hirdetés
hirdetés

Itt az idei első utazási irodai csőd

Csődbe ment a Törökországba utaztató Sunport Travel kft. A vállalkozás tulajdonosa már nem tartózkodik az országban.

hirdetés

Az egyik közösségi oldal utazási irodáknak szóló csoportjában péntek kora délután jelent meg egy közlemény, mely szerint a Sunport Travel Kft. - amely Suntimes márkanév alatt üzemelt - utasai nem tudnak részt venni a vasárnap Törökországba induló járaton, mivel az utazási iroda a mai nappal megszüntette tevékenységét. Ez egyébként az első olyan idei járat, amelyen a Sunport rendelkezett bérelt helyekkel.

Meg nem erősített információink szerint körülbelül egy tucatnyi utasa lett volna a Sunport Travelnek a vasárnapi járaton, a Népszava értesülései szerint pedig összesen mintegy 400 utast érint a csőd.

A poszt szerint a Sunport Travel Kft. az alábbi közleményt juttatta el pénteken viszonteladó partnereinek:

„Kedves Partnerünk!

A Sunport Travel kft. alkalmazottjaként szeretnénk Titeket tájékoztatni, hogy a vállalkozás tulajdonosa nem tartózkodik az országban, a mai nappal megszüntette tevékenységét, így utasaitok nem tudnak részt venni a vasárnap induló utazáson.

Amennyiben utasaitok szeretnének elutazni, úgy a Green Travelnél Bujdosó Helga pénzügyi vezetőhöz tudtok fordulni új foglalásért.

Továbbá szeretnénk tájékoztatni Titeket, hogy az UNIQA Biztosító felé és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal felé bejelentési kötelezettségnek eleget teszünk!

Üdvözlettel:
Sunport Travel csapata”

Péntek délután az üggyel kapcsolatban megkerestük az MKEH-t, de tekintettel arra, hogy munkaidejük már lejárt, leghamarabb kedden kaphatunk tájékoztatást. A szokásos eljárás ilyenkor egy helyszíni ellenőrzés és kárfelmérés, illetve annak megvizsgálása, hogy a tour operátornak tartózkodnak-e jelenleg külföldön utasai. A jogszabály szerint a csődbe jutott vállalkozás utasait a biztosító fogja kártalanítani a kárigények összesítése után, amennyiben a kaució összege fedezi a kárigényt. A Sunport Travel 27.990 ezer forintos kauciót igazolt az MKEH nyilvántartása szerint.Amint azt mi is korábban megírtuk, a Sunport Travelnek három antalyai charterjáraton voltak bérelt helyei, a június 8-tól induló vasárnapi, a június 11-től induló szerdai, és a június 13-tól induló pénteki gépeken.

A Green Travelnek - amelynek chartergépein bérelt helyeket a Suntimes - törvényileg nincsen felelőssége az utasok irányába, hiszen az utasok a szerződést a Sunport Travel Kft.-vel kötötték. Merdol Göktas, a Green Travel ügyvezetője ugyanakkor kérdésünkre elmondta, hogy igyekeznek minél körültekintőbben eljárni a Sunport Travel pórul járt utasai ügyében, és az idő rövidsége ellenére maradéktalanul kielégíteni az új foglalásokban az utasok igényeit.

A Suntimes weboldala cikkünk megjelenésekor még működött. Az Uniqa biztosítónál egyik telefonszámukon sem sikerült senkit elérnünk péntek délután. 

A Green Travel időközben a következő levelet küldte ki viszonteladóinak: "Kedves Partnereink! Mivel a Sunport Travel Kft. utazásszervezői tevékenységét megszüntette, így irodánkat kérték fel arra, hogy segítséget nyújtsunk a bajba jutott utasoknak abban, hogy el tudjanak utazni, amennyiben a Green Travel Kft. ajánlatai közül választanak, befoglalják és kiegyenlítik a teljes részvételi díjat. A Green Travel Kft. nem vállal kötelezettséget a Sunport Travel Kft. helyett az utasok felé. Minden esetben a Green Travel Kft.-nél új foglalásként kezeljük utasaitokat. A Sunport Travel Kft.-nél befoglalt és befizetett utak további ügyintézése az ilyenkor alkalmazandóak szerint történik. A Sunport Travel Kft. biztosítója felé tudtok kárigényetekkel kapcsolatban fordulni."

Június 10-én, kedden Békési Tamás, az MKEH főosztályvezető-helyettese kérdésünkre elmondta, hogy a csődről hivatalos bejelentés egyelőre nem érkezett a hivatalhoz, a Sunport Travel Kft. csupán egy utaslistát küldött számukra a károsultakról – ami összesen 338 főt jelent –, és utastól sem érkezett eddig panasz. Az MKEH kérte az Uniqa biztosítót, hogy az utasoktól érkezett esetleges kárigényt továbbítsák nekik, hogy meg tudják kezdeni az intézkedést. Amíg azonban nem kapnak semmiféle hivatalos bejelentést, addig az engedély visszavonására és így a vagyoni biztosíték felszabadítására sincsen lehetőség. Így az MKEH jelenleg információkat gyűjt. Az MKEH figyelembe vette a suntimes.hu weboldalon megjelent közleményt is, miszerint az utazási iroda 2014. június 6-án megszüntette tevékenységét, azonban a weboldal üzemeltetőjeként nem a Sunport Travel Kft., hanem még a Suntimes Kft. van feltüntetve, így hivatalosnak ezt sem tekinthetik. Fontos megvizsgálni azt is, hogy a Sunport Travel Kft.-nek elég lesz-e a vagyoni biztosítéka arra, hogy fedezze az összes károsultat.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk