlására a Marriott cégcsoport kezdeményezésére.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?