hirdetés
hirdetés

Gyors és halk elektromos repülővel kísérletezik a NASA

A cél a minél gyorsabb, hatékonyabb és hallgatagabb légi járművek kifejlesztése.

hirdetés

A NASA-nál a puszta repüléssel foglalkozó részleg a kisebb hírveréssel járó szekciók közé tartozik.

Bár az ügynökség főleg arról híres, hogy bizonyos tárgyakat lendületesen az űrbe hajít, illetve, hogy a különböző robotjait az általa kiszemelt bolygóra rápottyantja, a szervezet az égbolt hozzánk közelebbi részén is kísérleteket folytat. A korábbi NASA X repülők például sikeresen áttörték a hangsebességet, más masinák a világűr széléig is eljutottak, sőt a hivatal az előre néző szárnyakhoz hasonló szokatlan koncepciókat is kipróbált már - olvasható társlapunk, a GyártásTrend oldalán.

A témában a NASA soron következő fejlesztése egy 14 elektromos motorral felszerelt, átalakított könnyű repülőgép, és a szervezet pénteken el is árulta a jármű leendő nevét.

A gépet hivatalosan X-57-re keresztelték, ám barátok között akár Maxwellként is hivatkozni lehet a közlekedési eszközre.

Így néz majd ki a Maxwell (Forrás: NASA Langley/Advanced Concepts Lab, AMA, Inc.)

A 14 motorból 12 a felszálláshoz extra tolóerővel rendelkezik majd, a szárnyak végére erősített két nagyobb hajtómű pedig a repülési magasság elérése után fogja előre röpíteni az alkalmatosságot.

A NASA célja, hogy elektromos technikával is képes legyen elérni a 280 kilométer per órás végsebességet.

Ez azért rendesen a hangsebesség alatt marad.

Jóllehet, a hatékonyság, mint fogalom nem olyan figyelemfelkeltő, mint a hangrobbanás, ám jóval hasznosabb nála. Márpedig a Maxwell-lel a NASA célja éppen az átfogó jellegű hatékonyság elérése, hogy így „akár 40 százalékkal csökkentsék a kis repülőgépek általános működési költségeit”.

Ugyan a hivatal folyamatosan hibrid meghajtásúként hivatkozik a repülőre, állítólag kizárólag elemekkel fog működni, márpedig ez teljes elektromosságra utal. Mindenesetre feszülten várjuk a fejleményeket.

Zamaróczy Ádám
a szerző cikkei

(forrás: GyártásTrend)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk