Élményekkel teli programokat ígér a szihalmi Magyar-Tár-Ház

Új turisztikai látványossággal gazdagodott Szihalom. A Heves megyei településen átadták rendeltetésének a Magyar-Tár-Házat. Az egykori barokk magtárépület felújításával három szinten reprezentatív néprajzi, mesterségbeli kiállítást nyitottak és rendezvényeket is tartanak.

Ez a fejlesztés jelentősen erősíti a település turizmusát – mondta érdeklődésünkre dr. Joó Csaba alpolgármester, aki immár több mint két évtizede folyamatosan gyűjti a kárpát-medencei magyarság néprajzi emlékeit: bútorokat, cserépedényeket, lakástextileket és a népviseleteket. A Szihalomra vonatkozó anyagokból 2000-ben helytörténeti kiállítást rendezett a helyi tájházban, amely azóta is látogatható. A többi összegyűjtött anyagát viszont a most megnyitott helyiségben helyezték el.

Két év alatt háromszáz milliós fejlesztés

Az új turisztikai attrakció fejlesztésre a Tarna-mente Tisza-tó ÖKO 2000 Alapítvány nyújtott be pályázatot, melyhez támogatást nyertek el. Ennek keretében vásárolták meg a műemlék jellegű, valamikori káptalani magtár épületét, amelyet felújítottak, majd néprajzi anyaggal rendeztek be. A több mint 300 millió forintos fejlesztést két év alatt valósították meg.

Az épület földszintjén látogatóteret alakítottak ki, ahol büfé is működik és március 1-jén konyhát, valamint éttermet is nyitnak. Ott gasztronómiai bemutatókat, illetve – igény szerint – konferenciákat, családi összejöveteleket, esküvőket, baráti összejöveteleket, felolvasó irodalmi esteket, koncerteket is tartanak majd. A ház hatalmas udvarán pedig már elkészült a szabadtéri színpad, emellett lovasversenyeket is terveznek a tágas téren. A gazdag programokból választva akár egy teljes napot is eltölthetnek a faluba érkező turisták.

A tárház első emeletén a nagyobb tájegységek népviseleteit, továbbá a kismesterségek műhelyeit, egy valamikori szatócsboltot, illetve egy matyó szobát is láthatnak az érdeklődők. A harmadik szinten pedig interaktív élményeket szerezhetnek a vendégek. Többek között megismerhetik és ki is próbálhatják, milyen szerszámokat használtak egykor az asztalosműhelyben, milyen eszközökkel szüreteltek és érlelték a borokat korábban, de megtudhatják, hogyan darálták régen a kukoricát az állatoknak. Itt a harmadik szinten egyébként az erdélyi, Hargita megyei Oklánd község népviseletét és korondi díszes tányérokat, cserépedényeket is láthatnak az érdeklődők.

Nyolc új munkahelyet teremtettek

Az alapítvány munkájával létrehozott és a különböző felajánlásokból, magángyűjteményekből összeállított kiállítás népi mesterségeket, viseleteket, bútorokat, használati tárgyakat mutat be és a modern digitális technika eszközeit is felhasználja. A látogatók nemcsak ezt a kiállítást tekinthetik meg, hanem a kezükbe is foghatják a tárgyakat, hagyományos ételeket kóstolhatnak és különböző feladatokat is megoldhatnak. A tárházban négy részre – az Alföldre, a Dunántúlra, a Felvidékre és Erdélyre – osztva mutatják be a Kárpát-medence magyarságának kulturális és néprajzi értékeit.

Maszlag Imre, a Tarna-mente Tisza-tó ÖKO 2000 Alapítvány munkatársa, tárlatvezető lapunknak elmondta, hogy a létesítménnyel nyolc új munkahelyet teremtettek. A kisgyermekes családokra gondolva baba-mama szobát is kialakítottak, valamint az akadálymentesítéssel a mozgáskorlátozottak is látogathatják a tár-házat. A pályázati feltételek alapján arra törekszenek, hogy már az idén 15 ezer látogatót fogadjanak. Ezért minden hónapban szeretnének nagyobb rendezvényeket tartani és élettel megtölteni a házat. Ez az interaktív élményközpont ugyanis nemcsak Szihalom, hanem a környező térség legkiemelkedőbb turisztikai látványossága is.

Rendhagyó órák, táborok, szakkörök

Azt is fontos feladatuknak tartják, hogy a tárház mellett Szihalom más nevezetességeit is jobban megismerhessék a turisták. Így az Árpád-kori falu római katolikus templomát, a műemlék kálváriát, a földvárat, valamint a kemencés udvart. Sőt, a környéken felfedezhető turisztikai látványosságok fenntartóival is folyamatos együttműködésre törekszenek. Várják az iskolai osztályokat, akiknek rendhagyó órákat, illetve táborokat rendeznek. A tárház udvarán pedig a népi mesterségeket bemutató eseményeket, továbbá kézműves vásárokat is tartanak. Néptánc-, illetve népdalkört is szerveznek, szakköröket indítanak például a népi ételek receptjeinek megőrzésére vagy a kézimunkázás, a szövés, a horgolás elemeinek megismertetésére.


Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?