hirdetés
hirdetés

Az isztambuli támadás után soron kívüli ellenőrzés lesz Ferihegyen

A Törökországba utazó magyaroknak a saját biztonságuk érdekében hasonló szabályokat kell követniük, mint amilyenek betartását a Terrorelhárítási Központ a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokságra látogatóknak javasolta, ezenkívül célszerű regisztrálniuk a konzuli szolgálatnál is, hogy kellő időben megfelelő információt és segítséget kaphassanak - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában. A budapesti repülőtéren soron kívüli biztonsági ellenőrzés lesz.

hirdetés

Bakondi György ezt azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy az isztambuli nemzetközi repülőtéren kedd este öngyilkos támadásokat hajtottak végre, amelyek a legfrissebb jelentések szerint 42 halálos áldozatot és 239 sebesültet követeltek. Az esetről a Turizmus Online-on is beszámoltunk, melyet ide kattintva olvashat el.

Bakondi György hangsúlyozta: nagyon fontos a hasonló cselekmények megelőzése, valamint az is, hogy ne keletkezzenek újabb olyan csatornák, amelyeken keresztül ismeretlen identitású és célú emberek mindenfajta ellenőrzés nélkül be tudnak jutni az Európai Unióba (EU).

Soron kívüli biztonsági ellenőrzés lesz a budapesti repülőtéren

Bakondi György a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön arról a soron kívüli biztonsági protokollellenőrzésről is beszélt, amelyet a magyar kormány döntése értelmében tartanak a budapesti Liszt Ferenc-repülőtéren. Elmondása szerint ezt olyan magyar szakértők bevonásával hajtják majd végre, akik az EU-ban dolgoznak. A vizsgálat célja kettős: a kabinet meg akar győződni a reptér biztonságosságáról, másfelől az utasokat szintén meg szeretné nyugtatni.

A belbiztonsági főtanácsadó felidézte, hogy utoljára 2013 szeptemberében tartott itt biztonsági ellenőrzést az EU, és akkor kiemelkedő minősítést kapott a repülőtér. Most azonban Magyarország saját maga végzi a vizsgálatot.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára is arról tájékoztatott csütörtökön, hogy valamennyi érintett szervezet bevonásával soron kívül biztonsági ellenőrzést hajtanak végre a Liszt Ferenc-repülőtéren. Kontrát Károly Török Zoltán dandártábornokkal, a Repülőtéri Rendőri Igazgatóság vezetőjével a Légiközlekedés-védelmi Bizottság ülését követően tartott sajtótájékoztatót.

Az államtitkár azt mondta, a bizottság soros ülésének napirendjét kiegészítették az isztambuli Kemal Atatürk-repülőtéren végrehajtott terrortámadás utáni helyzet elemzésével, és a bizottság megfogalmazta észrevételeit, javaslatait, hogy az utasok és repülők biztonsága "továbbra is teljes mértékben biztosított legyen".

Török Zoltán dandártábornok a sajtótájékoztatón azt mondta, 2013-ban ellenőrizte az Európai Bizottság a Liszt Ferenc-repülőtér biztonságát és megállapították, hogy az uniós normáknak mindenben megfelel. A repülőtér biztonságos volt 2013-ban és azóta is biztonságos - szögezte le. Hozzátette: mindent megtesznek azért, hogy ezt a biztonságot fenntartsák. Ennek érdekében heti rendszerességgel végeznek ellenőrzéseket, auditokat, ahol a biztonsági rendszereket ellenőrzik, tesztelik, hogy megfelelnek-e az uniós normáknak és az objektív biztonsági követelményeknek.

Az ellenőrzés valamennyi rendszerre kiterjed: a beléptetésre, a szűrésre, az utasbiztonsági rendszerekre. Török Zoltán hangsúlyozta: az elmúlt időszak merényletei miatt szigorították a biztonsági szűrési rendszert, az utasokat a megérkezéstől a távozásig fokozottan figyelik, és profilalkotással szűrik ki azokat, akik valamilyen veszélyforrást jelentenek. Fokozottan figyelnek az elhagyott csomagokra is.

Közölte, szigorították a biztonsági átvizsgálásokat is, ezek "sokkal komolyabb odafigyeléssel történnek", hogy valamennyi kockázati tényezőt felfedjék. Kiemelte: a repülőtérre kiérkezve nem minden biztonsági rendszert látnak az utasok, azok "jelentős része operatív módon történik".

Bécsben leszállítottak két családot egy törökországi járatról

Rendőri akció okozott riadalmat a bécsi Schwechat repülőtéren szerda este, amikor leszállítottak két családot egy törökországi járatról, az osztrák belügyminisztérium azonban tagadja, hogy terrorveszélyről lett volna szó.

A rendőrség közlése szerint tervezett akcióról volt szó, mivel előzetes értesülések szerint a két család információt tud szolgáltatni az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezetről. A rajtaütést az országos, valamint a stájerországi alkotmányvédelmi hivatal, és a terrorizmus elleni küzdelemért felelős szerv irányította.

A Bécs közelében fekvő schwechati repülőtéren az isztambuli merényletet követően fokozták a biztonsági intézkedéseket. Wolfgang Sobotka belügyminiszter közlése szerint megnövelték a járőröző rendőrök számát, és a biztonsági erők felkészültek arra, hogy minden gyanús helyzetet felderítsenek.


Azonosították mind a három elkövetőt

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egy orosz állampolgárságú dagesztáni tagja volt az egyik elkövetője az isztambuli Atatürk repülőtéren végrehajtott hármas öngyilkos merényletnek - írta a Dogan török napilap csütörtökön az internetes oldalán.

Az értesülést hivatalosan még nem erősítették meg. Korábban több napilap is arról számolt be, hogy az orosz állampolgár csecsen származású volt. A Dogan szerint a két társelkövető egy üzbég és egy kirgiz személy volt.

Mindhárman az IÁ "fővárosából", a szíriai Rakkából érkeztek május végén orosz útlevelekkel Törökországba. Isztambulban az európai oldalon fekvő Fatih kerületben béreltek lakást, a szerződést egy évre írták alá. Az ingatlan két ajtaja közül az egyik vasból készült, a helyiségből többször gázszag szivárgott, a terroristák az ablakot sosem nyitották ki, és függönnyel gátolták az utca felőli belátást - mondta az egyik egykori szomszéd.

Az orosz útlevél figyelemre méltó részlet annak fényében, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán Recep Tayyip Erdogan török államfővel folytatott telefonos megbeszélése során a terrorellenes harcban folytatott nemzetközi együttműködés fokozásának szükségességét hangsúlyozta.

A terrorcselekménnyel kapcsolatban a rendőrség Isztambul 16 pontján tartott házkutatásokat. 13 embert őrizetbe vettek, köztük három közép-ázsiai országokból származó személyt.

Az Anadolu állami hírügynökség csütörtökön azt közölte, hogy a török biztonsági erők múlt szombaton, napokkal az isztambuli reptéri merénylet előtt lelőtték az IÁ két szíriai tagját, amikor azok a határon megpróbáltak illegálisan belépni Törökországba. A titkosszolgálat beszámolója alapján az egyik terrorista öngyilkos merényletre készült vagy Ankara vagy Adana városában.

A június 28-i isztambuli merényletsorozatban a legfrissebb közlés szerint 43-an haltak meg. A sebesültek száma 238, közülük 94 ember továbbra is kórházi ellátásra szorul - tudatta csütörtökön Isztambul tartomány kormányzósága.

A török médiában megelégedéssel fogadták, hogy a világ több városában a látványosságok a török nemzeti zászlót idéző megvilágítást kaptak az áldozatok emlékére. A többi között New Yorkban az Empire State Building, Párizsban az Eiffel-torony, Berlinben a Brandenburgi kapu, Mostarban az Öreg híd öltözött piros-fehérbe a Törökországgal való szolidaritás jegyében.

(forrás: Turizmus Online / MTI)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk