Indul a hajózási főszezon a Balatonon

Július 6-án kezdődik a 173. hajózási szezon főidénye, melyet a BAHART idén nyáron az előző évhez képest további egy héttel hosszabbított meg - így egészen szeptember 1-ig várja az utasokat a települések közötti legsűrűbb menetrendi hajózással, valamint a teljes séta- és programhajó kínálatával.

Esős május után emelkedés

Az év minden napján igénybe vehető kompközlekedés tekintetében a leghosszabb napi üzemelési időt jelentő főidényi időszak már június 21-én megkezdődött. A kompok esetében az első negyedévet nagyon erős forgalom jellemezte 2018 első három hónapjához viszonyítva. A második negyedév a tavalyi hasonló időszakhoz képest egy pici elmaradást hozott, amely elsősorban a májusi csapadékos, szeles, hideg időjárással magyarázható. Összességében az első félév a tavalyi kiemelkedő adatokhoz képest is többletet (103,5%) mutat. Június 30-ig összesen 410 ezer utast, 141 ezer gépjárművet és 28 ezer kerékpárt szállítottak a kompok a Balaton északi és déli partja között.

Az előző évhez képest lényegesen később, csak 2019. április 20-án indult el a 173. személyhajózási szezon a Balatonon. Tavasszal, illetve az előidényben június 30-ig bezárólag összesen 157 ezer utast szállítottak a személyhajók, mely az előző év azonos időszakához viszonyítva 86%-os utasforgalmat mutat. Az elmaradás a későbbi szezonkezdés mellett elsősorban a májusi időjárással magyarázható, de júniustól a forgalom folyamatosan emelkedő tendenciát mutat már. A településeket összekötő menetrendi járatokon az első félévben 115 ezer fő utazott, míg a séta-, programhajókon, illetve hajóbérlés keretében szállított utasok száma meghaladta már a 42 ezer főt. Az idei személyhajózási szezonban a pünkösdi hétvége mellett a Balaton-átúszás volt az év eddigi legforgalmasabb napja: június 29-én Balatonboglár és Révfülöp között, egyetlen nap alatt 13.700 utast szállítottak a Társaság hajói.

 

 

Sűrítések több útvonalon

A 2019. július 6-án kezdődő, 58 napos személyhajózási főszezonban 15 útvonalon, 21 kikötőből több mint 4.000 alkalommal indulnak a BAHART települési menetrendi járatai. A főidényben a legkedveltebb útvonalakon, így Siófok-Balatonfüred-Tihany, illetve Fonyód-Badacsony között naponta összesen 14-14 járat közlekedik majd. Ráadásul a Siófok-Balatonfüred-Tihany útvonalon napi 12 alkalommal gyorshajó, Fonyód-Badacsony között pedig napi 16 alkalommal vízitaxi is igénybe vehető.

A BAHART – az utazók igényeihez igazítva – több kikötőben tovább optimalizálta a hajóindulási időpontokat a főidényben. Idén már délelőtt és délután is el lehet jutni Badacsonyból Keszthelyre, illetve Balatonmáriafürdőről közvetlenül és átszállással is elérhető Badacsony. Balatonmáriafürdő és Balatongyörök között a BAHART növelte a napi járatok számát, míg Balatonszemes és Balatonakali között 2 új átkelő járatokat indít pénteki napokon.

 

Kikapcsolódás minden korosztálynak

A főidényben a BAHART gazdag séta-, és programhajó kínálattal is várja az utasokat. A kisgyermekes családoknak szóló 1 órás Mastercard Varázshajó 10 kikötőből, összesen 104 alkalommal indul, idén két új helyszínt: Siófokot és Badacsonyt is bekapcsolva a szolgáltatásba. Emellett 10 alkalommal futnak ki idén nyáron a nagysikerű Minimax Gyerekhajók Siófokról, Balatonfüredről és Badacsonyból. A tiniktől a nyugdíjasokig, minden korosztályt várnak a 12 BAHART kikötőből, összesen 245 alkalommal induló Bulihajók.

A kínálatból az idei évben sem hiányozhatnak a sétahajó járatok, melyek 17 kikötőből összesen több, mint 2800 előre meghirdetett időpontban futnak ki. Újdonságként szerepel a palettán Balatonfüredről a „Csillaglesen Kelénnel” elnevezésű sétahajózási lehetőség, melyet a keszthelyi „Csillaglesen Helkával” program mintájára hirdetett meg a BAHART.

 

 

8 perc komppal a túlpart

Szántódrév és Tihanyrév között a kompok folyamatos átkelést biztosítanak a Balaton északi és déli partja között. A főidényben, mely a kompközlekedés vonatkozásában június 21. és szeptember 1. között van érvényben, az első komp Szántódrévből 6:40-kor, az utolsó 23.20-kor indul, míg Tihanyrévből reggel 7.00 órakor indul az első és 23.40-kor az utolsó kompjárat. A forgalmas nyári napokon a kompindulásokat a menetrend felfüggesztésével a Társaság sűríti.

 


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?