Családban marad

Kétszáz kiállító és több mint 12 ezer látogató a rendezvény három napja alatt. Az osztrák kiállítók többsége a vendéglátás, valamint a szállodai beszállítói területről, elsősorban a konyhatechnológia, a gasztronómiai szolgáltatások, a kávézás, a design, valamint a cateringrészről érkezett. A salzburgi nagyrendezvény kistestvérén, a bécsi Hotel und Gast kiállításon jártunk

A rendezvény első napján, vasárnap inkább a családosok, vagyis a vendégek oldaláról érkeztek a látogatók, a hétfői nap volt a legerősebb látogatottság szempontjából, a kedd jóval szellősebb, lazább. Ebben nyilván szerepet játszott az is, hogy a legtöbb szakmai látogatót vonzó programot – Chef Days címmel, amikor tíz nemzetközi sztárszakács adta egymásnak a mikrofont – a hét első napján tartották.

IRODAHÁZHEGYEK – NŐ A KÖZÉTKEZTETÉS SZEREPE

A látogatók nagy része helyből metrózott vagy autózott ki a Messe Wienre, mindössze a regisztráltak 7,7 százaléka érkezett máshonnét – elsősorban a szomszédos országokból – csehek, szlovákok –, és szerencsére sok Magyarországról érkezett szállodással, vendéglátóssal is találkoztunk a kiállítói forgatagban. A háromnapos rendezvény több fontos fókusztémája közül az egyik a közétkeztetés, amelynek szerepét sokan alábecsülik, pedig jelentősége – fő- leg a nagyobb városokban – egyre inkább meghatározó.

A MAGYAR KIÁLLÍTÓ ELÉGEDETT, AZ OLASZ TÖBBET VÁRT

Nemcsak a látogatók között szúrtunk ki hazai gasztronómiai szereplőket, hanem a standokon kiállítóként is találtunk honfitársakat. Például a Szigetközből érkezett Kaqun vizeseket, akik nem mesterséges eljárással dúsítják vizüket, és a természetnek köszönhetően igazi oxigénbombát jelentő, prémiumkategóriás termékükkel nagy sikert arattak. Más külföldről érkezett kiállítók azonban kicsit csalódottak voltak. Az az olasz nagykonyhai gépeket forgal- mazó például – Modular néven –, amely most először látogatott Bécsbe, és helyi eladót keresett termékére, azonban senki sem jelentkezett ilyen ajánlattal.

KÁVÉHÁZI HANGULAT ÉS HAMISÍTATLAN OSZTRÁK VENDÉGVÁRÁS

Keretprogramok színesítették a szakkiállítást, az egyik Hotelek és vendégvárás címmel folyamatos párbeszédet jelentett prof szállodás szakértők és ingatlancégek részvételével a HTL Lounge (Hotel, Tourism, Leisure) területén. A másik izgalmas programot pedig egy 500 nm2-nyi területen tartották, amelyet nem a tradicionális bécsi kávéházaknak megfelelően rendeztek be, hanem a designos újhullám vonalát követve jóval modernebben, és persze jobbnál jobb kávéféleségeket kóstolhatott itt meg bárki. Ugyanitt rendezték a baristabajnokságot is.

ITT (IS) KELL LENNI

A bécsi Hotel und Gastra a szakmai láto- gatók többsége nem vásárolni érkezett, hanem megismerni az új trendeket, rátalálni olyan termékekre, amelyek újdonságot jelentenek a piacon. Emellett azok a standbérlők jártak jól, akik nem úgy várták az üzletfeleket, mint a sült galambot, hanem előre időpontot egyeztetve fogadták lehetséges vagy meglévő partnereiket. Azonban nem egy olyan standot láttunk, ahol a  „hogyan nem szabad egy kiállításon részt venni?” alapelvét alkalmazták: a stand legvégén a tulaj a telefonját nyomkodta vagy e-maileket bámult. Egy keletstájer snapszoshoz sem tértek be túl sokan, mégsem volt elégedetlen: ez itt Kelet-Ausztria legfontosabb szakmai rendezvénye, amelyre nem azért jön az ember, hogy eladja a termékét, hanem hogy jelen legyen a hazai piacon. Ráadásul itt találkozhat olyan ügyfelekkel, akik nem jönnek el a salzburgi nagyrendezvényre, mert számukra az túl messze van.

MOZART KÉT IMÁDOTT VÁROSA A MEGHATÁROZÓ

A bécsi kiállítás egyetlen pavilonja tágasan, elegánsan, szellősen volt berendezve, nem úgy a salzburgi nagytestvérnél, ahol az őszi rendezvényen a három óriási pavilon is túl szűknek bizonyul. Amott egymás sarkát tapossák a látogatók, új kiállítónak pedig csak kihalásos sorrendben engednek bebocsátást: aki jelentkezik, annak jó esetben tíz év múlva jut egy zsebkendőnyi hely, mert Horeca-témában továbbra is Mozart szülővárosáé, Salzburgé a főszerep, Bécs jelentősége azonban – úgy látjuk – egyre nő.


Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen

Hunguest hotelek Hévízen: wellness és kikapcsolódás egy helyen 

A Hunguest Hotels szállodaláncnál a lánc számos szállodája teljes körűen megújult, köztük hévízi egységeik is.
Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken

Belföldi és nemzetközi vendégérkezések hazai szálláshelyeken 

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint eddig 2,4 millió belföldi és 2,6 millió nemzetközi turistát regisztráltak a hazai szálláshelyek.
Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén

Két új magyar szálláshely a világ fenntartható turizmusának térképén  

Két észak-magyarországi szálláshely nyerte el ma a nemzetközi Good Travel Seal minősítést, amelyet a világ egyik vezető fenntarthatósági turisztikai értékelőrendszereként tartanak számon.
MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly

MSZÉSZ márciusi trendriport – kevesebb belföldi vendég, mint tavaly 

Márciusi trendriport a KSH adatai alapján.
Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál

Brandváltás ennél a patinás fővárosi szállodánál 

A Mövenpick bejelentette a Mövenpick Hotel Budapest Centre megnyitását.
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.