hirdetés
hirdetés

A világ legnagyobb fedett víziparkja épülhet fel a Balatonnál

A 110 hektáros, speciális fóliaszerkezettel fedett vizes szórakoztató centrumot a vörösberényi Balaton-part mellé akarják megépíteni.

hirdetés

Balatonfűzfő Tobruk nevű részének szélétől az almádi Fórum üzletközpontig húzódó, Felső-Lozsánta, Szilfai és Albeli névre hallgató lankás területet mintegy 1,7 kilométer hosszúságban, 500-900 méter közötti szélességben egy változó magasságú, gigantikus nagyságúra mutálódott “pattogtatós” műanyagszatyorra emlékeztető szerkezet fed a bicikliút és a vasút között - írja a Balatontipp. Mindehhez még azt is gondoljuk hozzá, hogy a néhol akár száz métert is elérő kupolás szerkezet alatt a világ jelenlegi legnagyobb közös fedél alatt lévő vízi szórakoztató központja működik az év 12 hónapjában.

Egy hasonló szerkezet már másfél évtizede működik az angliai Cornwallban. Éden projekt néven egy elhagyott kőfejtőt fedtek le és alakítottak át hatalmas zárt növénykertté, ahol a világ különböző részeinek növénytársulásaiból hoztak létre egy arborétumot.

A cornwalli Édenkert (Forrás: Balatontipp / Google Earth)
A cornwalli Édenkert (Forrás: Balatontipp / Google Earth)

Az Édenkertben találkozott a megoldással Gulyás Péter, az Aqua Regnum Hungary névre keresztelt élményközpont kitalálója és projektgazdája. Igaz, amit ő kigondolt, negyvenszerese az angliai Édenkertnek, de az azt felépítő szakemberek szerint a méret nem lehet akadály.

Gulyás a mediterrán hangulatú “vízi királyságba” olyan szórakozási lehetőségeket tervez, amik az év tizenkét hónapjában komoly vonzerőt jelentenének Európa távolabb élő lakóinak is.

A tervek között szerepel például egy olyan gyógyhatású meleg vizes medencecsoport, amiben a Kárpát-medence valamennyi ismert gyógyvizét ki lehetne próbálni. Hidromasszázs medencéket, tanuló és gyakorló úszást oktató helyeket, viíisí- ás korcsolyapályákat, ellenáramlású szörfpályát, a Balatonnal közvetlen kapcsolatban lévő barlangfürdőt, sziklatrambulint, vízesést, különleges eszközökkel szerelt vízi tornamedencéket, kajak-kenu és evezős tréningpályát, homokos fövenyű strandot, pálmaligeteket, szaunákat, jeges fürdőt és természetesen vízi vidámparkot, kalandparkot, vízi cirkuszt és színházat, édesvízi megaakváriumot alakítanának ki.

Itt helyezkedne el a gigantikus vízipark (Forrás: Balatontipp / Google Earth)
Itt helyezkedne el a gigantikus vízipark (Forrás: Balatontipp / Google Earth)


A létesítményt becslések szerint 1200 ember működtetné és sok ezer szállásadónak, több nagy szálláshelynek biztosítana forgalmat, bevételi lehetőséget.

A projektgazda a beruházás költségeit 2,3-2,5 milliárd euróra saccolja, ami forintban meghaladja a 700 milliárdot. Ugyancsak 2,5 milliárd eurós fejlesztéssel a Fűzfői-öböl medrének egy részén egy plusz 30 méteres kimélyítésével víz alatti luxusszállót építenének. A vendégeket és a hotel működtetéséhez szükséges anyagokat a barlangfürdő járatán át közlekedő mini tengeralattjárókkal szállítanák. Ezek egyúttal sétahajózásra is szolgálnának a szárazföldi érdeklődőknek.

A még részletesebb információkért és további képekért látogasson el a Balatontipp oldalára!

(forrás: Balatontipp.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk