hirdetés
hirdetés

SZÉP-kártya: új határozat ösztönzi a költéseket

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium javaslata alapján, a kormány arról döntött, hogy a 2022. október 15-ig Szép-kártyán jóváírt összegek 2023. május 31-ig használhatók csak fel kedvező adózás mellett.


hirdetés

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter közleményében hangsúlyozta, a SZÉP-kártya jelentős adókedvezményt biztosít a lakosság számára, hiszen ezáltal a kártyatulajdonosok 15 százalékkal több pénzt használhatnak fel vásárlásaik során.

A kormány a turizmus és vendéglátási szektor támogatása és az általuk fenntartott jelentős számú munkahely megőrzése érdekében arról döntött, hogy ezen adókedvezmény érvényesítését időponthoz köti. A SZÉP-kártyák alszámláin 2022. október 15-ig jóváírt összegeket 2023. május 31-ig lehet kedvező adózás mellett felhasználni, ezt követően a kártya tulajdonosnak a teljes adótartalmat meg kell fizetnie. A kormány döntése értelmében a jövőben a 15 százalékos kedvezmény egy évig használható fel - olvasható a közleményben.

Ismertette, jelenleg mintegy 100 milliárd forintnyi alvópénz található a SZÉP-kártyák szálláshely, vendéglátás és szabadidő alszámláin annak ellenére, hogy a koronavírus-járvány idején a felhasználás ösztönzése érdekében a kormány eltörölte a felhasználási korlátokat, így például lehetővé tette az alszámlák közötti átjárhatóságot. Az érintett ágazatok alig tették túl magukat az akkori válság hatásain, most a háború, a ránk erőltetett és elhibázott brüsszeli szankciók, valamint az ezek hatására előálló energiaválság miatt újabb rendkívüli kihívások előtt állnak - hangsúlyozzák a közleményben, amelyben a gazdaságfejlesztési miniszter minden állampolgárt arra kér és biztat, hogy időben használja fel a rendelkezésre álló SZÉP-kártya egyenlegét.

A Turimus Online hasábjain a közelmúltban írtunk arról, hogy Baldauf Csaba a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke egy szeptember végi szakmai találkozón arról beszélt, hogy a turisztikai vállalkozások növekvő terhei miatt a VIMOSZ-szal közösen egyeztetést szorgalmazott a Szállodaszövetség a magyar kormánnyal, és kétszer sikerült Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszterrel tárgyalniuk, akivel arra keresték a megoldást, miként élhetnék túl a társaságok, ha fennmarad a jelen gazdasági környezet. Baldauf akkor azt is hangsúlyozta, hogy „mentsvár lehet a SZÉP-kártya, amely esetében egy közel 100 milliárd forintnyi turisztikai költésről beszélhetünk, ha ez jövő március végéig lecsapódna a vidéki hotelekben, komoly mentőöv lehetne számukra."

 

(forrás: MTI)
hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

A legnagyobb versenytársak ma a turizmusban azok az ágazatok, amelyek elhalásszák az értékes munkaerőt. Ebben a versenyben a képzés a legnagyobb fegyver. Ez őszi lapszámunk egyik fókusztémája.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk