hirdetés
hirdetés

Immár hivatalos: nyitás április 9-től kezdődően

Megjelent a Magyar Közlönyben a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első fokozatáról szóló kormányrendelet, a vendéglátóhelyeknek azonban továbbra is zárva kell tartaniuk.

hirdetés

A jogszabály rögzíti, hogy akkor nyílik lehetőség a jelenleg hatályban lévő védelmi intézkedések enyhítésére, ha 2,5 millió ember legalább az első oltást már megkapta.

pixabay.com
pixabay.com

Ennek megtörténte után a következő változtatások lépnek életbe: a kijárási tilalom kezdete este 10 órára módosul, a vége változatlanul reggel 5 óra; a szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek. 
 Továbbá a személyes megjelenést igénylő szolgáltatás céljára szolgáló helyiség vagy helyszín nem köteles zárva tartani, míg az üzleteknek este fél 10 és reggel 5 óra között be kell zárniuk; az üzletekben biztosítani kell, hogy átlagosan 10 négyzetméterenként csak egy vásárló tartózkodhasson bent.
A 10 négyzetméteres szabály alkalmazása során a 14. életévét be nem töltött kiskorút, a 65. életévét meghaladott, illetve a fogyatékossággal élő személy segítőjét nem kell figyelembe venni.

A jelenlegi szabályok április 8-ig élnek tovább a rendelet szerint. Nem időponthoz, hanem a kormány ígéretének megfelelően akkor lépnek életbe az enyhítések, amint beadták a két és fél milliomodik, koronavírus elleni vakcina első dózisát. Azután az alábbi szabályok lépnek életbe:

  • A kijárási tilalom időszaka az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra esik majd.
  • Kinyithatnak az üzletek: lehet a boltokban tartózkodni és vásárolni.
  • A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszüntetésre kerülnek, üzemelhetnek a fodrászok, kozmetikák és más szolgáltatók, de újfajta korlátozások szerint.
  • A vendéglátóegységek egyelőre nem nyithatnak ki, csak elvitel/kiszállítás miatt tartózkodhatnak a dolgozók ezekben az egységekben.

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Kiadónk társoldalai